Sažetak programa u Noći muzeja

I ove godine odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar pripremili su bogat za Noć muzeja. Dio programa koji se odnosi na izložbe i stalne postave odvijat će se na klasičan način te će biti otvoren za posjetitelje od 18-22h. Osim programa u statici, Narodni muzej će u online dijelu programa predstaviti dvije virtualne izložbe, katalog budućeg stalnog postava, novu epizodu autorskog vidcasta Muzeofonija te live vodstvo kroz stalnu izložbu "Šest salonskih priča - Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar".

Program

18.00 - 22.00
div
"Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar"
Zadar - koliko ostaje u kulturno-povijesnim i umjetničkim djelima od grada kojeg mijenjaju povijest, vrijeme i ratovi. Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad.
18.00 - 22.00
div
"Crteži Ivana Palčića" (Iz fundusa Galerije umjetnina NMZ)
U Noći muzeja 2021. Galerija umjetnina NMZ predstavlja Legat Ivana Palčića (1892. – 1969.). Riječ je o vrijednoj zbirci crteža, pjesama, osobnih dokumenata i fotografija koju je umjetnik ostavio zadarskom muzeju.
18.00 - 22.00
div
„Sve naše noći - vremeplov sudjelovanja Narodnog muzeja Zadar na manifestaciji Noć muzeja“ - virtualna izložba
Ove godine bilježimo 14. godinu od kada se Narodni muzej Zadar uključio u manifestaciju Noć muzeja. To je prilika za malu retrospektivu svega što smo u proteklih 13 noći pripremili i podijelili sa našom publikom. Imamo 125.968 razloga da vam zahvalimo jer ste upravo Vi, dragi posjetitlji, zaslužni da nas je u 13 noći pohodio toliki broj! Ovom virtualnom izložbom zaplovimo zajedno u još jednu noć!
18.00 - 22.00
div
„Humanost na djelu – 2021.“ - izložba
Riječ je o humanitarno prodajnoj izložbi. Sav prihod od prodaje djela bit će uplaćen u Državni proračun za pomoć područjima stradalima u potresu koji je pogodio područje Siska, Petrinje i Gline. Inače riječ je o donaciji 30 umjetnika i umjetnica sa 36 prikupljenih likovnih radova, ostvarenih u različitim crtačkim, slikarskim, grafičkim i fotografskim izražajnim medijima.
18.00 - 18.30
div
"Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar"
On line stručno vodstvo kroz stalni postav na prvom katu Kneževe palače kroz izložbu "Šest salonskih priča".
18.00 - 22.00
div
Muzeofonija - Noć Muzeja
U prigodnoj epizodi vidcasta Muzeofonije povodom Noći muzeja aktualne teme komentirat će: Natali Čop, viša dokumentaristica i kustosica Narodnog muzeja Zadar Marina Brkić, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar Lorena Peroš, voditeljica Odjela za marketinga i odnose s javnošću Kneževe palače. Glumac KLZD Dragan Veselić utjelovit će Girolama Luxarda.
18.00 - 22.00
div
Fotografije ratnog razaranja Zadra
Odjel Muzej grada Zadra NMZ-a u Gradskoj loži organizirao je izložbu fotografija nastalih u Domovinskom ratu na području Zadarske županije. Riječ je o fotografijama iz ciklusa zadarskih fotografa koji su svojim radom tijekom obrane grada Zadra, nama danas, kao i generacijama nakon nas, omogućili uvid u jedno teško razdoblje grada Zadra, njegove okolice i stanovnika.
18.00 - 22.00
div
Kafić – mjesto konstruktivne dokolice zadarskih srednjoškolaca
Kroz ovaj video uradak o kulturi ispijanja kave zadarskih srednjoškolaca davne 2014. godine razmišljamo o trenutnoj kulturi tzv. coffe to go na Kalelargi, rivi, trgovima i ulicama.
18.00 - 22.00
div
"INTRA MUROS"
Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar iz svog fundusa predstavila je fotografije Ante Brkana. Izložba pod nazivom Intra muros postavljena je na novootvorenoj šetnici i predstavlja vrijedno svjedočanstvo o vremenima koja su iza nas. Autorica koncepcije je kustosica Nevena Štokić, a izloženo je trideset crno – bijelih fotografija nastalih uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.
18.00 - 22.00
div
Digitalni katalog "DONACIJA TAPISERIJA IVANA I ANE TOMLJANOVIĆ"
Katalog sadrži 38 fotografija tapiserija iz zbirke Tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović uz stručne tekstove o umjetničkim djelima/tapiserijama i radu umjetnika Ivana i Ane Tomljanović u mediju umjetničke tapiserije.
18.00 - 22.00
div
"KRŠ, GRAD I MORE" - izložba iz fundusa Narodnog muzeja Zadar
Ovom izložbom stavljamo fundus u prvi plan s namjerom podsjećanja javnosti na vrijednosti i snagu kreiranja priča što ih nose muzejski predmeti. Asocijativnim pristupom izloženoj građi sugeriramo posjetitelju ponovno otkrivanje i interpretaciju identiteta ovog kraja.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Narodni muzej Zadar