Sažetak programa u Noći muzeja

Posjetitelji će moći razgledati stalne izložbe "Ostavština valpovačkih vlastelina" i izložbu Geološke zbirke" te novootvorenu izložbu "Obitelj Desaty - valpovački ljekarnici". S obzirom da je tema ovogodišnje Noći muzeja "Muzeji između stvarnog i digitalnog" na facebook stranici Muzeja Valpovštine biti će objavljeni digitalni sadržaji kao komplementarni onima na izložbama. Za najmlađe posjetitelje biti će organizirana igraonica dok će u virtualnom formatu biti prezentirana izložba akademske slikarice Slobodanke Grive Šokac pod nazivom "Izložba slika Atelier Griva".
Zbog epidemioloških mjera za ulazak u muzej posjetitelji moraju predočiti važeće covid potvrde. Za razliku od dosadašnjih Noći muzeja ovogodišnja će se održavati do 22:00 sati.

Program

18.00 - 22.00
div
Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann
Izložba "Ostavština plemićkih obitelji Prandau i Normann" predstavlja stalnu izložbu Muzeja Valpovštine na kojoj se posjetitelji mogu upoznati s predmetima iz svakodnevnog života dvije valpovačke vlastelinske obitelji koje su od 1721. do 1945. godine upravljale valpovačkim dvorcem i vlastelinstvom.
18.00 - 22.00
div
Obitelj Desaty - valpovački ljekarnici
Izložba "Obitelj Desaty - valpovački ljekarnici" donosi priču o valpovačkoj ljekarničkoj obitelji koja je kroz tri generacije upravljala valpovačkom ljekarnom "K Spasitelju". Izložba kroz predmete koji su pohranjeni u Muzeju Valpovštine prati razvoj valpovačke ljekarne od 1860. do 1966. godine te životne putove njenih vlasnika.
18.00 - 22.00
div
Geološka zbirka
Izložba Geološka zbirka predstavlja uzorke tla s prostora Slavonije koji su iskopani uslijed traganja za naftom i zemnim plinom. Izložba nas vodi u davnu geološku prošlost našeg planeta te nam donosi priču postanka tla na kojemu se i danas nalazimo.
18.30 - 21.00
div
Igraonica "Motivi iz povijesti Valpova"
Igraonicu će tradicionalno voditi dugogodišnja suradnica Muzeja Valpovštine akademska slikarica iz Valpova Slobodanka Griva Šokac. Na igraonici će polaznici crtati motive iz valpovačke povijest s naglaskom na srednjovjekovnu baštinu koja se nalazi u sklopu valpovačkog dvorca.
18.00 - 22.00
div
Virtualna izložba radova "Atelier Griva"
Izložba donosi radove akademske slikarice Slobodanke Grive Šokac koja će biti prikazana u virtualnom okruženju. Izložba će donijeti radove s motivima Valpova i okolice.
18.00 - 22.00
div
Virtualna prezentacija pripremnih radova Atelier Griva za tematske izložbe Muzeja Valpovštine
Atelier Griva i Muzej Valpovštine imaju tradiciju dugogodišnje suradnje. Jedan od aspekata suradnje je i priprema predmeta u Atelieru Griva za potrebe tematskih izložbi. Ovom izložbom biti će prikazani radovi na pripremanju predmeta prije njihovog postavljanja na izložbama s osvrtom na zatečeno stanje i stanje nakon radova.

Sadržaj i oblikovanje programa: Ustanova za kulturne djelatnosti “Ante Evetović Miroljub” Valpovo – Muzej Valpovštine