Sažetak programa u Noći muzeja

Aktivnostima vezanim uz obilježavanje 350. obljetnice Sveučilište u Zagrebu dodatno je naglasilo tradiciju, kulturu i druge baštinske teme iz dugogodišnje povijesti Sveučilišta koje su se nastavile predstavljati i u virtualnom okruženju. Pokrenuta je arhivska zbirka na međunarodnoj digitalnoj suradničkoj platformi Topoteka i suradnja s portalom Znameniti.hr, izrađena je virtualna izložba o Sveučilištu te pokrenut Projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu. Ove i srodni virtualni sadržaji dostupne javnosti, a održat će se i online predavanje u kojem će se predstaviti ove aktivnosti.

Program

00.00 - 00.00
div
• Topoteka Sveučilišta u Zagrebu –https://unizg.topoteka.net
U Topoteci Sveučilišta u Zagrebu javnosti su dostupni različiti arhivski izvori vezani uz povijest, razvoj i organizacijske mijene i aktivnosti Sveučilišta, a koji se danas čuvaju u raznovrsnim javnim, privatnim lokalnim i specijaliziranim zbirkama. Ovaj je virtualni arhiv otvoren svima zainteresiranima za suradnju u prikupljanju i objavi novih zapisa.
00.00 - 00.00
div
• Topoteka Zagrebački studentski domovi - https://they-live-zagreb.topoteka.net/
Ova Topoteka dokumentira život u zagrebačkim studentskim domovima i pokrenuta je u okviru projekta Kreativne Europe „Oni žive“ - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse”: http://theylive.eu/. Bivši i sadašnji studenti te svi zainteresirani mogu se uključiti u prikupljanje dokumentarne građe koja prikazuje život studenata u studentskim domovima nekada i danas.
00.00 - 00.00
div
• Topoteka Zagreb povijesni centar - https://zagrebcentar.topoteka.net/
Sveučilište u Zagrebu dokumentirano je i u ovoj virtualnoj zbirci nastala radom studenata povijesti Hrvatskih studija pod vodstvom profesorice Valerije Macan Lukavečki, a danas je vodi Državni arhiv u Zagrebu. Zbirka prikazuje gradivo raza prikazuje gradivo različitih zagrebačkih kulturnih ustanova među kojim je dokumentiran i zagrebački potres 1880.
00.00 - 00.00
div
• Vizbi.UNIZG - https://unizg.eindigo.net/
Sveučilište u Zagrebu je 2020. pokrenulo projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu, Vizbi. UNIZG, u okviru kojega je u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta, digitalizirana različita knjižnična i arhivska građa i uspostavljen digitalni sustav za njezinu pohranu i otvoreni pristup. Digitalizirana građa omogućuje istraživačima, studentima i široj javnosti uvid u znanstvenu i kulturnu baštinu.
18.30 - 19.00
div
"Povijesna baština Sveučilišta u Zagrebu na digitalnim platformama" -zoom predavanje
"Povijesna baština Sveučilišta u Zagrebu na digitalnim platformama"- online je predavanje koje će se održati putem Zoom platforme, a predstavit će se platforme koje Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice koriste kako bi očuvale povijesnu baštinu. Sudjeluju: Vlatka Lemić, Branka Marijanović, Edita Francišković i Marko Kolić. Link: https://us02web.zoom.us/j/81783312218?pwd=UXkzV3pwK1pPYlMvMXk
00.00 - 00.00
div
Virtualna izložba o Sveučilištu - http://virtualna.nsk.hr/unizg/
Virtualna izložba „Sveučilište – jučer, danas, sutra“ izrađena je u povodu obilježavanja 350. godina Sveučilišta u Zagrebu i prikazuje povijesni razvoj Sveučilišta i njegovih sastavnica kroz događaje, teme, lokalitete i rektore koji su predstavljeni na vremenskoj lenti. Svaka objava ima i slikovnu ili tekstovnu poveznicu sa sadašnjošću kako bi se sadržaj povezao sa suvremenim okruženjem i naglas

Sadržaj i oblikovanje programa: Sveučilište u Zagrebu