Sažetak programa u Noći muzeja

U sklopu programa, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab, zainteresirani će imati priliku pogledati neke od brojnih zbirki koje se čuvaju u sakralnim i profanim prostorima, a koje veći dio godine nisu dostupne očima javnosti. Program će obuhvaćati i stručna predavanja i prezentacije o pojedinim segmentima rapske i kvarnerske kulturno-povijesne baštine – predavanje arheologa Ranka Starca, kustosa u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka „Rab – otok arheološke i kulturno-povijesne baštine“ te predavanje dugogodišnjeg glavnog konzervator pri Ministarstvu kulture RH i predsjednika vijeća za kulturna dobra prof. Miljenka Domijana, "Rapska baština u velikim muzejima" u Kinu Rab.

Program

17.00 - 19.00
div
Razgled Muzeja samostana sv. Bernardina Sijenskog
Muzej franjevačkog samostana u Kamporu izlaže velik broj vrijednih umjetničkih i uporabnih predmeta koje franjevci toga samostana već stoljećima prikupljaju. Eksponati su organizirani u nekoliko zbirki, među kojima: zbirka inkunabula, zbirka crkvenog srebra, etnografska zbirka, zbirka slika... Uz to su izloženi i brojni zanimljivi pojedinačni eksponati. Crkvica sv. Eufemije u sklopu samostana
18.00 - 21.00
div
Izložba etnografske zbirke udruge Komin
U prostoru Udruge Komin izloženi su različiti uporabni predmeti koji ilustriraju nekadašnji način života na selu: kućanske potrepštine, alati, tkalački stan, narodna nošnja, rekonstrukcije ognjišta i spavaće sobe ...
18.00 - 20.00
div
Razgled stalnog postava sakralne umjetnosti u Crkvi sv. Justine
U Crkvi sv. Justine izložene su sakralne umjetnine i predmeti nastale u rasponu od XI. do XIX. stoljeća koji potječu iz riznice katedrale i napuštenih rapskih crkava, poput sv. Ivana Evanđelista, a nekoliko je umjetnina posuđeno i iz ženskog samostana sv. Antuna Opata.
18.00 - 20.00
div
Razgled zbirke Gradskog lapidarija
U Gradskom lapidariju, desakraliziranoj crkvici sv. Kristofora, čuva se zbirka kamenih spomenika među kojima prevladavaju ulomci dekorativne arhitektonske plastike, kamene opreme interijera crkava te stambene arhitekture iz razdoblja 2. do početka 18. stoljeća.
19.00 - 21.00
div
Razgled prostora Udruge rapskih samostreličara uz organizirano vodstvo
U Udruzi rapskih samostreličara izloženi su srednjovjekovni kostimi, grbovi rapskih plemićkih obitelji, zastave te samostreli.
19.00 - 20.00
div
Predavanje - Ranko Starac "Rab - otok arheološke i kulturno-povijesne baštine"
Na predavanju, koje će se održati u Kinu Rab biti će prezentirani primjeri, kao i različita iskustva u prezentaciji elemenata kulturno-povijesnog nasljeđa, s posebnim naglaskom na graditeljskom i arheološkom nasljeđu. Posebno će biti riječi o problematici očuvanja i prezentacije arheološke baštine, kako problemima u fizičkoj obnovi i održavanju arhitektonskih spomenika u krajobrazu.
20.00 - 21.00
div
Predavanje - Miljenko Domijan "Rapska baština u velikim muzejima
Predavanje će se održati u Kinu Rab

Sadržaj i oblikovanje programa: Pučko otvoreno učilište Rab