Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja Muzej vučedolske kulture povezat će se s drugim slavonskim muzejima kako bi posjetitelji dobili priliku još bolje se upoznati s kulturnom baštinom istočne Hrvatske. Tijekom manifestacije uz stalni postav kroz koji se posjetitelji upoznaju s vučedolskom kulturom, moći će razgledati i novu izložbu Muzeja iz vlastitog fundusa pod nazivom "Ulazeći u dom...Kultura stanovanja u vučedolskoj kulturi. Dr. sc. Danijela Roksandić, održat će predavanje koje se nadovezuje na izložbu pod nazivom "Nastambe, naselja i stanovanje Slavonije i Srijema u arheološkom kontekstu". Kroz čitavu večer bit će održan niz radionica za djecu i odrasle kao i druženje uz tople napitke i glazbu u prostorima Muzeja.

Program

18.00 - 01.00
div
Putevima osnivača slavonskih muzeja
Muzej vučedolske kulture u Noći muzeja povezat će se s drugim slavonskim muzejima u nastojanjima da posjetiteljima iz širokog prostora najistočnijih hrvatskih županije pruže priliku da se što bolje upoznaju s baštinom i sjajnim muzejima istočne hrvatske.
18.00 - 01.00
div
Stalni postav
Posjetitelji će se tijekom Noći muzeja šetnjom kroz stalni postav Muzeja moći upoznati s vučedolskom kulturom i svim njezinim dostignućima na prostori Hrvatske i Europe.
18.00 - 01.00
div
Ulazeći u dom... Kultura stanovanja u vučedolskoj kulturi
Izložba iz fundusa Muzeja donosi priču o visokom životnom standardu Vučedolaca koji se ogleda i kroz kulturu stanovanja. Uđite u dom trećega tisućljeća prije Krista i povežite se s korijenima uz spomen na našega pjesnika Dragutina Tadijanovića čiji nas stihovi prate s Vučedola od 1957. godine.
20.00 - 21.00
div
Nastambe, naselja i stanovanje Slavonije i Srijema u arheološkom kontekstu
dr. sc. Danijela Roksandić, docentica je na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te istraživačica na lokalitetu Vučedol. Predavanjem će se nadovezati na izložbu „Ulazeći u dom...“ kroz oči istraživača-arheologa, a ujedno prikazati kroz povijesni pregled i aktualna arheološka istraživanja nove spoznaje o životu stanovnika istočne Hrvatske od prapovijesti do modernog doba.
18.00 - 19.00
div
Upoznajmo se s keramikom
Korana Božić Katalenić završila je dizajn na TTF-u i dugi niz godina bavi se rukom izrađenom i oslikanom keramikom u svom dobro poznatom obrtu Keramika Korana. Ona će nas na radionici upoznati s procesima izrade keramičkih predmeta, a u nekim segmentima ćemo i sami sudjelovati.
19.00 - 20.00
div
Izrada pečata za oslikavanje
Jasmina Kosanović vlasnica je obrta Jasmina i lutkice u kojem izrađuje lutke od tkanina i raznih drugih materijala. Do sada je surađivala s brojnim knjižnicama i muzejima kroz razne radionice. Na radionici u Muzeju vučedolske kulture, spojem prošlosti koristeći motive s vučedolske keramika i aplicirajući na platnene torbe prenosit će kreativne elemente u budućnost za budućnost.
21.00 - 22.00
div
Kreativna prošlost kreativna sadašnjost
mag. museol. Mirna Levaković Lombarović, muzejski pedagog pripravnik Muzeja vučedolske kulture održat će radionicu gdje će sa svim zainteresiranim u skladu s prirodom poput Vučedolaca reciklirati materijale i na kreativan način izraditi sovu, simbol Noći muzeja. Proces izrade potaknuti će kreativnost i razvoj fine motorike ruke i šake te osvijestiti potrebu recikliranja u domaćinstvu.
23.00 - 01.00
div
Vučedolski plesnjak
U polivalentnoj dvorani koja se nalazi u zgradi Muzeja družit ćemo se uz tople napitke. Druženje će začiniti zabavna glazba uz koju ćemo zaplesati u ambijentu vučedolskog doma i dvorišta.
18.00 - 01.00
div
Klinci u muzeju
Muzej vučedolske kulture u suradnji s Dječjim vrtićima grada Vukovara osmislio je niz radionica čiji će radovi biti predstavljeni u sklopu Noći muzeja u stalnom postavu.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Vučedolske kulture