Sažetak programa u Noći muzeja

Zbog sanacijskih radova Atelijer Meštrović zatvoren je za posjetitelje, no program Noći muzeja odvija se na web stranici www.mestrovic.hr, gdje možete pogledati videa iz produkcije Muzeja Ivana Meštrovića, od kojih neke objavljujemo ekskluzivno u Noći muzeja. Video materijali načinjeni su kao dodatni sadržaj stalnim postavima i povremenim izložbama („MEŠTART“ i „Umjetnik kod Meštrovića“), pružaju uvid u građu koja je nedostupna, omogućavaju virtualni posjet izdvojenim lokalitetima ili stvaraju potpuno nov audio-vizualni program („MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija“). Povodom Noći muzeja pripremili smo i virtualni pogled u aktualnu izložbu „Ivan Meštrović i sve njegove ljubavi“ iz Galerije Meštrović.

Program

16.00 - 01.00
div
Ivan Meštrović (1883 – 1962)
Film „IVAN MEŠTROVIĆ (1883-1962)“ dio je stalnog postava Galerije Meštrović u Splitu. Zamišljen je kao dodatni audio-vizualni sadržaj nastao kompilacijom arhivskih materijala, fotografija i video zapisa, a čiji je cilj dati uvid u sveukupno Meštrovićevo djelo koje se nalazi van muzejskih postava Muzeja Ivana Meštrovića, uključujući arhitektonska ostvarenja te javne spomenike u Hrvatskoj i SAD-u.
16.00 - 01.00
div
Virtualna šetnja Muzejima Ivana Meštrovića: crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama i crkvica Svetoga Križa u Meštrovićevim Crikvinama u Splitu
Video predstavlja virtualnu šetnju dvjema lokacijama Muzeja Ivana Meštrovića, u Splitu i Otavicama. Sakralno-umjetnički kompleks Crikvine-Kaštilac nastao je Meštrovićevom obnovom renesansnog kaštilca Capogrosso u Splitu. Crkvicu Presvetog Otkupitelja, odnosno obiteljsku grobnicu, Meštrović je izgradio u zavičajnim Otavicama 1930. godine.
16.00 - 01.00
div
MEŠTART
Program MEŠTART započet je 2009. godine u Atelijeru Meštrović u Zagrebu, a cilj mu je aktualiziranje i novo čitanje opusa Ivana Meštrovića posredstvom suvremenih umjetničkih izričaja. Izdanje „MEŠTART / Na dasci“ 2010. godine ugostilo je sedam street art umjetnika, koji su na daskama postavljenim u atriju Atelijera Meštrović naslikali svoje interpretacije Meštrovićevih radova.
16.00 - 01.00
div
Umjetnik kod Meštrovića
Uz nekoliko slikarskih izložbi, ciklus „Umjetnik kod Meštrovića“ od 2010. godine ugošćuje izložbe suvremenih hrvatskih kipara u prostoru ljetne vile Ivana Meštrovića u Splitu. Uz ispunjavanje umjetnikove želje da njegov dom bude mjesto okupljanja umjetnika i zaljubljenika u umjetnost, izložbe iz ciklusa donose jedinstvenu priliku izlaganja suvremene hrvatske skulpture.
16.00 - 01.00
div
MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija
Audiovizualni program „MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija“ objedinjuje različite umjetničke medije u jedinstven oblik prezentacije kulturne baštine i muzejske građe. Program koji je započet 2011. godine u Galeriji Meštrović temelji se na videoprojekcijama fotografija iz muzejske fototeke, kojim se dokumentira Meštrovićev život i rad, počevši od godine 1900. do danas.
16.00 - 01.00
div
Virtualna izložba „Ivan Meštrović i sve njegove ljubavi“
Temu prošlogodišnje EMA – Ljubav – muzejska pedagoginja Iris Marinović pretočila je u izložbu koja se na intiman i dojmljiv način dotiče posebnih odnosa koje je Ivan Meštrović gradio sa ženama koje su obilježile njegov život. Kroz pomno odabrane arhivske fotografije i zanimljive uvide iz osobnih korespondencija, izložba vas vodi u jedno drugo vrijeme i davne ljubavne priče inspirativnih aktera.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzeji Ivana Meštrovića – Atelijer Meštrović