Muzej Domovinskog Rata Dubrovnik – Sjećanje na Žrtve i Stradanja

Muzej je posvećen sjećanju na događaje i žrtve Domovinskog rata u Hrvatskoj. Nalazi se u gradu Dubrovniku, na jugu Hrvatske. Obuhvaća širok spektar informacija i predmeta vezanih za ratne događaje u regiji, uključujući fotografije, videozapise, dokumente, artefakte, naoružanje, minsko-eksplozivna sredstva, ratne zastave…

Cilj mu je podizanje svijesti o važnosti mira i suživotu te pružanje prilike posjetiteljima da se upoznaju sa sudbinama onih koji su živjeli i patili tijekom rata.

On je važna točka za sjećanje i edukaciju, a također predstavlja vrijedan izvor informacija za sve one koji su zainteresirani za povijest ovog razdoblja.

Tijekom godine, muzej posijeti oko 80 tisuća posijetilaca.

O Ratu:

dubrovnik tijekom domovinskog rata

Dubrovnik je tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. bio izložen neposrednim ratnim sukobima. Regija je bila pod opsadom od strane srpskih snaga tijekom većeg dijela rata, što je dovelo do ozbiljnih oštećenja grada i njegovih kulturnih spomenika. Žitelji grada su bili primorani živjeti u teškim uvjetima, s ograničenim pristupom hrani, vodi i medicinskoj skrbi. Unatoč tome, Dubrovnik je ostao jaka i otporna zajednica koja se nije predala.

Za vrijeme rata, grad je bio mjesto sukoba između hrvatske vojske i srpskih snaga. Tijekom opsade, pretrpio je ozbiljna oštećenja, uključujući uništenje mnogih kulturnih i povijesnih spomenika. Iako su mnoge građevine bile oštećene ili srušene, Dubrovnik se uspio oporaviti i obnoviti nakon rata. Danas, grad i njegove znamenitosti privlače mnoge turiste iz cijelog svijeta, a Muzej Domovinskog rata posvećen je sjećanju na povijest i žrtve rata.

Povijest Muzeja:

Prvi put je otvoren za javnost 5. kolovoza 2008. godine, na Dan Domovinske zahvalnosti kao rezultat potrebe za stvaranjem mjesta gdje bi se sačuvala povijest i sjećanje na Domovinski rat. Pravni je slijednik Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih Muzeja, osnovanog 1995. godine. Ideja o osnivanju razvila se iz želje da se poštuju žrtve i povijest ovog razdoblja, kao i da se stvori mjesto gdje bi se posjetitelji mogli upoznati s onim što se događalo tijekom rata.

Muzej je tijekom godina prošao kroz niz izmjena i renovacija, kako bi se osiguralo da bude primjereno opremljen i da pruža posjetiteljima najbolje iskustvo. Danas se smatra važnim mjestom za sjećanje i edukaciju te privlači mnoge posjetitelje iz cijele Hrvatske i svijeta.

Izložbe:

izlozbe dogadjaja domovinskog rata u hrvatskoj

Sadrži širok spektar izložbi koje prikazuju povijest i događaje vezane uz rat u Hrvatskoj. Izložbe uključuju fotografije, videozapise, artefakte i dokumente koji prikazuju različite aspekte rata, uključujući vojne operacije, život u vrijeme rata i sudbinu onih koji su živjeli tijekom tog vremena. Posjetitelji se također mogu upoznati s povijesti regije i saznat više o događajima koji su doveli do rata.

Glavna tema postava je Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995. i povijest objekta “Fort Imperial”, a Domovinski rat na dubrovačkom području obrađen je kroz četiri tematske cjeline:

 • Pad Dubrovačke republike i povijest objekta “Fort Imperial”,
 • Srpsko-crnogorska agresija 1991.,
 • Dani pobjede – oslobodilačke akcije Hrvatske vojske,
 • Stradanje stanovništva, civilnih objekata i spomenika kulture.

Lokacija:

Smiješten je u dijelu tvrđave Imperijal na Srđu koja predstavlja simbol obrane grada. Točna adresa je Poljana Paška Miličevića 1. Do muzeja možete doći panoramskom žičarom Dubrovnik, gradskom autobusnom linijom do sela Bosanka, otud hodom 15 min ili pješice “Kriznim putem” (serpentinama) s Jadranske magistrale do vrha Srđ.

Tvrđava Srđ je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija. Nalazi se na brežuljku iznad grada, pružajući panoramski pogled na grad i njegovo okruženje. Najviša kota brda Srđ je na 415 m nadmorske visine. Gradnja utvrde izravno je vezana uz razdoblje francuske vlasti u Dubrovniku koja je trajala od 1806. do 1814. godine. Koristila se kao vojna utvrda za zaštitu grada tijekom niza ratova.

Brdo Srđ od davnina je gradu Dubrovniku bilo prirodni zaklon od oluja, ali i od napada raznih osvajača koji su kroz povijest više puta pokušavali osvojiti tadašnju Dubrovačku Republiku.

Na brdu Srđ, nakon što je Napoleonova vojska na prijevaru osvojila grad Dubrovnik, započela je gradnja tvrđave Imperijal, koju je dovršila Austro-Ugarska. Tvrđava je imala veliki strateški utjecaj za obranu grada sa svoje sjeverne strane.

Najraniji dubrovački zaštitnik, još pre svetog Vlaha je bio Sveti Srđ, po kojemu je brdo Srđ i dobilo ime. Nekada je na Srđu bila crkva sv. Sergija i Vakha.

Danas, tvrđava je obnovljena i preuređena u muzej, a posjetitelji mogu istraživati njene prostore i saznati više o povijesti Dubrovnika i regije.

Radno Vrijeme i Cijene karata:

Muzej Domovinskog Rata Dubrovnik Cijena Ulaza

Radno vrijeme muzeja je od 09-16h.

Cijena ulaznice: 

 • odrasli: 30 kn
 • učenici i studenti: 15 kn
 • grupe: 30 kn (za odraslog pojedinca), 15 kn (učenici i studenti)

Besplatan ulaz:

 • Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije
 • djeca mlađa od 12 godina
 • hrvatski branitelji
 • članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata RH
 • djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja
 • članovi Hrvatskog muzejskog društva (HMD) i ICOM-a
 • studenti povijesti
 • studenti Sveučilišta u Dubrovniku, RIT Croatia i Međunarodnog sveučilišta u Dubrovniku (DIU) – od početka listopada do kraja lipnja
 • osobe s invaliditetom
 • novinarke i novinari koji prate kulturna događanja
 • vodiči, pratitelji grupnog posjeta

Još Muzeja Koje Možete Posijetiti u Dubrovniku:

muzeji u dubrovniku

Dubrovnik je dom mnogim izvanrednim muzejima koji pružaju posjetiteljima priliku da saznaju više o povijesti i kulturi grada i regije. Svi ovi muzeji nude nezaboravna iskustva i pomažu posjetiteljima da dobiju bolji uvid u bogatu povijest i kulturu ovog izvanrednog grada. Neki od najpoznatijih muzeja u Dubrovniku uključuju:

Muzej Hrvatskih Arheoloških Spomenika:

Ova izvanredna institucija posvećena je povijesti i kulturi Dubrovnika te okruženja, a sadrži širok spektar arheoloških nalaza i eksponata. Bavi se prezentacijom i očuvanjem arheoloških spomenika. Sadrži širok spektar eksponata koji sežu od prahistorijskog do srednjovjekovnog razdoblja, uključujući starokršćanske mozaike, antičke artefakte i srednjovjekovne keramičke posude.

Dubrovačka Renesansna Palača Rupe:

Ova palača iz 16. stoljeća jedan je od najbolje sačuvanih primjera renesansne arhitekture u Dubrovniku. Danas služi kao muzej i pruža posjetiteljima priliku da upoznaju život i kulturu u renesansnom razdoblju, kroz izložbe i eksponate koji prikazuju umjetnička djela, nakit, odjeću i druge predmete iz tog vremenskog razdoblja.

Kulturno-Povijesni Muzej:

Posvećen je kulturnoj povijesti. Sadrži širok spektar izložbi koje prikazuju različite aspekte kulture grada, uključujući umjetnost, glazbu, ples, literaturu i druge kulturne aktivnosti. Pruža jedinstveni uvid u bogatu kulturnu tradiciju Dubrovnika.

Pomorski Muzej:

Posvećen je povijesti i kulturi pomorstva u ovom gradu. Nalazi se u nekadašnjem pomorskom magazinu iz 16. stoljeća i sadrži širok spektar eksponata koji uključuju modele brodova, navigacijske instrumenete, karte i druge pomorske artefakte.

Izložbe u muzeju prikazuju dugu i slavnu povijest pomorstva u Dubrovniku, od ranog srednjeg vijeka do moderne er, uključujući različite aspekte pomorskog života, kao što su trgovina, plovidbe i ribolov.

Prirodoslovni Muzej:

Označen kao jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u gradu, poznat  jepo svojoj širokoj kolekciji prirodoslovnih uzoraka i prekrasnom arhitektonskom dizajnu.  Osnovan je kako bi se sačuvala i predstavila prirodna bogatstva regije, a tijekom godina se razvio u jedan od najvećih prirodoslovnih muzeja u zemlji.

Dom Marina Držića:

Dom Marina Držića

Zakoračite u daleko 16. stoljeće i posjetite muzej kakav još niste vidjeli. Zanimljivom, modernom, audiovizualnom prezentacijom posjetitelj se upoznaje sa životom i djelom najvećeg hrvatskog renesansnog komediografa iz Dubrovnika, Marina Držića.