Sažetak programa u Noći muzeja

Članica udruge Zvjezdano selo Mosor (ZSM) Tamara Rom, asistentica pri Odjelu za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, održat će znanstveno-popularno predavanje pod naslovom "Prozor u rani svemir". Predavanje će biti održano putem platforme MS Teams. Rom je diplomu magistre fizike, smjera astrofizike i fizike elementarnih čestica, stekla u srpnju 2021. g. Voditeljica je astronomske sekcije Fizikalnog društva - Split.
Članica Udruge Antica Lovrić dipl. ing. je za ovu prigodu pripremila i kratku fotografsku retrospektivu ranijih Noći Muzeja u ZSM-u. Usto je predsjednik Udruge dr. sc. Goran Sučić pripremio opsežni video uradak s vlastitim likovnim i glazbenim radovima iz ciklusa Poli-art. Oba video rada su dostupna na YouTube-u.

Program

18.30 - 19.30
div
"Prozor u rani svemir"
Što je to kozmologija i što proučava? Od čega se sastoji svemir? Koje instrumente koristimo u kozmologiji? Što su i kako nastaju gravitacijski valovi? Što je tamna materija i struktura na velikoj skali? Možemo li ih i kako povezati s gravitacijskim valovima? Ovim predavanjem će biti dotaknuta ta i neka druga pitanja koja možda imate o našem svemiru, tamnoj materiji te gravitacijskim valovima.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Zvjezdano selo Mosor