Sažetak programa u Noći muzeja

„Stota obljetnica suživota“
U sklopu 100. godišnjice Veterinarskog fakulteta biti će organiziran obilazak muzejskih zbirki šest Zavoda i jedne Klinike. Posjetiteljima će biti prikazana arhitektonska baština Zvonimira Vrkljana, hrvatskog arhitekta sredine 20. stoljeća koji je projektirao zgradu i unutarnje uređenje Fakulteta. Također će biti izložene i zbirke studentskih udruga koje uključuju zimsku verziju izložbe „Reptilomanija+“, primjerke časopisa studenata veterinarske medicine "Veterinar" koji je utemeljen 1938. godine te djelovanje studentskih udruga kroz povijest. Povedite i svog kućnog ljubimca sa sobom!

Program

18.00 - 23.00
div
Arhitektonska baština Zvonimira Vrkljana na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1935.-1961.)
Izložiti će se "total-dizajn" arhitekta Zvonimira Vrkljana. Naime, Veterinarski fakultet je primjer integriranog ostvarenja jednog arhitekte od urbanističkog sklopa do uređenja interijera i cjelokupne opreme. Prikazati će se sjednička dvorana Fakulteta koja je i danas opremljena izvornim namještajem.
18.00 - 23.00
div
Muzej Zavoda za veterinarsku patologiju
Muzejska zbirka sastoji se od oko 3000 preparata patološki promijenjenih organa različitih životinjskih vrsta, humanih organa, konkremenata, stranih tijela i nakaza, koje su od 1923. godine sakupljane u sklopu kliničkog rada Zavoda. Zbirka uključuje prikaze iskorijenjenih bolesti životinja, rijetke bolesti i urođene deformitete. Jedan je od najvećih patoloških muzeja u Europi.
18.00 - 23.00
div
Zavod za sudsko i upravno veterinarstvo
U zbirci se nalaze stari instrumenti pomoću kojih su dijagnosticirane ili liječene različite bolesti životinja, najstarije diplome naših kuršmida, antikvarne knjige uključujući i prve knjige na hrvatskom jeziku te najstariji zakonski propisi vezani za veterinarsku djelatnost.
18.00 - 23.00
div
Zavod za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju
Muzej prikazuje animalističke motive domaćih životinja kipara Roberta Frangeša Mihanovića (1872. - 1940.), dermopreparate različite vrste peradi, kolekciju zubala goveda i konja, preparate smotuljaka runa i vunske niti te instrumente i nastavna pomagala koja su nekada bila osnova u nastavnom radu. Prikazati će se muzejske slike iz arhive Zavoda koje predstavljaju izvorne hrvatske pasmine.
18.00 - 23.00
div
Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju - sekcijska dvorana
Sekcijska dvorana izgrađena je davne 1948. u sklopu izgradnje druge zgrade sjevernoga krila Veterinarskoga fakulteta u koju se uselio Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju. U dvorani se održavaju vježbe anatomske sekcije domaćih životinja već dugi niz godina. Posjetitelji će moći zauzeti studentska mjesta i tako se upoznati s načinom učenja anatomije nekada i danas.
18.00 - 23.00
div
Anatomski muzej
Zbirka kostura domaćih i divljih kralježnjaka prikazuje raznolikost koštanog sustava kralježnjaka. Raznolikost građe koštanog sustava životinja je temelj razlika u načinu života pojedinih vrsta. Ova zbirka služi studentima veterinarske medicine u svladavanju gradiva vezanog za koštani sustav.
18.00 - 23.00
div
Zbirka histoloških mikroskopa i popratne opreme
Zbirka sadrži razne generacije svjetlosnih mikroskopa, opremu za izradu histoloških preparata, kutije za histološke preparate te ručno izrađene ormare za pohranu histoloških mapa. Posjetitelji će sami moći zaviriti u mikroskop te uz stručno vodstvo istražiti kako su studenti svladavali gradivo iz mikroskopske građe organizma davne 1921., a kako to čine danas.
18.00 - 23.00
div
Amfiteatar
Amfiteatar je projektirao, kao i ostatak fakulteta, prof. Vrkljan koji je ideju za izgradnju ove predavaonice dobio iz rimskih arena. Posjetitelji će moći istražiti zašto je baš takav oblik amfiteatra odlično mjesto za održavanje predavanja.
18.00 - 23.00
div
Zbirka morskih sisavaca
Zbirka sadrži 300-tinjak kostura morskih sisavaca koji su prikupljeni u okviru istraživanja koja se provode na Veterinarskom fakultetu s ciljem zaštite ovih ugroženih životinja. U zbirci se čuvaju kosturi i uzroci tkiva svih postmortalno pregledanih uginulih morskih sisavaca zajedno s pratećom dokumentacijom o nalazu i rezultatima provedenih analiza.
18.00 - 23.00
div
Zavod za veterinarsku biologiju - Prikaz zbirke kostiju zvijeri Hrvatske
Zbirka će po prvi puta biti dostupna javnosti. Nastajala je tijekom prethodnih 40 godina kao rezultat znanstvenog rada djelatnika Zavoda koji se bave očuvanjem i istraživanjem velikih zvijeri u Hrvatskoj.
18.00 - 23.00
div
Radionica "Vuk-pas" - rođaci?
Interaktivna radionica će posjetitelje upoznati sa sličnostima i razlikama vuka i psa.
18.00 - 23.00
div
Radionica "Kemijska imobilizacija velikih zvijeri"
Radionica će biti natjecateljske forme, odnosno posjetitelji će moći skupljati bodove gađanjem strelice za uspavljivanje životinja u metu medvjeda. Najuspješniji će dobiti prigodan poklon.
18.00 - 23.00
div
Klinika za porodništvo i reprodukciju
Zbirka se sastoji od suhih i mokrih preparata fetusa i novorođenčadi svih vrsta domaćih životinja. Uz prikaz najčešćih malformacija koje nastaju tijekom života u maternici, prikazuje i fetuse u kritičnoj fazi, kada su pobačaji najčešći.
18.00 - 23.00
div
Zavod za lovstvo i divlje životinje
Zbirka prikazuje dermopreparate i lubanje sisavaca i ptica hrvatskih šuma sa upoznavanjem kune, jazavca, tvora, dabra, lasice i puha. Posjetitelji će saznati koliko vrsta puhova živi u Hrvatskoj, koju vrstu kune možete susresti u gradu, te kako se razlikuju mala i velika lasica. Vrijeme da napokon ispravimo najveću zabludu dječje književnosti - srna i jelen nisu mama i tata Bambija!
18.00 - 23.00
div
Udruga Studenata Veterinarske Medicine „Equus“
Udruga će organizirati mini zimsku verziju izložbe „Reptilomanija+“ na kojoj će uz gmazove izložiti glodavce i kuniće, te omogućiti fotografiranje s nekim vrstama neobičnih kućnih ljubimaca u zimskom ugođaju. Kao najstarija studentska udruga na Veterinarskom fakultetu, prikazati će i svoje djelovanje kroz vrijeme.
18.00 - 23.00
div
Časopis "Veterinar"
U sklopu manifestacije sudjelovati će i studenti članovi Uredništva znanstveno-stručnog časopisa studenata veterinarske medicine "Veterinar" koji je utemeljen davne 1938. godine, te će izložiti vrijedne primjerke ovoga časopisa od prvoga broja do danas.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Veterinarski fakultet Sveučilište u Zagrebu