Sažetak programa u Noći muzeja

Bogat i zanimljiv program Noći muzeja u Virju, na svoj način prati zadanu temu tako da posjetitelje podsjeća koliko je društvo napredovalo u svojim inovacijama i digitalizacijom medija. Tijekom večeri biti će prikazivani filmovi. Posjetitelji će moći razgledati izložbu rukotvorina "Nemirne ruke" te slušati predavanje prof. Nikole Cika i sudjelovati na radionici Slavice Vitković na temu slikanja svilom.
Učenici srednje glazbene škole V. Lisinski Bjelovar izvest će glazbene igrokaze „Oktavijanov san“ i „Povratak Betmena“. Kao pokazatelj napretka i podsjetnik na dobra stara vremena kad su se organizirale zabave uz radio i gramofonske ploče, posjetitelji će moći slušati pjesme s gramofona, a možda i zaplesati u prigodnom ambijentu.

Program

18.00 - 18.20
div
Otvorenje Noći muzeja 2019.
Na otvorenju Noći muzeja posjetiteljima će biti prezentiran program Noći muzeja uz nastup Hrvatskog pjevačkog društva Ferdo Rusan Virje.
18.00 - 01.00
div
Izložba "Nemirne ruke"
Narodna knjižnica provela je projekt "Nemirne ruke" kroz koji su tijekom 2017. i 2018. virovske žene pokazale svoje rukotvorine. Održano je 8 pojedinačnih izložaba "nemirnih ruku" a tijekom Noći muzeja će prvi puta biti istovremeno izloženi radovi izrađeni u tehnici pletenja, tkanja, izrada suvenira salvetnom tehnikom, od papira, žice...
18.30 - 20.00
div
Predavanje o povijesti svilogojstva i svilarstva s radionicom oslikavanja svile
Pregled povijesti proizvodnje svile, uzgoja dudovog svilca i osnivanja manufaktura za preradu svilenih niti i značaj svilogojstva i svilarstva u gospodarskoj povijesti Hrvatske i Podravine s posebnim osvrtom na Virje. O ovoj temi govorit će profesor Nikola Cik. Demonstraciju oslikavanja svile tehnikom soli i drugim tehnikama na uporabnim odjevnim predmetima pokazat će umjetnica Slavica Vitković.
20.00 - 21.00
div
Glazbeni igrokaz
Glazbeni igrokaz učenika srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski Bjelovar pod vodstvom mr.sc. Alide Sokolović te pod nazivom igrokaza Oktavijanov san i Povratak Betmena
19.30 - 23.00
div
Filmska noć muzeja
Tijekom večeri biti će prikazano nekoliko kratkih filmova povezanih na neki način s Virjem te na kraju dugometražni film Glumišne družine Virje pod nazivom "Čehaljec". Na ovaj način će, inače prazna, kino dvorana oživjeti barem na jednu noć, uz filmove, kokice i svoje stare ili nove filmaše...
21.00 - 21.45
div
Druženje uz domjenak
Druženje uz kobasice, kuhano vino i čaj
23.00 - 01.00
div
Gramofon party
Kao pokazatelj napretka i podsjetnik na dobra stara vremena kad su se organizirale zabave uz radio i gramofonske ploče, posjetitelji će moći slušati pjesme s gramofona, a možda i zaplesati u prigodnom ambijentu.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Virje