Sažetak programa u Noći muzeja

KNEŽEVA PALAČA:
1. Stalni postav: Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar
2. Izložba RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti (stručno vodstvo kroz izložbu u 19h i 21h)
3. Izložba – Povijest kompjutera – kroz muzejske uzorke zadarskih tvrtki
4. Izložba - Tajne muzejskih čuvaonica – planine

IZLOŽBENI PAVILJON - GRADSKA LOŽA:
1. Izložba: Ante Vitez Šupuk i njegov grad (otvorenje u 20h)

ETNOLOŠKI ODJEL GRADSKA STRAŽA:

1. Stalni postav: Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije,
2. Prezentacija tradicijskog odjevnog predmeta - F(V)UŠTAN POSTAJE IN? (u 20h i 22h)

Program

18.00 - 01.00
div
Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar
Zadar - koliko ostaje u kulturno-povijesnim i umjetničkim djelima od grada kojeg mijenjaju povijest, vrijeme i ratovi. Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad.
18.00 - 01.00
div
Izložba RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti
Kroz šest izložbenih dvorana Kneževe palače radovi Davora Sanvincentija nastali u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije posjetitelja vode kao kroz priču. Čitav prostor pretvara se u trodimenzionalno polje senzornih podražaja, osjećaja, iskustva, koji propituje pojmove vremena, bivanja, percepcije...
19.00 - 19.30
div
Stručno vodstvo kroz izložbu RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti
Sanvincentijeva djela nas suočavaju s odnosom materijalnog i nematerijalnog te otvaraju novi pogled u iščitavanju „tajni“ svijeta ili uranjanju u meditativno iskustvo. Hoćemo li se prepustiti i otvoriti novim spoznajama, ostaje na nama...
21.00 - 21.30
div
Stručno vodstvo kroz izložbu RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti
Sanvincentijeva djela nas suočavaju s odnosom materijalnog i nematerijalnog te otvaraju novi pogled u iščitavanju „tajni“ svijeta ili uranjanju u meditativno iskustvo. Hoćemo li se prepustiti i otvoriti novim spoznajama, ostaje na nama...
18.00 - 01.00
div
Izložba – Povijest kompjutera – kroz muzejske uzorke zadarskih tvrtki
U edukativnoj dvorani Kneževe palače posjetitelji mogu pogledati izložbu starih kompjutera koja sadrži mehanička računala i pomagala od pedesetih godina do danas, elektronička računala zadarskih tvrtki, kućna računala iz osamdesetih, PC računala sa kraja osamdesetih te kutak sa živim računalima iz osamdesetih sa igricama.
18.00 - 01.00
div
Izložba - Tajne muzejskih čuvaonica – planine
Izložba je postavljena kao četvrta u nizu ovogodišnjeg niza izložbi „Tajne muzejskih čuvaonica“ koje se održavaju povodom dana značajnih za zaštitu prirode. Nizom izložbi kroz 2019. godinu prikazani su brojni predmeti grupirani prema staništima u kojima dolaze. Na ovoj izložbi prikazali smo životinje planinskih staništa, ali i životinje koje u planinama nalaze svoje utočište.
18.00 - 01.00
div
Izložba - Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije
U Gradskoj straži na Narodnom trgu posjetitelji mogu posjetiti stalni postav Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar. Izložba predstavlja karakteristike jadranske i dinarske tradicijske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa odjela.
20.00 - 20.30
div
F(V)UŠTAN POSTAJE IN? - Prezentacija tradicijskog odjevnog predmeta
Prezentacija tradicijskog odjevnog predmeta – f(v)uštan (haljina koja se sastoji od nabrane suknje spojene s oplećkom - odjevna baza dalmatinskog ženskog ruha) u formi predavanja i performativne prezentacije na lutki i u prostoru. Prezentacija se održava u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg.
22.00 - 22.30
div
F(V)UŠTAN POSTAJE IN? - Prezentacija tradicijskog odjevnog predmeta
Prezentacija tradicijskog odjevnog predmeta – f(v)uštan (haljina koja se sastoji od nabrane suknje spojene sa oplećkom - odjevna baza Dalmatinskog ženskog ruha) u formi predavanja i performativne prezentacije na lutki i u prostoru. Prezentacija se održava u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg.
20.00 - 01.00
div
Izložba - Ante vitez Šupuk i njegov grad
U 20 sati u Gradskoj loži održat će se otvorenje izložbe „Ante vitez Šupuk i njegov grad“. Izložba je pripremljena povodom 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka, najuspješnijeg šibenskog (grado)načelnika koji je udario temelje modernog Šibenika i ostavio trajan i neizbrisiv trag u povijesti Krešimirova Grada.
18.00 - 01.00
div
Projekt Muzej u školi - OŠ Zadarski otoci
Program se sastoji od kratkog pregleda svih događanja u sklopu projekta Muzej u školi, između ostalog Čestitka voljenom gradu, Zadarski mir, Igre dida moga, nastup dječje folklorne skupine Donatići, nastupi KUD-ova Zadarske županije i drugi. Kao posebno događanje izdvaja se i Zadarska alka koju će rekonstruirati učenici OŠ Zadarski otoci.

Sadržaj i oblikovanje programa: Narodni muzej Zadar