Hrvatski pomorski muzej Split

SAŽETAK PROGRAMA U NOĆI MUZEJA

U Hrvatskom pomorskom muzeju Split, smještenom u tvrđavi Gripe, u okviru teme Noći muzeja 2017. pod nazivom „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“, u petak, 27. siječnja bit će otvorena izložba „Tragom Petra Hektorovića“.

Velikan hrvatske književnosti Petar Hektorović, ostao je trajno zabilježen u hrvatskoj književnosti kao autor glasovitog „Ribanja i ribarskog prigovaranja“. Svojim će predavanjem pod nazivom „Petar Hektorović – glazbeni velikan“, muzejska pedagoginja približiti pjesničku stranu Petra Hektorovića i istaknuti važnost pjesama koje je zapisao.

U glazbenom dijelu programa tijekom cijele večeri svoje će nastupe imati ženska klapa „Mindula“ iz Okruga Gornjeg te glazbenik i kantautor brojnih dalmatinskih pjesama Boris Oštrić – Ribari.

Kako bi se svi posjetitelji bolje upoznali s muzejom i pomorskom prošlošću Splita i hrvatske obale Jadrana, tijekom večeri bit će organizirana vodstva za djecu i odrasle, „Dječja Noć muzeja“ i „Upoznajmo muzej“.

Uz navedene sadržaje, posjetiteljima će biti omogućeno besplatno razgledavanje stalnog postava Muzeja, a muzejske publikacije i suveniri prodavat će se po promotivnim cijenama.

 

Hrvatski pomorski muzej Split - PROGRAM


18:00 - 18:30 h
„TRAGOM PETRA HEKTOROVIĆA“ / IZLOŽBA

IZLOŽBA „TRAGOM PETRA HEKTOROVIĆA“ Izložba pod nazivom „Tragom Petra Hektorovića“, koja je nastala u suradnji Hrvatskog fotosaveza s Osnovnom školom Petra Hektorovića, Stari Grad i Osnovnom školom Jelsa, rezultat je fotoradionice za djecu i mlade. Naime, mladi su autori u trodnevnoj fotoradionici slijedili put Petra Hektorovića opisan u njegovom glasovitom djelu „Ribanje i ribarsko prigovaranje“, na otocima Hvaru, Braču i Šolti. Djeca i učenici istraživali su i bilježili slikovne senzacije, a osobitu pozornost posvetili su dvorcu Tvrdalj Petra Hektorovića, odnosno samom Starom Gradu na Hvaru. Sudionici fotoradionice bili su učenici osnovnih škola: Marijana Buratović, Đoana Marija Deletis, Noemi Dužević, Marta Grabić, Dora Makjanić, Ana Milatić, Marta Miloš, Pia Miloš, Lorena Novak, Benjamin Peronja, Zara Radonić, Korina Stančić i Josipa Tepić. Fotoradionicu je vodila Zlata Medak, voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, a suradnici su bili Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza, Vinko Tarbušković, učitelj i Katija Barbić, učiteljica.

18:30 - 19:00 h
„PETAR HEKTOROVIĆ – GLAZBENI VELIKAN“ / PREDAVANJE

PREDAVANJE „PETAR HEKTOROVIĆ – GLAZBENI VELIKAN“ Humanist Hektorović u svom je „Ribanju i ribarskom prigovaranju“ iz 16. stoljeća zapisao nekoliko narodnih pjesama koje u djelu recitiraju ribari Paskoje i Nikola: dvije bugaršćice (o Kraljeviću Marku i bratu Andrijašu te o Radosavu Siverincu) i dvije lirske pjesame („Naš gospodin poljem jizdi“ te „I kliče devojka“), a dvjema je zapisao i melodije. U ovom predavanja krenut ćemo na put kroz prostor i vrijeme te ćemo otkriti sve tajne Hektorovićeva pjesničkog stvaralaštva.

19:00 - 19:45 h
„Dječja Noć muzeja“ / STRUČNO VODSTVO

„Dječja Noć muzeja“ STRUČNO VODSTVO ZA DJECU – vodstvo kroz muzejski postav, prilagođeno uzrastu djece, u društvu muzejske pedagoginje

20:00 - 21:00 h
„Upoznajmo muzej“ / STRUČNO VODSTVO

„Upoznajmo muzej“ STRUČNO VODSTVO ZA ODRASLE – stručno vodstvo kroz muzejski postav za odrasle

21:30 - 22:30 h
„Upoznajmo muzej“ / STRUČNO VODSTVO

„Upoznajmo muzej“ STRUČNO VODSTVO ZA ODRASLE – stručno vodstvo kroz muzejski postav za odrasle

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatski pomorski muzej Split

Hrvatski pomorski muzej Split

Glagoljaška ulica 18

Split

Splitsko-dalmatinska

18:00 - 01:00h

021/347-346

hpms@hpms.hr

2248