Arheološki Muzej U Splitu – Otkrijte Tajne Prošlosti u Srcu Dalmacije

Arheološki muzej u Splitu je jedan od najvažnijih muzeja u Hrvatskoj, smješten u staroj gradskoj jezgri. Ova institucija je kuća za mnoge dragocjene artefakte, koji datiraju od prahistorije do srednjeg vijeka. U muzeju možete vidjeti brojne eksponate, uključujući staklenke, keramiku, novac, oružje, kipove i mnoge druge predmete, koji svjedoče o bogatoj povijesti ovog područja.

Uz stalne postavke, muzej također organizira privremene izložbe, konferencije i radionice, što ga čini idealnim mjestom za sve one koji su zainteresirani za arheologiju i povijest. Ukupno, nezaobilazno je mjesto za posjetitelje koji žele saznati više o kulturnoj baštini ovog dijela Hrvatske.

Povijest

Osnovan je 1820. godine, što ga čini jednim od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. U početku nije imao svoju zgradu, već su predmeti bili smješteni u iznajmljenim skladištima. Godine 1836. podignuta je s vanjske strane istočnog zida Dioklecijanove palače zgrada koja će postati glavni odjel.  Ta zgrada je kasnije preoblikovana i proširena u 20. stoljeću, kako bi odgovarala potrebama muzeja i njegove zbirke. Muzej je tijekom stoljeća mijenjao lokaciju, a konačno je preseljen u sadašnju zgradu 1965. godine. Tijekom svog dugog postojanja, muzej je obrađivao i čuvao brojne povijesne artefakte, koji su preuzeti iz brojnih arheoloških nalazišta u okolici Splita.

Tijekom godina je prošao kroz razne preobrazbe, uključujući obnovu i proširenje postojećih prostora, što je omogućilo da se učvrsti kao jedno od ključnih mjesta za istraživanje povijesti ovog područja. Također je postao mjesto istraživačkog rada, koje je privuklo brojne stručnjake, koji su se bavili proučavanjem povijesti.

U svojim počecima, Arheološki muzej u Splitu bio je orijentiran pretežito na antičku povijest, posebice na povijest rimske provincije Dalmacije. Međutim, kroz stoljeća muzej je proširio svoj fokus i sada također obuhvaća povijest Ilira, kršćanstva, srednjovjekovne povijesti, te povijest naroda i kulture srednje i južne Dalmacije.

Godine 2020. Muzej ima nekoliko desetaka tisuća raznih arheoloških predmeta, koji su raspoređeni u sljedećim zbirkama: Pretpovijesna, Grčko-helenistička, Rimsko-provincijalna, Kasnoantička, Srednjovjekovna, Numizmatička i Epigrafička zbirka; zatim Zbirka podvodne arheologije, Priručna zbirka i lokalitet Salona, Priručna zbirka i lokalitet Issa, Zbirka umjetnina i predmeta umjetničkog obrta, Zbirka novovjekih spomenika i Zbirka spomenika modernog doba.

Muzej čuva neke od najvažnijih artefakata iz povijesti Dalmacije, uključujući mnoštvo rimskog novca, keramiku, spomenike, te kipove i statue. Neki od najvažnijih eksponata uključuju rimski nadgrobni spomenik “Taurisci”, kip boginje Atene iz 2. stoljeća pne. i reljefni panel “Prijenos Trojanskog konja”. Muzej također čuva veliki broj epigrafskih spomenika i natpisa iz različitih razdoblja povijesti.

U svom višestoljetnom postojanju, ostao je jedan od najvažnijih institucija u Hrvatskoj za proučavanje i zaštitu arheološke baštine, te i dalje nastavlja zauzimati značajno mjesto u povijesti i kulturi zemlje.

Izložbe

Izlozbe U Arheološkom Muzeju U Splitu

Muzej redovito organizira izložbe, radionice, te edukativne programe za školsku djecu i javnost. Također je član Međunarodne mreže muzeja, te uključen u međunarodne projekte za zaštitu i promociju kulturne baštine.

Organizira širok raspon izložbi, koje predstavljaju neke od najvažnijih artefakata i iskopina iz svijeta arheologije. Često surađuje s drugim muzejima i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te organizira izložbe koje pružaju jedinstveni uvid u povijest i kulturu.

Jedna od najpopularnijih izložbi u Arheološkom muzeju je stalna izložba, koja predstavlja najvažnije artefakte iz muzejske zbirke. Ova izložba uključuje različite artefakte iz razdoblja od prapovijesti do srednjeg vijeka, uključujući rimske spomenike, keramiku, novac, te kipove i statue.

Muzej također organizira privremene izložbe, koje se tematski fokusiraju na određeno razdoblje ili kulturu. Ove izložbe uključuju originalne artefakte, tehničke reprodukcije, te interaktivne sadržaje koji pomažu posjetiteljima da bolje razumiju i dožive povijest i kulturu.

Također, organizira specijalne izložbe, koje se fokusiraju na nova otkrića u svijetu arheologije. One pružaju jedinstvenu priliku za posjetitelje da upoznaju najnovija saznanja i istraživanja, te da dobiju uvid u suvremene metode i tehnike u arheologiji.

Osim izložbi, Arheološki muzej organizira radionice i predavanja, te edukativne programe za školsku i studentsku djecu. Ovi programi pomažu da se poveća svijest i razumijevanje za povijest i kulturu, te potiču interes za arheologiju kod mladih generacija.

Često organizira i međunarodne izložbe koje pružaju jedinstvenu priliku za posjetitelje da upoznaju i istraže povijest i kulturu Dalmacije i šire regije. Posjetitelji dobijaju uvid u povijest, kulturu i svakodnevni život naroda koji su živjeli u ovom području tisućama godina i saznanje o različitim kulturama i civilizacijama, te kako su one utjecale na razvoj i promjene u povijesti.

Ukratko, izložbe u ovom muzeju pružaju neprocjenjivo iskustvo i saznanje, te su važan dio kulturne baštine ovog područja. Posjetitelji svih dobnih skupina mogu uživati u ovim izložbama, te naučiti nešto novo o povijesti i kulturi.

Lokacija i Radno Vrijeme

Nalazi se u ulici Zrinsko-Frankopanska 25.

Do Muzeja možete stići nekoliko minuta pješice od stanice Park Emanuela Vidovića – autobusna linija br. 8 ili od stanice Stadion Poljud – autobusna linija br. 17.

Radno Vrijeme:

Od 1. lipnja do 30. rujna:

• od ponedjeljka do subote: 9:00 – 14:00 i 16:00 – 20:00
• nedjeljom i blagdanom zatvoreno

Od 1. listopada do 31. svibnja:

• od ponedjeljka do petka: 9:00 – 14:00 i 16:00 – 20:00
• subota: 9:00 – 14:00
• nedjeljom i blagdanom zatvoreno

Cijene Ulaznica i Stručnog Vodstva:

Ulaznice Arheološkog Muzeja U Splitu

Arheološki muzej u Splitu:

 • Odrasli – 8,00 €, 60,27 kn
 • Djeca, učenici, studenti, invalidi – 4,00 €, 30,13 kn
 • Dječje radionice – 4,00 €, 30,13 kn

Priručna zbirka i lokalitet Salona:

 • Odrasli – 8,00 €, 60,27 kn
 • Djeca, učenici, studenti, invalidi – 4,00 €, 30,13 kn
 • Dječje radionice – 4,00 €, 30,13 kn

Priručna zbirka i lokalitet Issa:

Priručna zbirka Issa:

 • Odrasli – 4,00 €, 30,13 kn
 • Djeca, učenici, studenti, invalidi – 2,00 €, 15,06 kn

Lokalitet Antičke terme Isse:

 • Odrasli – 2,00 €, 15,06 kn
 • Djeca, učenici, studenti, invalidi – 2,00 €, 15,06 kn

Posjet Priručnoj zbirci Issa i lokalitetu Antičke terme Isse unutar 2 dana:

 • Odrasli – 40,00 kn, 5,30 €
 • Djeca, učenici, studenti, umirovljenici – 20,00 kn, 2,65 €

Posjet Arheološkome muzeju u Splitu i Priručnoj zbirci i lokalitetu Salona ili Priručnoj zbirci i lokalitetu Issa unutar 7 dana:

 • Odrasli – 10,00 € 75,34 kn
 • Djeca, učenici, studenti, umirovljenici – 5,00 €, 37,67 kn,
 • Umirovljenici i osobe s invaliditetom: ponedjeljkom ulaz slobodan.
 • Članovi ICOMOS, ICOM, HMD, HAD, AIHV i drugih stručnih udruga: besplatan ulaz uz predočenje iskaznice.
 • Stručno vodstvo (hrvatski/engleski jezik) po stalnom postavu Arheološkog muzeja u Splitu i Priručnoj zbirci i lokalitetu Issa:
  50,00 €, 376.72 kn, po skupini
 • Stručno vodstvo (hrvatski/engleski jezik) po Priručnoj zbirci i lokalitetu Salona:
  70,00 €, 527,41 kn, po skupini
 • Izvanredno otvaranje Arheološkog muzeja u Splitu, Priručne zbirke i lokaliteta Salona te Priručne zbirke i lokaliteta Issa:
  300,00 kn, 39,81 €

Još Muzeja koje možete posjetiti u Splitu:

Muzeji Grada Splita

Split je grad koji ima bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, što se odražava u brojnim muzejima i zbirkama koje se nalaze u gradu. Ovaj grad ima mnoštvo muzeja koji pokrivaju širok spektar tema, od arheologije do umjetnosti i povijesti. Slijede neki od najboljih muzeja u Splitu koji vrijedi posjetiti.

Pomorski Muzej:

Pomorski Muzej Split

Pomorski muzej u Splitu je jedinstveni muzej koji se bavi poviješću pomorstva na Jadranu. Nalazi se u starom dijelu grada u zgradi nekadašnjeg arsenala iz 17. stoljeća. Ima bogatu zbirku eksponata vezanih uz pomorsku povijest, uključujući modele brodova, navigacijske instrumente, uniforme, slike i dokumente. Posebno se ističu modeli replika antičkih brodova i makete nekadašnjih pomorskih centara uz Jadransko more.

Organizira razne izložbe, radionice i predavanja, a također postoji i zbirka knjiga o pomorstvu i moru, koja je dostupna posjetiteljima. Predstavlja važan kulturni i znanstveni centar za sve one koji žele saznati više o pomorskoj povijesti Jadrana.

Muzej Grada Splita:

Ovaj muzej je posvećen povijesti i kulturi grada Splita, te se fokusira na različite teme, poput arhitekture, umjetnosti i života u gradu tijekom stoljeća. Muzej sadrži brojne eksponate, uključujući slike, skulpture, dokumente i fotografije, koji pružaju uvid u povijest grada. Muzej grada Splita nalazi se u centru grada i smješten je u prekrasnoj baroknoj palači iz 17. stoljeća. Njegove izložbe obuhvaćaju širok spektar tema, uključujući povijest grada, kulturu i tradiciju, te se kreću od antičkog doba do 20. stoljeća.

Muzej također sadrži značajne zbirke umjetničkih djela, uključujući slike, skulpture, kipove i druge artefakte. Muzej grada Splita također je poznat po svojim bogatim arhivima i bibliotekama, koji su dostupni za istraživače i posjetitelje. Sve u svemu, Muzej grada Splita je nezaboravan doživljaj za sve one koji su zainteresirani za povijest i kulturu grada Splita.

Muzej Domovinskog Rata:

Muzej Domovinskog Rata

Muzej Domovinskog rata u Splitu je muzej posvećen povijesti i kulturi hrvatske države tijekom Domovinskog rata od 1991-1995. Cilj muzeja je prikazati život i borbu hrvatskih branitelja i civila tijekom rata, te promovirati mir i zajedništvo u regiji. Muzej posjeduje veliku kolekciju eksponata, uključujući originalne uniforme, oružje, fotografije i dokumente iz rata. Osim toga, organizira razne događaje i izložbe kako bi približio povijest i kulturu široj javnosti. Ukupno, ovaj mijesto je važno za one koji žele saznati više o povijesti Hrvatske i njenih branitelja tijekom rata.

Ukratko, ova tri muzeja su samo neki od najboljih muzeja u Splitu koji vrijedi posjetiti. Svi oni pružaju jedinstvenu priliku za posjetitelje da dobiju bolje razumijevanje i saznanje o povijesti.