Sažetak programa u Noći muzeja

Općina Topusko je na inicijativu Društva Terra Banalis 2018. godine po prvi put organizirala Noć muzeja u Topuskom. Svake godine broj partnera i sudionika je sve veći. Ove godine vodimo se mišlju "Muzej se vraća u Topusko”.
Program započinjemo integriranim danom Srednje škole Topusko na temu "Kulturno-povijesna baština Topuskog". Centralna lokacija Noći muzeja su povijesni “Draškovićevi podrumi” u kojima ćemo vidjeti prigodnu izložbu“Lapidarij Topusko”.
Program se nastavja u prostorima Narodne knjižnice i čitaonice Topusko gdje nas očekuje prezentacija rezultata Integriranog dana Srednje škole te izložbe “Topusko kroz razglednice”, “Muzej se vraća u Topusko” i promocija knjige “Topusko i okolica u davnini”.

Program

15.00 - 17.00
div
Integrirani dan Srednje škole Topusko"Kulturno-povijesna baština Topuskog"
Nastavnici i učenici Srednje škole Topusko u suradnji s Društvom "Terra banalis" će održati integrirani nastavni dan u sklopu kojeg će biti radionice vezane uz Kulturnu baštinu Topuskog.
18.00 - 18.10
div
Otvorenje manifestacije Noć muzeja 2020
Otvorenje manifestacije Noć muzeja 2020 u povijesnim Draškovićevim podrumima koji će nakon niza godina ponovno biti otvoreni za javnost.
18.15 - 18.30
div
Lapidarij Topusko
Arheolog Lazo Čučković predstavit će projekt"Lapidarij Topusko" uz prigodnu izložbu kamenih spomenika u prostoru Draškovićevih podruma kao mogućoj lokaciji za budući stalni postav.
18.45 - 19.00
div
Topusko kroz razglednicu
Narodna knjižnica i čitaonica Topusko izložit će stare razglednice Topuskog te knjigu o Topuskom M.Kunića iz 1827 godine-najstariji turistički vodič.
19.00 - 19.15
div
Kulturno-povijesna baština Topuskog i obilježavanje Noći muzeja 2018-2020.
Srednja škola Topusko i Društvo "Terra banalis" predstavit će rezultate istraživanja u sklopu održanog integriranog dana te dosadašnje aktivnosti vezane uz Noć muzeja u 2018-2020.
19.15 - 19.30
div
Muzej se vraća u Topusko
Otvorenje i predstavljanje izložbe "Muzej se vraća u Topusko" u kojoj ćemo vidjeti dio bogate zbirke predmeta koje su pronađene u Topuskom i okolici.
19.30 - 19.45
div
Topusko i okolica u davnini
Arheološka udruga "Kremen" predstavit će knjigu "Topusko i okolica u davnini" autora Laze Čučkovića.

Sadržaj i oblikovanje programa: Opcina Topusko