Sažetak programa u Noći muzeja

Povodom Noći muzeja, u suradnji s udrugama-članicama Građanskog muzejskog vijeća te Kanalom Ri, pripremili smo jedinstven program - TV Emisiju “Muzej u zajednici”. Stavljajući baštinu u funkciju ukazivanja na zajedništvo i brigu za drugoga, javnosti se obraćamo s porukom podrške u ovim teškim vremenima koja se nastavljaju bez osjetnog završetka. Priredili smo pregršt raznovrsnih reportaža, otvorili smo važne baštinske teme, promišljali o značenju zajednice za muzeje, obišli Županiju tragom muzejskih područnih zbirki Kastva, Lipe i Kraljevice. Tim ćemo se sadržajima s posjetiteljima družiti na svim digitalnim platformama muzeja. Na dan Noći muzeja ulaz će u redovno radno vrijeme biti besplatan i u skladu s važećim epidemiološkim uvjetima.

Program

20.30 - 21.30
div
“Muzej u zajednici” - TV emisija u suradnji s Kanalom Ri
Zadaća je muzeja u uvjetima kriza baštinom koju čuva ukazati na najvažnije ljudske vrijednosti – brigu, požrtvovnost, odgovornost, solidarnost, zajedništvo i dijalog. Kroz TV emisiju ćemo predstaviti priče iz muzejskog postava, naše djelatnike i suradnike te doprinos civilnih udruga u radu muzeja i prenošenju ovih važnih poruka muzejskoj publici i široj zajednici.
21.30 - 01.00
div
Digitalni sadržaj na Facebooku
U novonastalim je okolnostima PPMHP, više no ikad, prisutan i na digitalnim platformama na kojima – kratkim videima predstavlja svoj rad i bogati muzejski fundus. Tako ćemo, u vremenu od 21.30 do 1 sat, na muzejskoj Facebook stranici emitirati filmove vezane uz rad Pomorskog i povijesnog muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegovih dislociranih zbirki u Kastvu i Lipi.
09.00 - 20.00
div
Besplatan ulaz u muzej na lokaciji Guvernerova palača
Prošećite stalnim postavima „Lapidarij“, „U obrani domovine“, „Kroz prozor Guvernerove palače“, „Staro oružje“ i „Jedra Kvarnera“ te razgledajte izložbe „D’Anunnzijeva mučenica“, „Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona“, „Claustra“ i „Čudotvornica za 5“. Posjet Muzeju i dislociranim zbirkama odvija se uz poštivanje epidemioloških mjera.
10.00 - 12.00
div
Besplatan ulaz u muzej na lokaciji Muzejska zbirka Kastavštine
U stalnom postavu Muzejske zbirke Kastavštine proučite predmete i priče stanovnika ovoga područja od prapovijesti do današnjih dana. Izložbom “Granice“ prikazane su granice Kastavštine u međuratnom razdoblju i Drugom svjetskom ratu. Autor Branko Kukurin Jani izložbom fotografija „Kastavski slikopisni lapidarij“ prikazuje kulturnu baštinu grada i okolice natpisima u kamenu.
10.00 - 17.00
div
Besplatan ulaz u muzej na lokaciji Memorijalni centar Lipa pamti
Kroz stalni postav Memorijalnog centra Lipa pamti upoznajte kulturno-povijesnu baštinu Krasa, etnografsku zbirku te priču o stradanju Lipe u Drugom svjetskom ratu. Izložba „Rodoslovlje lipajskih obitelji - intimni uvid u stradanje“ otvorena je 2018. godine povodom 74. obljetnice stradanja kako bi se obilježilo sjećanje na žrtve i preživjele kroz intimnu perspektivu obitelji Lipljana.
00.00 - 00.00
div
Online izložba „Granice - između reda i kaosa“
Online izložba dio je programa „Doba moći“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u organizaciji PPMHP. Putem predmeta iz muzejskog fundusa ova izložba problematizira aktualnu temu granica – onih stvarnih, onih koje ljudi sami sebi nameću ili onih koje nameće okolina, način života, tradicija. Izložba možete pogledati na adresi: http://granice.ppmhp.hr/.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka