Sažetak programa u Noći muzeja

Posudionica i radionica narodnih nošnji specijalizirana je ustanova koja se bavi prikupljanjem, iznajmljivanjem, rekonstrukcijom, obnovom i restauracijom narodnih nošnji. Potiče različite oblike uporabe nošnji i folklornih kostima u suvremenom životu te istražuje raznovrsne mogućnosti njihove folklorne i scenske primjene. Tijekom više od sedamdeset godina u zbirku je pohranjeno više od 35 000 raznovrsnih dijelova narodnih nošnji te je po veličini zbirke i djelatnosti kojom se bavi jedinstvena u Republici Hrvatskoj. U Noći muzeja, Posudionica otvara vrata svoje čuvane zbirke i radionice u kojoj se izrađuju nošnje, nudi stručno vodstvo po ustanovi te u Etno Art galeriji prikazuje etnografsku izložbu narodnih nošnji pod nazivom "Make it new".

Program

18.00 - 00.00
div
Izložba iz fundusa Posudionice i radionice narodnih nošnji
Posudionica i radionica narodnih nošnji posjeduje bogatu zbirku u kojoj je svoje mjesto našlo više od 35 000 raznih tradicijskih tekstilnih predmeta, folklornih kostima i scenskih rekvizita. Izložba dijela zbirke prikazat će neke od najvrjednijih kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvtaske, ali će prikazati i neke nošnje koje se ne mogu često vidjeti na folklornoj sceni.
18.00 - 22.00
div
Nađi svog para
Igra pamćenja koja koristi motive s narodnih nošnji mlađim naraštajima omogućuje upoznavanje s tradicijskim tekstilnim rukotvorstvom na suptilan, edukativan i nadasve zabavan način. U prostoru Etno Art galerije, u sklopu izložbe Make it new, bit će postavljeni punktovi za igru na kojima će se najmlađi (i svi oni koji se tako osjećaju) moći poigrati tradicijskim motivima.
18.00 - 00.00
div
Zbirka Posudionice i radionice narodnih nošnji
Zbirka Posudionice i radionice narodnih nošnji broji više od 35 000 predmeta koji su prikupljeni s terena ili izrađeni u rekonstruktorsko-restauratorskoj radionici. Posjetitelji će uz stručno vodstvo uz zaposlenike Posudionice moći upoznati neke od jedinstvenih primjeraka narodnih nošnji koje se na terenu više ne može pronaći, a čine čuvani dio zbirke Posudionice.
18.00 - 00.00
div
Koncerti "Ruho naše vrjednije od zlata" i "Koracima baštine"
Koncerti "Ruho naše vrjednije od zlata" i "Koracima baštine" održani su 2018., odnosno 2019. godine. Oba su koncerta bila u organizaciji Posudionice i radionice narodnih nošnji te je gotovo 1000 izvođača na tim koncertima bilo odjeveno u nošnje iz zbirke Posudionice. Prikazivanje snimaka koncerata posjetiteljima će omogućiti da pogledaju ono što su propustili vidjeti uživo.

Sadržaj i oblikovanje programa: Posudionica i radionica narodnih nošnji