Sažetak programa u Noći muzeja

Narodni muzej i galerija pripremio je u Noći muzeja raznolik i zanimljiv program.
Razgled stalnog postav bit će obogaćen kostimiranim ličnostima iz novljanske prošlosti. Izložba "Naših 69 godina" podsjetit će na muzej u Novom i biti uvod u obiljžavanje sedamdeset godina djelovanja. Izložbom "Neviđeni i rijetko viđeni eksponati iz fundusa muzeja" će se predstaviti predmeti koji su donirani ili otkupljeni ili se nalaze u čuvaonicama i nisu izloženi u stalnom postavu. Održat će se dva predavanja i to doc.dr.sc. Barbara Španjol-Pandelo "Drvena skulptura Vinodolskog kraja" i dr.sc. Palma Karković Takalić "Stari grad Ledenice". Već tradicionalno održat će se radionica pokrivanja rubca. Druženje uz čaj, kuhano vino i friti.

Program

18.00 - 01.00
div
Stalni postav uz kostimirane ličnosti iz novljanske prošlosti
Stalni postav muzeja bit će obogaćen kostimiranim ličnostima koje su vezane uz izložene sadržaje i događaje iz prošlosti Novog Vinodolskog, kao potpisnik Vinodolskog zakona, Frankopani, uskok, pavlini, članovi obitelji Mažuranić, slikari i drugi.
18.00 - 01.00
div
"Naših 69 godina"
Izložbom "Naših 69 godina" predstavit će se muzej i njegove zbirke. Podsjetit ćemo se na razvoj muzeja i zanimljiva događanja u muzeju. Biti će to uvod u veliku obljetnicu sedamdeset godina djelovanja, a koju ćemo proslaviti slijedeće godine. Pritom će se istaknuti i velike obljetnice hrvatskih muzeja, što je i tema ovogodišnje Noći muzeja.
18.00 - 01.00
div
"Neviđeni i rijetko viđeni eksponati iz fundusa"
Izložbom će se predstaviti zanimljivi predmeti koji su donirani ili otkupljeni, a još ih posjetioci nisu imali prigodu vidjeti u muzeju. Izložit će se i predmeti iz fundusa koji nisu u stalnom postavu.
19.00 - 19.20
div
"Drvena skulptura Vinodolskog kraja"
Doc.dr.sc. Barbara Španjol-Pandelo (Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci ) održat će predavanje "Drvena skulptura u Vinodolskom kraju".
19.25 - 19.45
div
"Stari grad Ledenice"
Dr.sc. Palma Karković Takalić (Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci) odžati će predavanje o starom gradu Ledenice.
20.00 - 20.30
div
Pokrivanje rubca
Već tradicionalno u Noći muzeja održava se radionica pokrivanja rubca. Dio je to ženske novljanske nošnje, pa muzej u želji za očuvanjem umijeća pokrivanja rubca, svake godine svima zainteresiranim omogućava učenje i organizira radionicu.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: NARODNI MUZEJ I GALERIJA