Sažetak programa u Noći muzeja

NOĆ MUZEJA (PPMHP):
Od 16 do 18 sati – Edukativna radionica za djecu na kojoj će biti predstavljene slikovnice o Frankopanima “TRSATSKO BLAGO”

U 18 sati - uživo promocija knjige “100 FRANKOPANSKIH GRADOVA – Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj”
- Predstavljanje donacije dviju oleografija iz ciklusa Zrinsko - Frankopanske urote
- otvorenje izložbe “UPOZNAJMO FRANKOPANE”

U 19.30 sati – Digitalno vodstvo kroz izložbu “Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke”.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE:
Video vodstvo kroz Muzejsku zbirku Kastavštine

MEMORIJALNI CENTAR LIPA PAMTI:
Video vodstvo ispred Kvatirkine kuće

Program

16.00 - 18.00
div
Edukativna radionica za djecu na kojoj će biti predstavljene slikovnice o Frankopanima “TRSATSKO BLAGO”
Radionicu u trajanju od dva sata vodit će Margareta Peršić koja će vam ispričati zanimljivu priču, igrat ćete igre upoznavanja te u glini izrađivati riječki sat, ključeve zidina Trsatske gradine i ostale elemente iz ove zanimljive slikovnice. Zbog epidemioloških mjera na radionici koja će se održati u Pedagoškom kabinetu može sudjelovati najviše osmero djece u dobi od 8 do 12 godina.
18.00 - 18.20
div
Promocija knjige “100 FRANKOPANSKIH GRADOVA – Povijesni vodič po frankopanskim posjedima u Hrvatskoj”
Povijesni vodič 100 frankopanskih gradova po prvi put donosi, na osnovi dostupnih podataka, cjelovit popis frankopanskih posjeda i predstavlja sve (ili gotovo sve) gradove i utvrde u Hrvatskoj koje su Frankopani podigli ili su im duže ili kraće vrijeme bili vlasnici. Vodič je nastao u sklopu obilježavanja 350-godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.
18.20 - 18.30
div
Predstavljanje donacije dviju oleografija iz ciklusa Zrinsko - Frankopanske urote
Rastanak Katarine Zrinski Frankopan od supruga Petra Zrinskog i brata Frana Krste Frankopana Oton Iveković, Zagreb, 1901. / Radionica Petra Nikolića, Zagreb, oko 1903. PPMHP 153664 Posljednji časovi Petra Zrinskog i Krste Frankopana Ferdinand (Ferdo) Quiquerez, Zagreb, 1883. / Radionica Petra Nikolića, Zagreb, 1884. PPMHP 154054
18.35 - 19.00
div
otvorenje izložbe “UPOZNAJMO FRANKOPANE”
Od Dujma do Frana Krsta, od Krka do Bečkoga Novoga Mjesta, od 1118. do 1671. godine... Više od pet i pol stoljeća hrvatska povijest nezamisliva je bez Frankopana. U njihovoj lozi bilježi se niz od 114 Frankopana u 17 naraštaja. Ovdje je samo djelić njihove priče, za nastavak krenite Putovima Frankopana.
19.30 - 20.00
div
Digitalno vodstvo kroz izložbu “Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke”
Na izložbi su predstavljene nove akvizicije Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana. Civilna muzejska zbirka prva je institucionalna zbirka u čijem stvaranju sudjeluju građani, a Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka prvi je muzej u Hrvatskoj koji je u stvaranje svog muzejskog fundusa uključio zajednicu.
19.15 - 19.30
div
Video vodstvo kroz Muzejsku zbirku Kastavštine
Muzejska zbirka Kastavštine - još uvijek zatvorena zbog izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava - predstavit će video o tijeku radova, trenutnom stanju i dati naznake novog postava Zbirke.
19.00 - 19.10
div
Video vodstvo ispred Kvatirkine kuće
Ispred Kvatirkine kuće, na mjestu stradanja Lipjana u vrijeme Drugoga svjetskog rata kad su 30. travnja 1944. fašisti spalili selo i ubili 269-ero stanovnika među kojima i 96-ero djece, kustos našeg muzeja Marko Badurina, snimit će video i prikazati mjesto stradanja i okolnosti koje su dovele do tog tragičnog događaja.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka