Sažetak programa u Noći muzeja

Noć muzeja 2021. u Zavičajnom muzeju Ozalj omogućit će posjetiteljima da besplatno uz stručno vodstvo svakih puni sat vremena razgledaju muzej. Svaka grupa će imati maksimalno 15 posjetitelja uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Online će biti organizirana tri predavanja preko platforme Microsoft Teamsa, koja će biti kasnije objavljena i na službenom Facebook profilu Zavičajnog muzeja Ozalj.

Program

18.00 - 19.00
div
Zavičajni muzej Ozalj 1971 - 2021.
Prvi muzej u Ozlju uspostavljen je još 1930 godine. Prestao je djelovati u vrijeme II. svjetskog rata, ali je zaslugom nekoliko entuzijasta muzejska djelatnost ponovno pokrenuta 1971. godine. Kroz ovo online predavanje (Microsoft Teams) obilježit će se 50 obljetnica osnutka muzeja, te će biti prikazano ponovno usustavljenje muzejske zbirke i djelovanje muzeja u Ozlju sve do današnjih dana.
19.30 - 20.30
div
ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE PROSTORA SAMOSTANA NA SVETICAMA
Kroz 2020. od strane Zavičajnog muzeja Ozalj, provedena su na Sveticama arheološka istraživanja kripti ispod crkve i nekadašnjeg samostanskog dvorišta. Pronađeni su mnogi zanimljivi nalazi koji svjedoče o prošlosti samostana. Na online predavanju (Microsoft Teams) bit će riječi i o arheološkom rekognosciranju područja uz donji tok rijeke Dobre, tijekom kojeg su pronađeni i neki novi lokaliteti.
21.00 - 22.00
div
Deset anegdota iz muzejskih spremišta Zavičajnog muzeja Ozalj
Zavičajni muzej Ozalj u svojih 7 zbirki krije neke predmete koji su doista specifični iz raznih razloga. Stjepan Bezjak, kustos muzeja će za Vas pripremiti deset anegdota (priča) o deset najzanimljivijih predmeta kako biste i Vi doznali koje se to tajne o njima kriju i zašto su ti predmeti toliko interesanti. Predavanje će biti online putem Microsoft Teams platforme.
18.00 - 23.00
div
Stručno vodstvo kroz stalni postav Zavičajnog muzeja Ozalj
Zavičajni muzej Ozalj će uz poštivanje svih epidemioloških mjera omogućiti stručno vodstvo za posjetitelje Zavičajnog muzeja Ozalj u Noći muzeja 2021. godine. Stručno vodstvo će biti organizirano svaki puni sat uz ograničenje od 15 osoba.

Sadržaj i oblikovanje programa: Zavičajni muzej Ozalj