Sažetak programa u Noći muzeja

Prva IT veza u Hrvatskoj - Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar

Vukovar je oduvijek bio poznat po svojoj bogatoj povijesti, tradiciji i kulturi. Tragom toga, u Vukovaru danas postoje 2 moderna muzeja - Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture koji su se povezali kreirajući zajedno brojne programe, a za posjetitelje su priredili zajedničku ulaznicu s digitalnim sadržajima. Pomoću beacon tehnologije svaki pametni telefon u rukama posjetitelja postaje multimedijalni vodič koji nudi tekst, audio vodstvo, video zapis i GPS.
Naši muzeji posjetiteljima nude pregršt zanimljivosti, znanja i zabave. Dođite i uvjerite se!

Program

18.00 - 01.00
div
Muzej vučedolske kulture - INOVACIJA GODINE
Muzej vučedolske kulture dobitnik je nagrade HTZ-a Inovacija godine za najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu, što znatno doprinosi turističkom iskustvu destinacije. Inovacije su vezane uz turistički doživljaj, turistički proizvod i IT solucije u turizmu. Ponosni smo što je nagradu za inovaciju u turizmu dobio jedan muzej.
18.00 - 01.00
div
Bez zanata nema alata
Izložba približava posjetiteljima vučedolsko zanatstvo koje se očituje kroz širok spektar alata pronađenih na vučedolskim lokalitetima. Unapređivanje alata koji su Vučedolci koristili u svakodnevnim životnim aktivnostima dovela je posljedično i do tehnološkog skoka koji osigurava visoki životni standard u svakom vučedolskom naselju, a koji se održao i u današnjem modernom dobu.
18.00 - 01.00
div
100 godina Vile Streim
Izložba je posvećena 100 godišnjici izgradnje Vile Streim koja uz svoje vlasnike, obitelj Streim, svjedoči o počecima otkrivanja i istraživanja prapovijesnog lokaliteta Vučedol. Zgrada je od izuzetnog značaja za hrvatsku arhitekturu i zaštićena je kao kulturno dobro kao prva građevina građena od armiranog betona na području Hrvatske koju je projektirao arhitekt Fran Funtak.
18.00 - 01.00
div
Fotkaj i poveži se !
Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar povezali su se i u Noći muzeja kroz program Fotkaj i poveži se! upućujući posjetitelje da nakon posjeta jednoga muzeja posjete i drugi. Uz muzejske eksponate posjetitelji će se fotografirati i postaviti fotografiju na Facebook i Instagram stranice oba muzeja. Prema broju lajkova odabrat će se najoriginalnija fotografija koja će biti nagrađena.
18.00 - 22.00
div
Vučedolski kotač - prapovijesna inovacija
Vučedolski drvodjelac tehnološki je unaprijedio kotač fiksirajući kotač na osovinu što je osiguravalo njegovu stabilnost i dugotrajnost. Kroz radionicu posjetitelji će imati priliku naučiti sve o vučedolskom kotaču i kolima, te koristeći razne tehnike i materijale izraditi vučedolska kola.
18.00 - 22.00
div
Vila Streim - inovacija svoga vremena
Vila Streim zaštićena je kao kulturno dobro kao prva građevina građena od armiranog betona te predstavlja inovaciju svoga vremena. Radionica je namjenjena djeci koja će nakon razgledavanja izložbe imati zadatak nacrtati Vilu Streim te napisati ime arhitekta i godinu izgradnje na crtež. Fotografiju crteža poslati u inbox facebook stranice Muzeja te će najbolji radovi biti nagrađeni.
18.00 - 01.00
div
Vučedolci i digitalno doba
Posjetitelji će imati mogućnost razgledavanja stalnog postava kroz interaktivnu igru namijenjenu svim uzrastima. Igra će posjetitelje kroz zagonetke i pitanja voditi kroz stalni postav. Nakon završetka igre posjetitelji će morati lajkati facebook i instagram stranicu Muzeja vučedolske kulture te u inbox facebook stranice poslati točne odgovore. Posjetitelje očekuju nagrade.
22.00 - 23.00
div
Vučedolska pila
Posjetitelji Muzeja moći će poslušati predavanje mag. archeol. Dore Šimić i bacc. archeol. Slavice Bošnjak o vučedolskoj pili te o načinima kako se tehnološki razvijala i upotrebljavala tokom vučedolske kulture.
18.00 - 01.00
div
Stalni postav
Posjetitelji će tokom Noći moći dodatno upoznati s vučedolskom kulturom uz stalni postav Muzeja.
22.00 - 01.00
div
Druženje uz tople napitke
U prostoru polivalentne dvorane koja se nalazi unutar zgrade Muzeja vučedolske kulture, družimo se uz šaroliku ponudu toplih napitaka. After party u lokalu Quo vadis Vukovar.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej vučedolske kulture