Sažetak programa u Noći muzeja

Program koji udruga "Zvjezdano selo Mosor - znanost, kultura, umjetnost" priprema za manifestaciju Noć muzeja '19, bit će kao i prethodnih godina proveden u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, kako za one najmlađe, tako i za odrasle. Pored toga, na prigodan način će biti ostvarena veza i s glavnom temom Noći muzeja, a bit će upriličeno i tradicionalno znanstveno-popularno predavanje. U dvorani će biti postavljena i izložba fotografija a astronautičkom tematikom. Ako vremenski uvjeti to dopuste, program će biti okončan astronomskim promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Program

18.00 - 18.30
div
Izložba fotografija: Space shuttle Atlantis
S 50 fotografija popraćenih tekstom su prikazane sve faze pripreme za posljednji let u svemir space shuttlea Atlantis.
18.30 - 19.00
div
Bećarac i dvije dječje igre, Igra kolo i Mali bratec Ivo
Učenici 2. c razreda OŠ Mertojak iz Splita, koji kroz svoju skupinu " Čuvari baštine " njeguju govor, igre i plesove užeg i šireg zavičaja, izvest će "Bećarac", način pjevanja koji je pod zaštitom UNESCO-a, te dvije dječje igre, Igra kolo i Mali bratec Ivo. Njihova voditeljica je učiteljica Ines Dužević, a glazbena pratnja će im u Bećarcu biti gđica. Linda Kavelj.
19.00 - 19.15
div
"Ruđer znatiželjac"
Učenici OŠ Trilj izvode igrokaz "Ruđer znatiželjac", u kojemu su likovi Ruđer Bošković i njegova majka. Tekst igrokaza je napisala i djecu pripremila za izvedbu njihova nastavnica Niveska Juraga-Kovačev.
19.15 - 19.30
div
Dječje igre u starom Splitu i "Vražji kombinacjun"
Učenici OŠ Mertojak iz Splita će posjetitelje upoznati s time kako su se nekoć igrala djeca u njihovu gradu. Nakon toga će Ivan Bašić, učenik 6. c razreda iste škole, izvesti monolog "Vražji kombinacjun", autora Marka Uvodića. Učenike je pripremila njihova nastavica Ines Dužević.
19.30 - 20.00
div
"Riječ, dvije o hrvatskim inovatorima, zaslužili su!"
Članice Hrvatskog čitateljskog društva - Ogranak Split, predstavit će nekolicinu hrvatskih inovatora koji su ostavili snažan doprinos ne samo u našem društvu, nego i u cijelom svijetu. Neki od njih su svima znani, a za druge je malo tko čuo. U programu sudjeluju Nada Arar-Premužić, Ecija Budić, Lada Burić, Maglica Plejić i Grozdana Ribičić
20.00 - 21.00
div
Nastup KUDŽ Filip Dević
Nastupit će ženska, muška i mješovita klapa KUDŽ Filip Dević, kao i plesni ansambl Društva koji će u pratnji orkestra izvesti niz starih splitskih plesova. Žensku klapu vodi Ivana Smoljanović, mušku Jakša Gilić, a mješovitu Vilibald Pečenik. Plesni ansambl vodi Mia Buzov, a orkestar Društva Vilibald Pečenik.
21.00 - 21.30
div
"Zvjezdane priče"
Tanja Mravak, spisateljica i pripovjedačica iz Sinja, ispričat će dvije zvjezdane priče po svom izboru.
21.30 - 22.00
div
Nastup Kristiana Ordulja i Marija Čuljka
Kristian Ordulj će u pratnji Marija Čuljka izvesti niz popularnih skladbi iz domaćeg glazbenog repertoara.
22.00 - 23.00
div
"Svemirski glasnici"
Prof. Nikola Godinović, sa splitskog FESB-a, održat će predavanje pod naslovom "Svemirski glasnici", u kojemu će progovoriti o tome na koje sve načine znanstvenici danas odgonetaju tajne svemira.
23.00 - 01.00
div
Astronomsko promatranje noćnog neba
Ako vremenski uvjeti to dopuste, na kraju programa će s terase zvjezdarnice biti provedeno i astronomsko promatranje noćnog neba teleskopima, uz stručno vodstvo Zorana Kneza, astronoma-animatora Zvjezdanog sela Mosor, kao i drugih članova Udruge.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost