O Noći Muzeja

Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice ove manifestacije, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.

Proteklih godina , ovaj događaj obilježila je upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći.

Noć muzeja 2024. godine

Noć muzeja 2024. godine

U 2024. godini održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Očekivalo se da će 2024. godina biti snažno obnovljena nakon godina pandemije. Muzeji će ponovno otvoriti svoja vrata posjetiteljima i organizirati interaktivne radionice, izložbe i druge aktivnosti. Očekuje se da će mnogi muzeji uključiti i elemente digitalne tehnologije u svoj program, što će posjetiteljima omogućiti još bogatijie iskustvo. Ova godina će predstavljati značajan korak u povratku kulturne scene u normalu i očekuje se da će privući veliki broj posjetitelja željnih kulturnih iskustava.

Ako podsjetimo da će 2024. godine proći 1847 godine od osnivanja Narodnog muzeja, 155. godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 145 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja, tema Noći muzeja 2024. godine biti će prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti ‘muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti’.

Ove godine održana 27. siječnja a istu je posijetilo 300.856 posjetitelja.

Broj posijetilaca od nastanka do danas je 3.726.228.

Noć muzeja 2022. godine – Izmedju Stvarnog i Digitalnog

2021. i 2022. godina su bile izazovne zbog pandemije COVID-19 i razlikovale se od svih predhodnih, no muzeji su uspjeli prilagoditi svoj program digitalnom okruženju. Muzeji su se prilagodili situaciji i ponudili online izložbe, radionice i druge interaktivne sadržaje.

Ova manifestacija je pokazala kreativnost i inovativnost hrvatske kulturne scene, te omogućila posjetiteljima da istražuju muzejske zbirke u udobnosti svojih domova. Ukratko, Noć Muzeja 2022. godine pokazala je da se kulturna scena ne može zaustaviti čak ni u vrijeme pandemije i da će se nastaviti razvijati i unapređivati.

Broj posijetilaca 2022. godine je bio 91.101.

digitalna noc muzeja 2022 hr

Hrvatsko muzejsko društvo – organizator

Manifestaciju su u proteklim godinama gradili muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od 5.000,000 posjetitelja  ‘pohodilo’ hrvatske muzeje proteklih 18 godina tijekom održavanja manifestacije.

Jedan od najznačajnijih dosega je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja ‘otkrili’ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.

Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od  muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do  mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava , povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti  inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja.

Muzeji koji sudjeluju

U Hrvatskoj se Noć muzeja održava u više od stotinu muzeja i mnogo gradova širom zemlje, uključujući nacionalne, regionalne i lokalne institucije. Od povijesnih muzeja do muzeja suvremene umjetnosti, svatko može pronaći nešto za sebe. Muzeji diljem zemlje se rado uključuju u ovu manifestaciju, jer im pruža priliku da pokažu svoje zbirke i programe široj javnosti.

Kako bi Noć muzeja bila što uspješnija, muzeji surađuju s lokalnim zajednicama, turističkim zajednicama i drugim organizacijama. Posjetitelji također imaju priliku susresti stručnjake iz muzeja i saznati više o kulturnom naslijeđu Hrvatske.

Najposjećeniji muzeji

Tijekom Noći muzeja u Hrvatskoj, neki od najposjećenijih muzeja su Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Muzej Mimara, Muzej suvremene umjetnosti i Muzej prekinutih veza. Ovi muzeji privlače veliki broj posjetitelja zbog svojih impresivnih zbirki, interaktivnih aktivnosti i posebnih noćnih programa. Također, mnogi od njih su smješteni u lijepim zgradama s bogatom poviješću, što ih čini još privlačnijima za posjet tijekom ove manifestacije.

Aktivnosti koje se organiziraju tijekom Noći muzeja

Noc Muzeja Aktivnosti

Tijekom Noći muzeja muzeji organiziraju različite aktivnosti kao što su predstavljanja, radionice, koncerti i izložbe. Svi programi su besplatni i otvoreni za sve posjetitelje. Tijekom Noći muzeja, posjetitelji imaju priliku sudjelovati u različitim interaktivnim aktivnostima, kao što su radionice izrade suvenira, performansi i predstavljanja.

Osim toga, mnogi muzeji organiziraju posebne noćne turneje koje pružaju jedinstveni pogled na zbirke i programe. Noć muzeja također je prilika za posjetitelje da istraže muzej na način na koji inače nije moguć, uključujući pristup zatvorenim područjima i nekim od najvrednijih zbirki.

Noć muzeja kao prilika za zabavu i obrazovanje

Noć muzeja pruža jedinstvenu priliku za posjetitelje da spoje zabavu i obrazovanje. Putem interaktivnih aktivnosti, radionica i turneja, posjetitelji se mogu upoznati s kulturnim naslijeđem Hrvatske na zabavan i zanimljiv način.

Također omogućuje posjetiteljima da steknu nova znanja i razumijevanje o umjetnosti, povijesti i kulturi. Noć muzeja je stoga idealna prilika za obitelji, prijatelje i pojedince koji žele zabaviti se i naučiti nešto novo. Isto tako je dobra prilika za studente i odrasle osobe da se educiraju izvan tradicionalnih školskih okruženja.

Cijene ulaznica

Cijene ulaznica za Noć muzeja variraju ovisno o muzeju i njihovom programu. U nekim slučajevima, ulaznice su besplatne, dok u drugim slučajevima mogu koštati između 10 i 30 kn. Mnogi muzeji također nude posebne pogodnosti poput popusta za obitelji, studente i umirovljenike. Važno je napomenuti da se broj ulaznica može ograničiti tijekom Noći muzeja, stoga je poželjno rezervirati ih unaprijed kako bi se osiguralo mjesto. Ukratko, cijene ulaznica za Noć muzeja su pristupačne i pružaju priliku za iskustvo kulturnog naslijeđa Hrvatske

Muzeji u doba pandemije

Muzeji hr u doba pandemije

Muzeji su tijekom pandemije koronavirusa suočeni s brojnim izazovima, uključujući ograničenja u broju posjetitelja i zatvaranja zbog mjera za sprječavanje širenja virusa. Međutim, mnogi muzeji su se prilagodili situaciji i počeli pružati digitalne sadržaje, kao što su virtualne turneje, online radionice i predavanja. To je pružilo priliku posjetiteljima da istraže muzejsku zbirku bez fizičkog prisustva, što je bilo posebno korisno tijekom lockdowna i restrikcija kretanja.

Pandemija koronavirusa je potaknula muzeje da ubrzano preuzmu digitalne tehnologije i pruže pristup svijetu kulturnog naslijeđa na nov način, čime su pružili nove mogućnosti za posjetitelje tijekom krize.

Digitalna noć muzeja predstavljala je alternativnu opciju za posjetitelje koji su želeli istražiti muzej u udobnosti svog doma. Ova verzija Noći muzeja omogućavala je posjetiteljima da pregledavaju online zbirke, sudjeluju u virtualnim radionicama i turnejama, te prisustvuju online predavanjima i performansima. Digitalna noć muzeja također je predstavljala priliku za posjetitelje da istraže muzeje izvan Hrvatske.

Razlog za posjet muzeju tijekom Noći muzeja

Postoji mnogo razloga za posjet muzeju tijekom Noći muzeja. Ona pruža jedinstvenu priliku za posjetitelje da istraže muzej u noćnom vremenu, što stvara nezaboravno iskustvo. Osim toga, mnogi muzeji tijekom Noći muzeja organiziraju posebne programe i aktivnosti, uključujući radionice, performanse i noćne turneje, što čini posjet još zanimljivijim. Također, Noć muzeja predstavlja priliku za posjetitelje da steknu nova znanja i razumijevanje o kulturnom naslijeđu Hrvatske.

Ukratko, posjet muzeju tijekom Noći muzeja predstavlja nezaboravno iskustvo za sve, bez obzira na dob ili interese. Ako ste ljubitelj kulture i povijesti, ili jednostavno želite provesti zanimljivu noć sa svojim najmilijima, posjetite neki od muzeja. Sigurni smo da ćete uživati u ovom nezaboravnom iskustvu.