Sažetak programa u Noći muzeja

Svoju 350. obljetnicu Sveučilište u Zagrebu uz brojne druge aktivnosti obilježilo je i pokretanjem virtualnog arhiva na međunarodnoj digitalnoj suradničkoj platformi Topoteka. Ova je virtualna suradnička zbirka otvorena za uključivanje novih sadržaja, a ovim povodom javno će se predstaviti izložba fotografija „Potres 2020. i zagrebačko sveučilište“ u kojoj će se prikazati posljedice zagrebačkog potresa u ožujku 2020. na prostore i rad Sveučilišta. Također upućujemo i na srodne virtualne sadržaje dostupne javnosti, a Ured za arhivsku građu Sveučilišta u suradnji s Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, održat će i online radionicu o Topoteci i dokumentiranju sveučilišnog života.

Program

08.00 - 23.00
div
Topoteka Sveučilišta u Zagrebu – izložba „Potres 2020. i zagrebačko sveučilište“ - https://unizg.topoteka.net
U Topoteci Sveučilišta u Zagrebu javnosti dostupni različiti arhivski izvori vezani uz povijest, razvoj i organizacijske mijene i aktivnosti Sveučilišta, koji se čuvaju u raznovrsnim javnim, privatnim lokalnim i specijaliziranim zbirkama. Virtualni arhiv otvoren je svima zainteresiranima za suradnju u prikupljanju i objavi novih zapisa, a ovim povodom javno će se predstavit izložba fotografija.
08.00 - 23.00
div
Topoteka Zagreb povijesni centar - https://zagrebcentar.topoteka.net/
Ova je virtualna zbirka nastala radom studenata povijesti Hrvatskih studija pod vodstvom profesorice Valerije Macan Lukavečki, a prikazuje gradivo različitih zagrebačkih kulturnih ustanova među kojim je dokumentiran i zagrebački potres 1880.
08.00 - 23.00
div
Virtualna izložba o Sveučilištu - http://virtualna.nsk.hr/unizg/
Virtualna izložba Sveučilište – jučer, danas, sutra izrađena je u Sveučilištu u Zagrebu kao rezultat projekta Virtualna izložba 350. godina Sveučilišta u Zagrebu koji je proveden u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.
08.00 - 23.00
div
Film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu - https://www.youtube.com/watch?v=ET5ZZjaH-fk&list=PL4WkKeyD3kKL_rSoh9-koypMK3krjic2b&index=3&t=71s
Film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu napravljen je povodom njegove 350. obljetnice djelovanja.

Sadržaj i oblikovanje programa: Sveučilište u Zagrebu