Prirodoslovni Muzej Rijeka – Otkrijte Čuda Prirode i Znanosti

Prirodoslovni muzej Rijeka je znanstvena i kulturna institucija smještena u Rijeci, Hrvatska. Muzej je posvećen promicanju znanja o prirodi i njezinoj bogatoj biodiverziteti te očuvanju kulturne baštine Rijeke i njezina okruženja.

Povijest Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Ovaj ima dugu i bogatu povijest koja seže u kasni 19. stoljeće. Muzej je osnovan 1872. godine od strane skupine prirodoslovaca i znanstvenika koji su vidjeli potrebu za mjestom gdje javnost može naučiti o prirodi i njezinim čudesima.

Tijekom godina, muzej se proširio i razvio te danas ima veliku zbirku uzoraka i izložbi koje pokrivaju širok raspon tema, uključujući geologiju, botaniku, zoologiju i antropologiju. Muzej je također postao centar za znanstvena istraživanja i obrazovanje te je dom nekoliko istraživačkih odjela i edukacijskih programa.

Ideja o osnivanju Prirodoslovnog muzeja u Rijeci razvijena je na temelju principa bečkog Naturhistoriches Museuma. Muzej je osnovan 1945. godine zahvaljujući inicijativi i predloženom planu amaterskog prirodoslovca, Marija Rossia. Muzej je javnosti prvi put otvoren 1. svibnja 1946. godine u obiteljskoj kući grofa Negroni, gdje se i danas nalazi. Istog dana otvoren je i manji akvarij, a godinu dana kasnije, 1. svibnja 1947. godine, otvoren je i zoološki vrtić.

Od samog osnivanja, Muzej je aktivno prikupljao prirodoslovne predmete, a zahvaljujući Mariu Rossiu, u Muzej su smještene zbirke iz mađarske biološke postaje, bivšeg gradskog muzeja (Museo Civico) i muzeja Sušak, te zbirke raznih kolekcionara. Sve do kraja 1961. godine, Muzej se fokusirao na održavanje akvarija i zoovrta.

Izložbe i zbirke u Prirodoslovnom muzeju Rijeka

Izložbe i zbirke u Prirodoslovnom muzeju Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeka je dom velikoj zbirci uzoraka i izložbi koja prikazuju bogatu raznolikost prirode. Zbirka muzeja uključuje sve, od fosila i minerala do općenitih životinja i botaničkih uzoraka, a posjetitelji mogu naučiti o brojnim zanimljivim aspektima prirode putem interaktivnih izložbi i izložbi u kojima se može sudjelovati.

Jedna od najpopularnijih izložbi u muzeju je Geološka dvorana koja sadrži širok raspon uzoraka i izložbi koji istražuju geologiju Zemlje i njezinu geološku povijest. Posjetitelji mogu vidjeti fosile, stijene i minerale iz cijelog svijeta te naučiti o procesima koji su oblikovali naš planet tijekom milijuna godina.

Druga popularna izložba je Zoološka dvorana koja je dom velikoj zbirci životinjskih vrsta, uključujući kolekcije ptica, sisavaca, beskralježnjaka i riba. Ovaj dio muzeja pruža jedinstveni uvid u raznolikost životinjskog svijeta i njihove ekološke uloge.

Botanička dvorana također je vrijedna posjete. Ovaj dio muzeja prikazuje širok spektar biljnih vrsta i biljnih formacija, uključujući suhe zemlje, šume i vodene ekosustave. Posjetitelji mogu naučiti o biljnom svijetu i njegovoj važnosti za ekosustav planeta.

Antropološka dvorana u muzeju posvećena je čovjeku i njegovoj povijesti i kulturi. Ova izložba pruža uvid u različite kulture i civilizacije te posjetiteljima omogućuje da upoznaju različite načine života i tradicije širom svijeta.

Prirodoslovni muzej sadrži 26 zbirki s preko 90.000 muzejskih eksponata. Posebno značajne su zbirke minerala, spužvi i algi. Od 2007. godine, zbirke su dostupne putem internet portalu za pretraživanje na web stranici www.prirodoslovni.com/inventarna. Od 1998. godine, počelo se s uređenjem stalnih postava korištenjem modularnog pristupa i multimedije.

Uređeni su stalni postavi o morskim psima i ražama s izradom scenografije i multimedijalne prezentacije, te je postavljen novi stalni postav o geološkoj prošlosti Jadrana. U prizemlju muzeja uređen je dio stalnog postava pod nazivom “Akvarij – multimedijalni centar”, uključujući i radionicu-igraonicu s edukativnim igrama. 2004. godine otvoreni su stalni postavi o pticama i sisavcima riječkog područja, te o gmazovima i vodozemcima istog područja. Sve postave su popraćene multimedijalnim CD-romovima.

Unutar muzeja nalazi se i kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, koji sadrži zbirke posvećene lovstvu, šumarstvu i ribolovu.

Edukacijski programi u Prirodoslovnom muzeju Rijeka

edukacijskih programa prirodoslovnog muzeja rijeka

Ovaj riječki muzej ima širok spektar edukacijskih programa za školske grupe, obitelji i javnost. Ovi programi obuhvaćaju radionice, vodene ture, predavanja i druge aktivnosti koje pomažu posjetiteljima da bolje razumiju i dožive svijet prirode i kulture.

Muzej također ima aktivne programe istraživanja i suradnju sa znanstvenicima i institucijama širom svijeta, što omogućuje da se stalno razvija znanje i spoznaja o prirodi i njezinim čudesima.

Kako doći do ovog muzeja?

Cijene ulaznica

Cijena ulaznice za Prirodoslovni muzej Rijeka varira ovisno o dobi i statusu posjetitelja. U pravilu, odrasli plaćaju višu cijenu ulaznice od djece i studenta. Također, postoje popusti za grupe i obitelji.

Za točne informacije o cijeni ulaznice, najbolje je posjetiti službenu web stranicu muzeja ili se obratiti direktno na muzej putem telefona ili e-pošte.

cijena ulaznice prirodoslovnog muzeja rijeka

Individualni posjet

– odrasli – 2.66 €

– djeca predškolske dobi, učenici, studenti, umirovljenici – 1.33 €

Grupni posjet

– ulaznica – 1.33 €

– ulaznica s vodstvom – 1.99 €

– ulaznica s radionicom – 2.66 €

– grupom se smatra 10 i više osoba

– uslugu stručnog vodstva za grupe, kao i uslugu edukativne radionice potrebno je najaviti najmanje deset (10) dana prije dolaska u Muzej

Obiteljska dnevna ulaznica – 3.98 €

– podrazumijeva posjet do 6 osoba (najviše 2 odrasle osobe i malodobna djeca)

Godišnja ulaznica – 13.27 €

– podrazumijeva besplatan posjet Muzeju tijekom cijele godine za koju vrijedi upisnina

Besplatne ulaznice

– djeca do 3 godine starosti

– djeca s teškoćama, osobe s invaliditetom

– članovi Hrvatskog muzejskog društva

– članovi ICOM-a, odnosno djelatnici ustanova koji su kao institucija članovi ICOM-a

– članovi Hrvatske udruge za interpretaciju baštine (Interpretirajmo Hrvatsku), odnosno djelatnici ustanova koji su kao institucija članovi Hrvatske udruge za interpretaciju baštine

– pratitelj, vodič, vozač grupe

– novinari

Drugi muzeji i znamenitosti Rijeke

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MSU)

Uz Prirodoslovni muzej, Rijeka nudi mnoštvo drugih muzeja i znamenitosti za posjetiti. Među njima su:

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MSU) smješten je u zgradi nekadašnje tvornice duhana na obali riječkog Kanala. Ovaj muzej poznat je po svojoj impresivnoj kolekciji suvremene hrvatske umjetnosti, koja uključuje radove od ranog 20. stoljeća do danas. Značajne su posebno zbirke likovnih umjetnosti, fotografije, filmske i video umjetnosti, te izložbe avangardnih tendencija u umjetnosti. MSU je i mjesto susreta i razmjene ideja te pruža javnosti priliku da se upozna sa suvremenim umjetničkim praksama.

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc u Rijeci smješteno je u impresivnom zdanju izgrađenom u 19. stoljeću. Ovo kazalište poznato je po svojim izvanrednim produkcijama, uključujući operne, baletne i dramske predstave. Posebna pažnja posvećena je razvijanju i održavanju tradicije hrvatske glazbene i scenske umjetnosti, što čini Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc jedinstvenim kulturnim centrom u regiji.

Trg Korzo

Trg Korzo u Rijeci jedan je od najpoznatijih trgova u gradu. Ova šetališta u središtu Rijeke ugodno su mjesto za šetnju, uživanje u kavama i restoranima te promatranje riječkog života. Trg Korzo okružen je zgradama iz 19. i 20. stoljeća, te predstavlja istinski primjer arhitektonskog stila tog doba.

Katedrala Sv. Vida

Katedrala sv. Vida je jedna od najznačajnijih katedrala u Rijeci, koja se nalazi na vrhu brda Trsat. Sagrađena je u 13. stoljeću, a kroz stoljeća doživjela je mnoge rekonstrukcije i prenamjene. Danas se u njoj nalazi bogato ukrašena crkva sa širokim pogledom na grad i okolicu.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

omorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka je muzej koji se bavi poviješću i kulturom riječkog područja, posebno pomorstva i razvoja riječkog porta. Muzej se nalazi u stare tvrđave Trsat i sadrži impresivne zbirke pomorske opreme, karte, slike i dokumente.

Ukupno, Rijeka pruža bogatu kulturnu i zabavnu ponudu za posjetitelje svih uzrasta.

Zaključak

Prirodoslovni muzej Rijeka je nevjerojatno mjesto puno znanja i avantura. Svojom širokom zbirkom uzoraka i izložbi te raznovrsnim edukacijskim programima, muzej pomaže posjetiteljima da bolje razumiju i dožive svijet prirode i kulture.

Hrvatski muzeji predstavljaju jedinstveno mjesto za upoznavanje s kulturnom poviješću, prirodom i znanostima. Muzeji se nalaze diljem zemlje i pružaju priliku da se nauči o različitim temama, od arheologije, umjetnosti i povijesti do prirodnih znanosti i tehnologije. Njihove stalne i privremene izložbe su vrijedna kulturna baština i nedostajući dio svakog putovanja. Posjetiti hrvatske muzeje znači istraživati i naučiti o bogatoj kulturnoj baštini zemlje.

Ako ste u potrazi za iskustvom koje će vas oduševiti, podučiti i inspirirati, Prirodoslovni muzej Rijeka je mjesto koje svakako trebate posjetiti.