Sažetak programa u Noći muzeja

Program koji udruga "Zvjezdano selo Mosor - znanost, kultura, umjetnost" priprema za manifestaciju Noć muzeja 2020., bit će kao i prethodnih godina proveden u velikoj dvorani zvjezdarnice u Gornjem Sitnom. Sastojat će se od kolaža glazbenih i scenskih izvedbi, kako za one najmlađe, tako i za odrasle. Pored toga, na prigodan način će biti ostvarena veza i s glavnom temom Noći muzeja, a bit će upriličeno i tradicionalno znanstveno-popularno predavanje. Ako vremenski uvjeti to dopuste, program će biti okončan astronomskim promatranjem noćnog neba s terase zvjezdarnice.

Program

18.00 - 18.30
div
Izložba slika Dalmatinska naiva u Zvjezdanom selu Mosor
Zvjezdano selo Mosor će oživjeti koloritom dalmatinske naive trojice slikara – Vicka Buktenice, Ante Vukića i Damjana Šošića. Ovaj umjetnički pravac svoje ishodište ima na otoku Šolti, u liku i djelu Eugena Buktenice (1914-1997) kojeg smatramo vodećim predstavnikom dalmatinske naive. Njegova su djela, uz najveća imena hrvatske naive, u stalnom postavu Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu.
18.30 - 19.00
div
Radionica Mala škola naive
Vicko Buktenica će održati kreativnu radionicu Mala škola naive za posjetitelje, kroz koju je u njegovu dosadašnjem radu prošao velik broj djece i odraslih, u želji da se očuva i prezentira izvorna šoltanska umjetnička baština.
19.00 - 19.30
div
Nastup učenika OŠ Lučac
Učenici 4. b razreda OŠ Lučac pod vodstvom učiteljice Nikice Sikirice upriličit će "stihopovistinsku" večer uz knjigu Vedrana Matosica Put u Povista. Čut cete priče o znamenitim ličnostima iz daleke povijesti Splita, a i doznati što su to Povista. Djeca će uz instrumentalnu pratnju prof. Lidije Čujić Živković izvesti i pjesme Splite grade, Dalmacije diko i Nima Splita do Splita.
19.30 - 20.00
div
Predavanje Sjaj sazviježđa splitskih muzeja
Predavanje će održati Helga Zglav-Martinac, umirovljena muzejska savjetnica , a u njemu će biti tiječi o baštinskim institucijama, koje se od srednjeg vijeka do dana današnjeg formiraju u Splitu kao nasušna potreba grada i njegovih stanovnika. Prisjetit ćemo se povijesnog i društvenog trenutka nastanka pojedinog muzeja, kao i okolnosti koje su pokrenule proces formiranja istog.
20.00 - 21.00
div
Kate Žrnovka
Glumačka družina "Perunika" predstavit će komediju u 3 čina pod naslovom Kate Žrnovka. Autorica teksta je Nika Pery, redatelj predstave je Zoran Kelava, kostime je izradila Matija Šitum, glazbu skladao Malik, a u njoj glume Jagoda Mihanović, Ana Žižić Gušo, Tea Mišura, Frane Bebić, Duje Karaman, Goran Kovačević i Zoran Kelava.
21.00 - 21.30
div
Nastup Tea Grčića i Marina Šarića
Teo Grčić i Marin Šarić će izvesti niz popularnih skladbi domaćih izvođača pop i zabavne glazbe.
21.30 - 22.00
div
Nastup Damira Duplančića
Popularni Damir Duplančić će zabaviti nazočne interpretacijom izabranih dijelova iz svojih knjiga „Izgubljena generacija“ i „Bestfeller“.
22.00 - 22.30
div
Nastup VIS-a Sotto Voce
Kako je to običaj u Dalmaciji, i ovu će feštu popratiti dobra pjesma. S otoka Šolte dolazi VIS Sotto Voce (Jure Milatić, Josip Sule, Stipe Jakovčević, Vicko Buktenica) koji će lijepom dalmatinskom pjesmom uljepšati ovu posebnu večer.
22.30 - 23.15
div
Milijun asteroida u Sunčevom sustavu
Stefan Cikota, asistent na Zagrebačkom FER-u i doktorand astrofizike će održati znanstveno-popularno predavanje. Sunčev sustav, osim Sunca i planeta sadrži gotovo milijun do sada otkrivenih malih tijela Sunčeva sustava. U predavanju bit će prikazan izgled današnjeg Sunčeva sustava, metode otkrivanja malih tijela, njihovo porijeklo, te njihova glavna fizikalna svojstva.
23.15 - 01.00
div
Astronomsko promatranje neba
Ako vremenski uvjeti to dopuste, s terase zvjezdarnice će na kraju programa biti provedeno i astronomsko promatranje neba teleskopima. Promatranje će uz pomoć članova Zvjezdanog sela Mosor voditi astronom-animator Udruge Zoran Knez.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost