Sažetak programa u Noći muzeja

Noć muzeja u Županji započet će otvorenjem izložbe studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Eve Vučković iz Ludbrega koja je koristeći suvremene materijale (poput plastike) u svoje radove uklopila modificirane tradicijske vezove i tako na suvremeni način prezentirala tradicijsku odjeću naših predaka. Uz Evine izloške, posjetitelji će moći vidjeti i produkte rada školske djece koja će tog istog dana u nešto ranijem terminu također pokušati na suvremeni način izraditi razne dijelove narodne nošnje.
Stručno vodstvo kroz stalni postav muzeja vodit će povijesna sekcija Gimnazije Županja, a bogati glazbeni program predvoditi će Sinapsa acoustic te Blanka Došen i pratnja u naša dva povijesna izdanja - Čardaku i Agenciji.

Program

19.00 - 23.00
div
Ispričat ću ti priču...
U suradnji Gimnazije i Tehničke škole iz Županje te profesora povijesti Danijele Kegalj i Antuna Lešića, posjetitelji će imati mogućnost obilaska stalnog postava muzeja uz vodstvo učenika ovih srednjih škola.
20.00 - 23.00
div
Osuvremljenje narodne nošnje
Studentica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Eva Vučković iz Ludbrega, koristeći suvremene materijale (poput plastike) u svoje je radove uklopila modificirane tradicijske vezove kako bi naglasila važnost očuvanja vlastite prošlosti te potaknula mlade na prisjećanje vlastiti korijena kako bi na tim temeljima gradili vlastitu budućnost.
18.00 - 23.00
div
Sinapsa acoustic i Blanka Došen
Vokalna umjetnica, interpretatorica hrvatskog slavonskog autohtonog narodnog glazbenog blaga Blanka Došen ponudit će glazbeni program u vidu starogradske glazbe i romanci. Nešto modernije pjesme s pop-rock prizvukom omogućit će nam Sinapsa acoustic u sastavu Ivana Zovka i Josipa Abramovića.
10.00 - 14.00
div
Što su nosili naši stari?
Polaznici radionice dizajnirat će vlastite modificirane uzorke narodne nošnje po uzoru na tradicionalne. Uz pomoć već izrezanih odjevnih elemenata nošnje od papira, polaznici će crtanjem, bojanjem i kolažiranjem lijepiti vlastite uzorke.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja