Arheološki muzej Osijek – Otkrivanje bogate povijesti i kulture Slavonije

Arheološki muzej Osijek je kulturna institucija koja se bavi prikupljanjem, istraživanjem, čuvanjem i prezentacijom arheološke baštine istočne Hrvatske. Osnovan je 2005. godine uredbom Vlade republike Hrvatske te je kao samostalna ustanova djelovao do 2012. godine kada je pripojen Muzeju Slavonije. Danas se nalazi u zgradi barokne Tvrđe, jedne od najvažnijih kulturnih atrakcija Osijeka.

Muzej posjeduje vrijednu zbirku od preko 30 000 predmeta, koji datiraju od paleolitika do srednjeg vijeka. Osim izložaka, muzej organizira različite edukativne programe, radionice i predavanja te pruža mogućnost stručnih vođenja za posjetitelje.

Predstavlja važnu instituciju za proučavanje i promociju bogate povijesti istočne Hrvatske i edini je specijalizirani muzej u istočnoj Hrvatskoj za arheološka istraživanja i pohranu arheološke baštine. U nastavku teksta nudimo Vam više informacija o Muzeju.

Povijest i Postavke

povijest i postavke arheološki muzej osijek

Muzej je osnovan 2005. te je kao samostalna ustanova djelovao do 2012. godine kada je pripojen Muzeju Slavonije. Uredbom Vlade Republike Hrvatske od 1.12. 2017. godine ponovno se osniva Arheološki muzej Osijek te preuzima cjelokupni Arheološki odjel Muzeja Slavonije i njegove djelatnike sa svom pripadajućom arheološkom građom i dokumentacijom (ukupno 49 arheoloških zbirki s popratnom muzejskom dokumentacijom).

Djelatnost Arheološkog muzeja Osijek obuhvaća sistematsko prikupljanje, čuvanje, stručnu zaštitu, evidentiranje, istraživanje, sređivanje, proučavanje, publiciranje i izlaganje u svrhu proučavanja, edukacije i uživanja civilizacijskih, kulturnih materijalnih i nematerijalnih i prirodnih dobara, odnosno arheološke građe te njihovu stručnu i znanstvenu obradu i sistematizaciju u zbirke sukladno svojoj misiji i politici skupljanja.

Raspolaže s 980 m² izložbenog prostora te s dvije dvorane koje su pogodne za različita kulturna događanja kao što su promocije, koncerti, privremene izložbe, predavanja, konferencije, projekcije, kazališne predstave, prezentacije i slična događanja. Atrij je natkriven staklenom kupolom površine 222,2 m² s 150 mjesta za sjedenje, a  multimedijalna konferencijsku dvoranu površine je 58,7 m² i raspolaže s 50 mjesta za sjedenje.

U muzejskom postavu trenutačno su postavljeni stalni postavi Prapovijest i Stalni postav seobe naroda i srednji vijek, dok je stalni postav Antike u izradi. Osim toga, posijeduje restauratorsku radionicu: keramika i restauratorsku radionicu: metal.

Lokacija

Muzej djeluje na lokaciji u Tvrđi, Trg Sv.Trojstva 2 (zgrada Glavne Straže i Kuća Brožan) od kojih je zgrada Glavne straže namijenjena prostoru postave muzeja i posjetiocima dok je zgrada Brožan namijenjena polujavnim i zatvorenim sadržajima muzeja te su u njoj smješteni uredi stručnog i tehničkog osoblja i konzervatorsko – restauratorske radionice. Podrumski prostori ispod obje zgrade koriste se kao prostori depoa i spremišta.

Tvrđa je stari grad Osijeka. Najbolje očuvanu i najveću cjelinu baroknih građevina u Hrvatskoj čini habsburški bastionski sustav podignut na desnoj obali rijeke Drave. Svjetski fond spomenika opisao je Tvrđu kao “jedinstven primjer baroknog, administrativnog i trgovačkog urbanog središta osamnaestog stoljeća.

Nakon smanjenja vojnog značaja Tvrđe krajem 19. stoljeća, ona postaje središte upravnog, obrazovnog, kulturnog i znanstvenog života Osijeka i cijele regije.

Tijekom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine 90 posto objekata u Tvrđi je donekle oštećeno, a 1996. godine Tvrđa se našla na popisu svjetskih spomenika najugroženijih lokacija. Od tada se više nije pojavljivao na popisu koji se objavljuje svake dvije godine.

Radno Vrijeme i Ulaznice:

cijene ulaznica arheološkog muzeja osijek

 

Radno vrijeme djelatnika: 7:30 – 15:30

Radno vrijeme za posijetioce:

Utorak – Petak 10 – 15h
Subota – Nedelja 10 – 13 h
Ponedeljkom Zatvoreno

 

Cijene ulaznica:

  • odrasli -10 kuna;
  • djeca, studenti, umirovljenici – 5 kuna (uz predočenje iskaznice);
  • grupni posjeti (najmanje 10 osoba) – 5 kuna,
  • obiteljska ulaznica – 20 kuna
  • stručno vodstvo – uz prethodnu najavu

Stručna vodstva se organiziraju za grupe od 10 do 30 osoba pri čemu je pojedinačna cijena ulaznice s vodstvom za odrasle (sa stručnim vodstvom na hrvatskom jeziku) 25 kn; a za djecu, učenike, studente i umirovljenike (sa stručnim vodstvom na hrvatskom jeziku) 12 kn.

Što se tiče parkinga, postoji mogućnost parkiranja na javnom parkingu u neposrednoj blizini Muzeja (ne naplaćuje se).

Muzej je dostupan osobama s invaliditetom samo u prizemlju (Izložbeni salon i Muzejska knjižnica).

 

Još muzeja koje možete posjetiti u Osijeku

Muzej likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti Osijek

Muzej likovnih umjetnosti Osijek je jedna od najvažnijih kulturnih institucija u Osijeku i regiji Slavoniji. Ovaj muzej osnovan je 1954. godine i smješten je u prekrasnoj baroknoj palači u samom centru grada.  Zgrada Muzeja ima svojstvo kulturnog dobra te je kao takva upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Fundus Muzeja (više od 5000 predmeta) podijeljen je na nekoliko zbirki koje čine slike, crteži, grafike, skulpture i medalje iz 18., 19. i 20. stoljeća, po kojima je osječki Muzej, kao muzejska ustanova regionalnog središta, najpoznatiji i najpriznatiji.

Pored stalne postave, Muzej likovnih umjetnosti Osijek redovito organizira i razne privremene izložbe, te programe edukacije i animacije za posjetitelje svih dobnih skupina.

Uz izložbeni program, kao najprisutniji oblik djelovanja, Muzej likovnih umjetnosti tradicionalno organizira sljedeće likovne manifestacije: Slavonsko biennale, Memorijal Ive Kerdića – Triennale hrvatskog medaljarstva i male plastike te Dane grafike. Pored izložbi, nezaobilazno je istaknuti izdavačku (izdanja kataloga, monografija, edukativnih publikacija) i pedagošku djelatnost Muzeja.

Muzej Slavonije

Muzej Slavonije Osijek

Muzej Slavonije osnovan je 1877. kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Muzej je vrlo često mijenjao svoje sjedište, a od 1946. pa sve do današnjih dana nalazi se u osječkoj Tvrđi, u zgradi bivšeg gradskog poglavarstva, gdje mu je bila i prva adresa.

Muzej ima gotovo 400.000 registriranih predmeta raspoređenih u stotinjak zbirki. Devet odjela: Prirodoslovni, Arheološki, Numizmatički, Povijesni, Odjel umjetničkog obrta, Etnografski, Tehnički, Odjel muzealnih tiskopisa te Hemeroteka, uz preparatorske radionice i upravno-administrativnu službu djeluju danas na četiri lokacije u osječkoj Tvrđi. Među eksponatima se nalaze predmeti iz rimskog doba, srednjovjekovni nakit, oružje i sredstva za obradu polja te predmeti iz svakodnevnog života Slavonaca u prošlosti.

Također, organizira brojne privremene izložbe i programe za posjetitelje svih dobnih skupina, a naročito je važan kao mjesto očuvanja i promicanja kulturne baštine Slavonije. Svojom bogatom zbirkom i aktivnostima, Muzej Slavonije predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve posjetitelje koji žele upoznati kulturu i povijest ovog dijela Hrvatske.

Gradske galerije Osijek

Gradske galerije Osijek

Gradska galerija Osijek je jedna od najvažnijih kulturnih institucija u gradu Osijeku i regiji Slavoniji koja je osnovana 2005. godine.

Gradska galerija Osijek predstavlja i promovira suvremenu umjetnost kroz različite izložbe i programe. U sklopu stalne postave galerije, posjetitelji mogu vidjeti djela poznatih hrvatskih i inozemnih suvremenih umjetnika, dok se u privremenim izložbama predstavljaju aktualni trendovi i nova umjetnička imena.

Ovim aktivnostima cilj je proširiti kulturnu scenu u gradu Osijeku afirmiranjem novog središta kulturnih događanja kroz kontinuirano odvijanje raznovrsnih programa čime će se znatno doprinijeti decentralizaciji kulture u Hrvatskoj, a istovremeno i upoznavati lokalnu publiku s aktualnim i inovativnim umjetničkim praksama i redefinirati kulturni identitet grada Osijeka.