Sažetak programa u Noći muzeja

Posjetitelji će ove godine za Noć muzeja u Muzeju Valpovštine moći pogledati stalnu izložbu „Valpovački vlastelini – svakodnevni život“ uz koju će biti postavljena i izložba u izložbi: „Doprinos muzeja očuvanju valpovačke baštine“ koja će javnosti predstaviti dosadašnje restauratorske i konzervatorske radove na samoj zgradi muzeja i predmeta iz muzejskih zbirki. Posjetitelji će moći razgledati eksponate iz geološke zbirke te naučiti nešto o fotografima zaslužnima za valpovačku zbirku fotografija u muzeju, kao i pogledati izložbu „Svete sličice kao uspomene.“ Posjetitelji će moći razgledati umjetničke radove s likovnih kolonija povodom Ljeta Valpovačkog dok će najmanji moći sudjelovati u likovnoj i povijesnoj radionici o valpovačkom zmaju.

Program

18.00 - 01.00
div
Razgledavanje stalne izložbe "Valpovački vlastelini - svakodnevni život"
Posjetitelji će se na izložbi upoznati s životom i svakodnevicom vlastelinskih obitelji Hilleprand von Prandau i Normann Ehrenfels koje su bile u posjedu valpovačkog vlastelinstva i dvorca 224 godine. Na izložbi je prezentirana kratka povijest obje obitelji, njihovi posjedi, najznačajniji članovi obitelji te predmeti iz njihovog vlasništva.
18.00 - 01.00
div
Razgledavanje izložbe u izložbi "Doprinos Muzeja Valpovštine očuvanju lokalne baštine"
Izložba u izložbi: "Doprinos Muzeja Valpovštine očuvanju lokalne baštine" prezentirat će posjetiteljima dosadašnje napore muzealaca u očuvanju i obnovi predmeta iz fundusa muzeja kao i samog dvorca u kojemu se muzej nalazi. Izložba će biti postavljena paralelno sa stalnom izložbom tako da će posjetitelji moći usporediti stanje predmeta i prostora prije i nakon njihove obnove.
18.00 - 01.00
div
Razgledavanje izložbe "Svete sličice kao uspomene"
Posjetitelji će u Kapeli Svetog Trojstva moći pogledati svete sličice koje su mnogi Valpovčani dobili kao poklon ili su ih nabavili ako uspomenu s hodočašća. Na izložbi su u većoj mjeri zastupljene sličice iz građanskih obitelji ali su prisutne i one koje su bile u vlasništvu valpovačkih vlastelina.
18.00 - 01.00
div
Razgledavanje izložbe "Fotografije i fotografi"
Izložba upoznaje posjetitelje s regionalnim i europskim fotografima i fotografskim studijima u kojima su nastajale fotografije iz fundusa muzeja. Najveći broj dolazi iz ostavštine valpovačkih vlastelina, potom valpovačkih građanskih obitelji ali i iz fototeke muzeja. Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti poznate ličnosti iz povijesti Valpovštine kao i značajne događaje iz Valpovačke povijesti.
18.00 - 01.00
div
Razgledavanje stalne izložbe "Geološka zbirka"
Posjetitelji će moći pogledati uzorke zemlje s prostora cijele Slavonije kao i uzorke nafte i naftnih derivata koji i danas predstavljaju glavno pogonsko gorivo suvremene civilizacije. Preko izložbe posjetitelji će se moći upoznati i s geološkom prošlosti zemlje i njenim razvojem kroz milijune godina.
18.00 - 01.00
div
Razgledavanje izložbe radova s umjetničkih kolonija povodom Ljeta valpovačkog
Izložba predstavlja slikarske i kiparske radove koji su nastali na umjetničkim kolonijama koje su se održavale u proteklih nekoliko godina povodom Ljeta valpovačkog.
18.00 - 01.00
div
Razgledavanje izložbe "Kripta kapele sv. Roka"
Kroz fotografije kripte kapele sv. Roka posjetitelji mogu pogledati kako izgledaju posljednja počivališta valpovačkih vlastelina i članova njihovih obitelji. Pored toga na izložbi je predstavljena kratka povijest same kapele kao i njena današnja memorijalna funkcija koju je dobila nakon obnove.
18.00 - 20.00
div
Likovna radionica za djecu na temu "Motivi Valpova"
Djeca će uz stručno vodstvo na likovnoj radionici crtati i izrađivati različite motive koji predstavljaju Valpovo ili njenu baštinu i uz to se dobro zabaviti.
18.00 - 20.00
div
Povijesna radionica na temu "Valpovo - zmajski grad"
Djeca će na radionici poslušati kratko predavanje o zmajevima i njihovom nastanku a potom se upoznati s zmajem koji se nalazi u Valpovačkoj kuli. Nakon interaktivnog predavanja djeca će uz stručno vodstvo izraditi svog papirnatog zmaja.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Ustanova za kulturne djelatnosti “Ante Evetović Miroljub” – Muzej Valpovštine