Sažetak programa u Noći muzeja

U Digitalnoj Noći muzeja posjetite nas na web stranici www.mestrovic.hr, te pogledajte videa iz naše produkcije, od kojih neke objavljujemo ekskluzivno u Noći muzeja. Video produkcija Muzeja Ivana Meštrovića stvorena je kao dodatni sadržaj koji nadopunjuje doživljaj posjetitelja prilikom posjeta stalnim postavima i povremenim izložbama („MEŠTART“ i „Umjetnik kod Meštrovića“), pruža uvid u građu koja je nedostupna, omogućava virtualni posjet izdvojenim lokalitetima ili stvara potpuno nov i jedinstven audio-vizualni program („MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija“). Povodom Noći muzeja pripremili smo i virtualni pogled u aktualnu izložbu „Ivan Meštrović i sve njegove ljubavi“ iz Galerije Meštrović.

Program

16.00 - 01.00
div
Ivan Meštrović (1883 – 1962)
Film „IVAN MEŠTROVIĆ (1883-1962)“ dio je stalnog postava Galerije Meštrović u Splitu. Zamišljen je kao dodatni audio-vizualni sadržaj nastao kompilacijom arhivskih materijala, fotografija i video zapisa, a čiji je cilj dati uvid u sveukupno Meštrovićevo djelo koje se nalazi van muzejskih postava Muzeja Ivana Meštrovića, uključujući arhitektonska ostvarenja te javne spomenike u Hrvatskoj i SAD-u.
16.00 - 01.00
div
Virtualna šetnja Muzejima Ivana Meštrovića: crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama i crkvica Svetoga Križa u Meštrovićevim Crikvinama u Splitu
Video predstavlja virtualnu šetnju dvjema lokacijama Muzeja Ivana Meštrovića, u Splitu i Otavicama. Sakralno-umjetnički kompleks Crikvine-Kaštilac nastao je Meštrovićevom obnovom renesansnog kaštilca Capogrosso u Splitu. Crkvicu Presvetog Otkupitelja, odnosno obiteljsku grobnicu, Meštrović je izgradio u zavičajnim Otavicama 1930. godine.
16.00 - 01.00
div
MEŠTART
Program MEŠTART započet je 2009. godine u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a cilj mu je aktualiziranje i novo čitanje opusa Ivana Meštrovića posredstvom suvremenih umjetničkih izričaja. Izdanje „MEŠTART / Na dasci“ 2010. godine ugostilo je sedam street art umjetnika, koji su na daskama postavljenim u atriju Atelijera Meštrović naslikali svoje interpretacije Meštrovićevih radova.
16.00 - 01.00
div
Umjetnik kod Meštrovića
Uz nekoliko slikarskih izložbi, ciklus „Umjetnik kod Meštrovića“ od 2010. godine ugošćuje izložbe suvremenih hrvatskih kipara u prostoru ljetne vile Ivana Meštrovića U Splitu. Uz ispunjavanje umjetnikove želje da njegov dom bude mjesto okupljanja umjetnika i zaljubljenika u umjetnost, izložbe iz ciklusa donose jedinstvenu priliku izlaganja suvremene hrvatske skulpture.
16.00 - 01.00
div
MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija
Audiovizualni program „MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija“ objedinjuje različite umjetničke medije u jedinstven oblik prezentacije kulturne baštine i muzejske građe. Program koji je započet 2011. godine u Galeriji Meštrović temelji se na videoprojekcijama fotografija iz muzejske fototeke, kojim se dokumentira Meštrovićev život i rad, počevši od godine 1900. do danas.
16.00 - 01.00
div
Virtualna izložba „Ivan Meštrović i sve njegove ljubavi“
Temu prošlogodišnje EMA – Ljubav – muzejska pedagoginja Iris Marinović pretočila je u izložbu koja se na intiman i dojmljiv način dotiče posebnih odnosa koje je Ivan Meštrović gradio sa ženama koje su obilježile njegov život. Kroz pomno odabrane arhivske fotografije i zanimljive uvide iz osobnih korespondencija, izložba vas vodi u jedno drugo vrijeme i davne ljubavne priče inspirativnih aktera.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzeji Ivana Meštrovića – Crkva Presvetog Otkupitelja