Sažetak programa u Noći muzeja

TRAGOM VRBNIČKIH KNJIGA Povodom 110 obljetnice otvaranja Knjižnice obitelji Vitezić, koja je 1973. proglašena kulturnim dobrom, ovogodišnju Noć muzeja posvećujemo braći Ivanu Josipu Viteziću - krčkom biskupu i dr. Dinku Viteziću doktoru prava i bečkom parlamentarcu te njihovoj vrijednoj ostavštini. Program će se održati na 3 lokacije: u Domu na Škujici, u Knjižnici obitelji Vitezić na Placi i u Župnom stanu, a sadržavat će obilazak uz stručno vodstvo, predavanja, projekciju, čitaonicu, izložbu, kreativnu radionicu i druženje. Pokretači i realizatori Noći muzeja su entuzijasti iz Vrbničkog kulturnog društva Frankopan i članovi tima Susjedstva Vrbnik - 27 susjedstava / Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Program

18.00 - 18.30
div
Knjižnica obitelji Vitezić - 110 obljetnica otvaranja
O Knjižnici obitelji Vitezić i njezinoj vrijednoj građi govorit će Daria Papa. O braći Vitezić koji su pokrenuli otvaranje Hrvatskog doma i poklonili svoje knjige za knjižnicu na „dobrobit vrbničkog puka za širenje korisnog znanja“ govorit će Dina Valković. Nostalgično promišljanje o knjigama podijelit će s nama Željka Dobrinčić. Poslušajte i nagrađene sudionike "Ča Čitalnice u Kastvu"
18.30 - 18.45
div
Knjižnica obitelji Vitezić - film
Pogledajte film o Knjižnici obitelji Vitezić autorice i scenaristice Darije Papa koji je pripremila sa svojim učenicima srednjoškolcima, a koji je snimio Ivica Brusić Brujo.
18.45 - 22.00
div
Stranicu ne preskoči!
Na izložbi će biti izloženi: 1. Unikatni bookmarkeri/straničnici/dočitnici mladih kreativki Miriam Volarić i Nike Polonijo. 2. Kantunić od knjig 3. Radovi učenika osnovne škole na temu knjiga i čitanja
19.00 - 19.15
div
Tragom vrbničkih knjiga - kviz
Što znate, a što ste novo doznali o vrijednim vrbničkim knjigama i Knjižnici obitelji Vitezić, testirajte u kvizu znanja!
19.00 - 22.00
div
Izradi baš svoj osebujni bookmarker/straničnik/dočitnik! - radionica
Inspirirani izložbom, izradite svoj bookmarker/straničnik/dočitnik! Voditeljice Sonja Ivanović i Vesna Volarić.
19.30 - 22.00
div
U Knjižnici obitelji Vitezić - obilazak
Obilazak Knjižnice obitelji Vitezić i upoznavanje s vrijednom građom i ostavštinom dvojice braće Ivana Josipa Vitezića i Dinka Vitezića. Mogućnost obilaska Glagoljske tiskare Blaža Baromića i Dragutina Parčića i etno zbirke Nede Trinajstić.
19.30 - 22.00
div
Tragom vrbničkih glagoljaških knjiga - obilazak
Iskoristite posebnu priliku za razgledavanje vrijednih glagoljaških knjiga koje inače nisu izložene za javnost, a čuvaju se u Župnom stanu. Vodstvo Mire Katunar i Marije Trinajstić Božić.

Sadržaj i oblikovanje programa: Vrbničko kulturno društvo Frankopan