Sažetak programa u Noći muzeja

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u pandemijskim je uvjetima u više navrata nastavu preko noći morao prilagođavati izvođenju na daljinu. U tome smo se izvrsno snašli te ćemo ove godine u sklopu Noći muzeja posjetiteljima pokazati kako se veterina nekad studirala, koje je novine donijelo digitalno doba, što smo staro zadržali, a novo uspješno primijenili. Posjetitelji će moći vidjeti opremu od instrumenata koji su se u prošlim stoljećima koristili pri teškim porođajima, operacijama i kastraciji do suvremenih digitalnih rješenja u izvođenju nastave te primjene umjetne inteligencije u dijagnostici i liječenju životinja.

Program

18.00 - 23.00
div
Veterinarska kirurgija kroz povijest
Na Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju, u prostoru pregledavaonice za konje, izložit će se stare knjige, eksponati, instrumenti, plakati o kirurgiji i anesteziji kroz povijest.
18.00 - 23.00
div
INSTA(NT) – vef_hista
Prikazat će se embriološki „kompoti“ i jedinstvena zbirka slika histoloških organa i tkiva te fotografija embrioloških izložaka i histoloških preparata. Održat će se i miniradionica praktičnog dijela na kojoj će se mikroskopirati odabrani preparati te miniradionice natjecateljskog karaktera u prepoznavanju embrioloških izložaka i histoloških preparata.
18.00 - 23.00
div
Izložba Zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo
Posjetitelji će se upoznati s instrumentima koje su veterinari u različitim razdobljima razvoja veterinarske medicine upotrebljavali na terenu te s problematikom koju su rješavali kroz povijest te kako se veterinarska struka razvijala, uključujući razvoj nastavne djelatnosti na Veterinarskom fakultetu od njegova osnutka.
18.00 - 23.00
div
Izložba Zavoda za veterinarsku patologiju
Muzejska zbirka sastoji se od oko 3000 preparata patološki promijenjenih organa različitih životinjskih vrsta, humanih organa, konkremenata i stranih tijela koje su od 1923. godine sakupljane u sklopu kliničkog rada Zavoda. Posjetitelji će vidjeti low-cost skener za snimanje virtualnih histoloških preparata kao korak prema digitalnoj budućnosti.
18.00 - 23.00
div
BeesConnect on VEF
Održat će se izložba i miniradionica s mikroskopiranjem anatomskih preparata pojedinih dijelova tijela pčele te će se posjetitelji upoznati s građom tijela pčele, te radionice natjecateljskog tipa s prepoznavanjem i opisima funkcija izložaka kroz usporedbu s digitalnim fotografijama. Najmlađi će se natjecati u crtanju i izrađivanju košnica s pčelicama.
18.00 - 23.00
div
Izložba Zavoda za uzgoj životinja i stočarsku proizvodnju
Izložit će se muzejska zbirka gipsanih animalističkih motiva kipara Roberta Frangeša Mihanovića, dermopreparati kunića i peradi, kolekcije perja, zubala goveda i konja te virtualni 3D modeli muzejske zbirke animalističkih motiva. Pokazat će se i rekonstruirani laboratorij s opremom te edukativna videoprezentacija Izvorne pasmine – naše blago.
18.00 - 23.00
div
Reptilomanija+
Udruga studenata veterinarske medicine „Equus“ organizirat će miniizložbu „Reptilomanija+“ na kojoj će se uz reptile izložiti i glodavci i kunići, te će se omogućiti fotografiranje s nekim vrstama kućnih ljubimaca.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu