Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja 2019. godine ćemo se, na primjeru rimskog legijskog logora Tilurij u selu Gradun kod Trilja koji Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sustavno istražuje od 1997. godine, upoznati s novim metodama dokumentiranja i prezentiranja arheoloških nalaza i nalazišta. Tehnike i alati arheoloških iskopšavanja se u proteklih dvadesetak godina naizgled nisu znatno promijenili, no papir, olovku i metar koji su donedavno bili neizostavni za dokumentriranje, postepeno potiskuju nove tehnologije. Danas arheolozi prije početka iskapanja koriste zračne fotografije, satelitske snimke te georadarska i slična snimanja, a nalaze i nalazišta skeniraju te snimaju fotografije koje služe kao podloga za izradu 3D modela.

Program

19.00 - 20.00
div
Suvremene tehnologije u istraživanju rimskog legijskog logora Tilurija
dr. sc. Domagoj Tončinić s Odjeka za arheologiju FFZG-a će na na temelju dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja legijskog logora Tilurij, posjetiteljima prezentirati nove metode dokumentiranja i prezentiranja nalaza i nalazišta, te rezultate koji se u arheologiji postižu zahvaljujući zračnim i satelitskim snimkama, geomagnetskim, geoelektričnim i georadarskim snimanjima te 3D tehnologiji.
18.00 - 00.00
div
Prodaja muzejskih suvenira i publikacija po promotivnim cijenama
Muzejski suveniri i publikacije će se moći kupiti po sniženim cijenama.
18.00 - 00.00
div
Druženje uz kuhano vino i fritule
Druženje uz kuhano vino i fritule pripremljene na tradicionalan način.
21.00 - 23.00
div
Upoznavanje s muzejskim postavom
Besplatno stručno vodstvo po arheološkom i etnografskom postavu muzeja, na svaki puni sat počevši od 21.00 pa do 23.00 sata.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej triljskog kraja