Sažetak programa u Noći muzeja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te dislocirane zbirke Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti obilježit će Noć muzeja 2020. bogatim programom vezanim uz široki spektar rada muzeja. Bit će organizirana predavanja, prezentacije, radionice za djecu, predstava, glazbeni program, premijera filma, stručna vodstva. U prostoru Guvernerove palače biti će moguće posjetiti stalni muzejski postav – Lapidarij, U obrani domovine, Kroz prozor Guvernerove palače i Staro oružje, Jedra Kvarnera i Tragovi vremena te izložbe D'Anunnzijeva Mučenica - L'Olocausta di D'Anunzio, Violinom iznad Granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona te (Ne)vidljive granice.

Program

18.30 - 19.00
div
Nastup Dramci iz Guvera
Dramci iz Guvera pod vodstvom Zorana Josića predstaviti će svoj rad i predstave koje su uvježbavali tijekom 2019.
19.00 - 20.00
div
Vodstvo po izložbama
Vodstvo po izložbama: D'Anunnzijeva Mučenica - L'Olocausta di D'Anunzio, Violinom iznad Granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona te (Ne)vidljive granice.
19.30 - 21.00
div
Tomislav Šola: Potencijali muzeja i ustanova u kulturi za sudioničko upravljanje
Predavanje će determinirati koji su to aspekti rada ustanova u kulturi najpodesniji za implementaciju sudioničkog upravljanja te na koji način. Budući članovi Vijeća, ali i šira javnost, predavanjem će dobiti uvid u potencijalna „mjesta susreta“ javnog i civilnog unutar muzeja, čime će se ujedno naznačiti i opseg djelovanja Građanskog muzejskog vijeća.
20.00 - 21.00
div
Vodstvo po stalnom postavu
Igor Žic: Stručno vodstvo po stalnom postavu muzeja
21.00 - 22.00
div
Premijera filma HoRIzonti Udruge Žmergo
Eksperimentalni socio-dokumentarni filmski projekt reflektira autorskim pogledom promjene koje su se dogodile na jednom prostoru u 2000 godina. Rekonstrukcijom života prije 2 milenija, protagonisti, dva rimska vojnika, ubačeni su u "reality show" stvarnog života na mjestima gdje su u antičko doba bile važne strateške točke rimskog života, obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum.
21.00 - 22.00
div
Vodstvo po izložbama
Vodstvo po izložbama: D'Anunnzijeva Mučenica - L'Olocausta di D'Anunzio, Violinom iznad Granica / Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona te (Ne)vidljive granice.
19.00 - 21.00
div
Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova: Program Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova
Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova: Program Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova
22.00 - 23.00
div
Vodstvo po stalnom postavu
Igor Žic: Stručno vodstvo po stalnom postavu muzeja
18.00 - 01.00
div
U obrani domovine
Stalni postav prikazuje doprinos Primorsko-goranske županije u obrani Republike Hrvatske (1991–1995).
18.00 - 01.00
div
Lapidarij
Izložbeni prostor smješten je u natkrivenom zapadnom krilu palače, rastvorenom arkadama prema perivoju. Iza rešetkaste ograde izloženi su kameni spomenici, reljefi, skulpture, epitafi, natpisi, koji datiraju od antike do 20. stoljeća.
18.00 - 01.00
div
Kroz prozor Guvernerove palače
Izložba / stalni postav prikazuje burnu političku povijest Rijeke od osnivanja Riječkoga gubernija potkraj 18. stoljeća do sredine 20. stoljeća.
18.00 - 01.00
div
Staro oružje
Stalni izložbeni postav Zbirke oružja, vojnog pribora i militarije kroz tri cjeline predstavlja bogati fundus ove muzejske zbirke. U postavu su izloženi primjerci hladnog i vatrenog oružja zapadnoga tipa, orijentalnoga hladnog i vatrenog oružja te oružje i lovačko oružje koje su naši pomorci donosili s dalekih putovanja.
18.00 - 01.00
div
Jedra Kvarnera
Stalni postav donosi povijesni pregled razvoja brodarstva i brodogradnje na sjevernom Jadranu s naglaskom na zlatno doba kvarnerskih jedrenjaka od kraja 18. stoljeća do podizanja velikih riječkih brodogradilišta koncem 19. stoljeća.
18.00 - 01.00
div
Tragovi vremena
Tematsko-kronološki postav prikazuje materijalne ostatke od prapovijesti, preko starog i srednjeg, do novog vijeka. Izloženi arheološki nalazi s okolnih lokaliteta prate kontinuitet života od prvih stanovnika našeg područja. Mnogobrojni prapovijesni i antički nalazi govore o svakodnevnom životu, trgovini, proizvodnji, navikama, sukobima… te odnosu prema dominantnim čimbenicima svoga vremena.
18.00 - 22.00
div
Čudotvornica za 5!
Programom Čudotvornica za 5! bit će predstavljene edukativno-kreativne radionice za djecu i mlade koje su uspješno održane u proteklih pet godina, a među njima su Preko mora i oceana, Brodske signalne zastavice, Karolina Riječka i Antičke igre. Uz Kreativni kutak, djeca će moći upoznati igre iz Zbirke starih igračaka i igara, poput igre dame, tangram, tombolu, te ih samostalno izraditi i zaigrati.
18.00 - 01.00
div
Didaktička Info točka Claustra
Multifunkcionalni prostor prilagođen raznim vrstama interakcije. U tri međusobno povezana prostora, kroz interaktivne sadržaje kao što su računalo i touch screen uređaj, film, izložba, predmeti i replike, možemo se upoznati s kasnoantičkim obrambenim sistemom Claustra Alpium Iuliarum te životom rimskog vojnika. Točka je prilagođena slijepim, slabovidnim te gluhim osobama.
18.00 - 01.00
div
D’Annunzijeva mučenica – L’olocausta di D’Annunzio
Izložba tematizira stogodišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919. godine. “Città olocausta” ili jednostavno “Mučenica” D’Annunzijev je naziv za Rijeku. Na izložbi se Grad u doba njegove okupacije (1919.-1921.) predstavlje kroz personifikaciju Rijeke kao žene u onodobnim umjetničkim djelima. Izložba je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
18.00 - 01.00
div
Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona
Ovom se izložbom obilježava 150. godišnjica rođenja dr. Franje Kresnika, Riječanina koji je razotkrio tajnu izrade najboljih violina na svijetu, a koje su na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće u talijanskoj Cremoni izrađivali Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesù. Izložba je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
18.00 - 01.00
div
(Ne)vidljive granice
Izložba predstavlja prvi javnosti predstavljen kulturni program Muzeja u potpunosti kreiran kroz udruženo djelovanje Muzeja, PGŽ-a kao osnivača Muzeja, te partnerskih organizacija civilnog društva. Izložbom organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu.
19.00 - 21.00
div
Kako nastaje violina?
Silvijo Rebić, graditelj violina iz Samobora, školovan u Cremoni demonstrirat će nam procese izrade violina na kremonski način koji je uvršten na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci-Kresnik i Cremona.

Sadržaj i oblikovanje programa: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka