Hrvatski Pomorski Muzej Split – Udahnite Zrak Pomorske Prošlosti

Pomorski muzej u Splitu je jedinstveni muzej koji se bavi poviješću pomorstva na Jadranu. Nalazi se u starom dijelu grada u zgradi nekadašnjeg arsenala iz 17. stoljeća. Privlači velik broj posjetitelja svake godine. Smatra se da muzej mijesečno posijeti oko 1000 posijetilaca.

Ima bogatu zbirku eksponata vezanih uz pomorsku povijest, uključujući modele brodova, navigacijske instrumente, uniforme, slike i dokumente. Posebno se ističu modeli replika antičkih brodova i makete nekadašnjih pomorskih centara uz Jadransko more.

U Hrvatskom pomorskom muzeju organiziraju se razne izložbe, radionice i predavanja, a također postoji i zbirka knjiga o pomorstvu i moru, koja je dostupna posjetiteljima. Predstavlja važan kulturni i znanstveni centar za sve one koji žele saznati više o pomorskoj povijesti Jadrana.

Nešto više o svemu možete pročitati u našem tekstu:

Povijest muzeja:

Hrvatski Pomorski Muzej Split

Pomorski Muzej u Splitu osnovan je 1925. godine, što ga čini jednim od najstarijih pomorskih muzeja u Europi. Započeo je s kolekcijom koja se sastojala od predmeta vezanih za pomorsku tradiciju i kulturu, uključujući brodsku opremu, nautičke instrumente i slike. Kroz godine je proširivao svoju kolekciju, dodavajući artefakte iz različitih razdoblja pomorske povijesti, uključujući antičko doba, srednji vijek i novije vrijeme.

Izložbe i zbirke:

Posjeduje široku kolekciju predmeta vezanih za pomorsku povijest i tradiciju, uključujući brodsku opremu, nautičke instrumente, zastavice, karte, slike i mnoge druge artefakte. Također organizira različite tematske izložbe koje pružaju dublji uvid u određene aspekte pomorske povijesti i tradicije. Među izložbama koje se mogu vidjeti u muzeju su “Pomorski život u antičko doba”, “Pomorska kultura srednjeg vijeka” i “Razvoj pomorske tehnologije”.

Kroz svoje zbirke i izložbe, nastoji sačuvati i promovirati pomorsku povijest i tradiciju Hrvatske, pružajući posjetiteljima uvid u različite aspekte pomorske kulture i povijesti. Muzej je važan kulturni i povijesni spomenik, te svakako vrijedi posjetiti za sve one koji su zainteresirani za pomorsku povijest i tradiciju.

Edukativne aktivnosti:

Pomorski Muzej nudi širok spektar edukativnih aktivnosti za posjetitelje svih uzrasta. On je posvećen ne samo očuvanju i promociji pomorske povijesti i tradicije, već i pružanju znanja i razumijevanja posjetiteljima na zabavan i interaktivan način.

Aktivnosti uključuju:

 1. Vodene ture: Organizira vodene ture koje su namijenjene grupama posjetitelja, a vodi ih stručno osoblje. Ture pružaju uvid u kolekcije i izložbe muzeja, te posjetiteljima omogućuju da saznaju više o pomorskoj povijesti i tradiciji.
 2. Radionice: Organizira radionice za djecu i mlade, koje su dizajnirane da pruže interaktivne iskustva i edukativne aktivnosti. Radionice uključuju izradu nautičkih instrumenta, kartografiju i druge aktivnosti vezane uz pomorstvo.
 3. Predavanja: Organizira predavanja o različitim aspektima pomorske povijesti i tradicije, uključujući istraživanja i znanstvena dostignuća vezana uz more.
 4. Konferencije: Organizira konferencije koje su namijenjene stručnjacima i zainteresiranim pojedincima, koji žele saznati više o različitim aspektima pomorske povijesti i tradicije.

Sve edukativne aktivnosti u muzeju dizajnirane su kako bi posjetiteljima omogućile da dobiju što više znanja i razumijevanja o pomorskoj povijesti i tradiciji, te da iskuse pomorsku kulturu na zabavan i interaktivan način.

edukativne aktivnosti pomorskog muzeja u splitu

Radno Vrijeme i Ulaznice:

Radno vrijeme varira u zavisnosti od godišnjih doba te se može razlikovati u različitim mijesecima:

Zima:

 • od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine
ponedjeljak, srijeda, petak, subota 9:00 – 16:00
utorak i četvrtak 9:00 – 19:00
nedjelja 9:00 – 14:00
praznikom zatvoreno

Proljeće i jesen:

 • 1. svibnja – 30. lipnja
 • 1. rujna –31. listopada
ponedjeljak – subota 9:00 – 19:00
nedjelja 9:00 – 14:00
praznikom zatvoreno

Ljeto

 • 1. srpnja – 31. kolovoza
ponedjeljak –subota 9:00 – 20:00
nedeljom 9:00 – 17:00
praznikom 9:00 – 17:00

Cijene ulaznica

Cijene ulaznica i stručnog vodstva od 01. siječnja 2024. godine:

 • Odrasli: 3.50 € (26,37 kn)
 • Učenici, studenti, umirovljenici: 1.80 € (13,56 kn)
 • Djeca od 5 do 7 god.: 0.70 € (5,27 kn)
 • Obiteljska ulaznica: 10,00 € (75,34 kn)
 • Stručno vodstvo na hrvatskom jeziku: 7.00 € (52,74 kn)
 • Stručno vodstvo na engleskom jeziku: 15.00 € (113,02 kn)
 • Cijene za ostala stručna vodstva propisuju se posebnom odlukom ravnatelja
 • Prva nedjelja u mjesecu za sve posjetitelje: 0.70 € (5,27 kn)
 • Dječje radionice (osnovna cijena): 1.80 € (13,56 kn)
 • Dječje radionice tematske: po cjeniku iz kataloga muzejskih radionica
 • STORYTELLLING ture – prema cjeniku iz kataloga
 • SplitCard: 50% popusta
 • Besplatno: djeca do 4 godine, invalidi, članovi ICOM-a, članovi HMD-a, novinari,

Lokacija

Pomorski Muzej Split Lokacija

Smješten je u Tvrđavi Gripe, u ulici Glagoljaška broj 18. Tvrđava se nalazi na veoma istaknutom mjestu u Splitu i izaziva posebnu pažnju posjetitelja Muzeja. Nalazi se na vrhu brda nad starim dijelom grada i jedna je od najbolje sačuvanih tvrđava u Hrvatskoj. Sagrađena je u 17. stoljeću, a namijenjena je zaštiti grada od napada Turaka s mora.

Tvrđava je bila sastavljena od pet bastiona i imala je jake zidove i kule za obranu. Unutar tvrđave nalazilo se i nekoliko objekata, uključujući skladište za puške i streljivo, a također je bila korištena kao zatvor.

Kroz stoljeća nije bila izložena velikim ratnim događajima i ostala je u vrlo dobrom stanju. Danas se nalazi u centru grada Splita i služi kao popularno turističko mjesto. Može se posjetiti i obići, a iz njega se pruža prekrasan pogled na staro jezgro grada i Jadransko more.

tTakođer se održavaju različite kulturne i zabavne manifestacije tijekom cijele godine, što čini ovu tvrđavu još atraktivnijim turističkim mjestom. Ukratko, ona predstavlja vrijedno iskustvo za sve one koji žele vidjeti jedan od najbolje sačuvanih utvrđenja u Hrvatskoj.

Još Muzeja Koje Možete Posjetiti u Splitu:

Split ima više muzeja koji su dostupni posjetiteljima i koji pružaju uvid u različite aspekte povijesti i kulture ovog grada. Oni predstavljaju značajan kulturni i znanstveni resurs za sve one koji žele saznati više o Splitu i Hrvatskoj. Evo nekoliko:

Muzej Domovinskog Rata:

Muzej Domovinskog Rata Split

Muzej Domovinskog rata u Splitu je posvećen povijesti i kulturi rata u Hrvatskoj između 1991. i 1995. godine. Nalazi se u starom dijelu grada i ima za cilj prezentirati i sačuvati sjećanje na vrijeme rata, te pružiti uvid u događaje i okolnosti koje su ga obilježile.

Muzej sadrži razne eksponate, uključujući fotografije, dokumente, artefakte i uniforme, koji govore o povijesti rata u Hrvatskoj. Postoje također radionice, predavanja i izložbe, koje pružaju dodatni uvid u događaje i kulturu tog vremena.

Cilj ovog je prezentirati činjenice o ratu na objektivan način, te sačuvati sjećanje na žrtve i junake koji su sudjelovali u ratu. Također, želi potaknuti raspravu o važnosti mira i suživota te podizanje svijesti o značaju zajedničke prošlosti u stvaranju budućnosti.

Galerija Meštrović:

Galerija Meštrović Split

Galerija Meštrović je posvećena životu i djelu jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, Ivana Meštrovića. Nalazi se u starom dijelu grada i sadrži bogatu zbirku njegovih radova, uključujući skulpture, crteže i grafike.

Meštrović je bio vrlo cijenjen umjetnik u svijetu, poznat po svojim impresivnim i realističnim skulpturama, te je njegovo djelo danas izloženo u muzejima i galerijama diljem svijeta. Galerija naglašava njegove hrvatske korijene i pruža uvid u njegov život i rad u Hrvatskoj.

Također sadrži i izložbe privremenih radova, te razne programe i aktivnosti za posjetitelje. Cilj Galerije je sačuvati i prezentirati djelo Ivana Meštrovića te podizanje svijesti o njegovom životu i radu.

Arheološki muzej:

Arheološki muzej Split

Ovaj muzej je od najvažnijih na Jadranu i smješten je u starom dijelu grada. Muzej sadrži impresivnu zbirku arheoloških nalaza iz cijele Dalmacije, uključujući artefakte iz prahistorije, antike, srednjeg vijeka i novog vijeka.

Najvredniji artefakti u zbirci uključuju impresivne rimske skulpture i nakit, grčke keramičke posude, kao i relikvije iz kasnog srednjeg vijeka, poput željezne opreme i oružja.

Muzej također sadrži brojne interaktivne izložbe i programe koji pružaju dodatne informacije o arheološkim nalazima i njihovoj važnosti za razumijevanje povijesti regije. Posjetitelji također imaju priliku upoznati se sa starim tehnikama i metodama arheoloških iskopavanja i rekonstrukcije artefakata.

Pravo je blago za sve one koji su zainteresirani za povijest i arheologiju, te pruža nezaboravno iskustvo posjetiteljima koji žele saznati više o ovom fascinantnom području.

Zaključak:

Ukratko, Pomorski muzej u Splitu je nezaboravna destinacija za sve one koji su zainteresirani za pomorsku povijest, kulturu i tradiciju, te predstavlja izniman primjer kulturne baštine regije. Ako ste u prilici, preporučamo da ga svakako posjetite!

Nudimo vam priliku da pročitate nešto o Narodnom muzeju u Zadaru kao i o mnogim drugim temama koje možete pronaći na našoj stranici.