Sažetak programa u Noći muzeja

Ove godine u Noći muzeja MSU predstavlja tri velike izložbe: Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019., Konstrukcije Zlatka Kopljara; projekte Kluba mladih MSU; katalog 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac; program GLOBE: The Global Learning and Observations to Benefit the Environment; Performing arts program uz izvedbu i inkluzivnu radionicu voditelja Žaka Valente i Vilima Matule, a u Zbirci Richter prostorno-zvučnu instalaciju 12,1 po Richteru Tonija Meštrovića. U dvorani Gorgona predstavlja se rad Mountain, autorice Martine Zelenike; igrani film Tajna Nikole Tesle, redatelja Krste Papića te plesna predstava Podivljalo, autorica Sonje Pregrad i Ane Kreitemeyer.

Program

18.00 - 01.00
div
Izložba Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, 1. kat MSU
Muzej suvremene umjetnosti predstavlja veliku multimedijsku izložbu Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, posvećenu slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru ove institucije osnovane 1953. godine, koja je kroz šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova.
19.00 - 20.00
div
Izložba Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma - stručno vodstvo, kustosice Snježana Pintarić i Vesna Meštrić
Izložba Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, stručno vodstvo, kustosice Snježana Pintarić i Vesna Meštrić
18.00 - 01.00
div
Izložba Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019., 2. i 3. kat MSU
Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe na kojoj se predstavlja preko 200 umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život MSU-a od otvorenja 11. prosinca 2009. do sada.
20.00 - 21.00
div
Izložba Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019. - stručno vodstvo, kustosica Nataša Ivančević
Izložba Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019., stručno vodstvo, kustosica Nataša Ivančević
18.00 - 01.00
div
Izložba Konstrukcije Zlatka Kopljara, prostor za povremene izložbe
Izložba „Konstrukcije“prvi je retrospektivni pregled stvaralaštva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara. Izložba predstavlja selekciju njegovih najvažnijih radova počevši od dokumentacije ranih performansa iz 90-ih godina sve do multimedijskih instalacija nastalih tijekom prošle godine.
21.00 - 22.00
div
Izložba Konstrukcije Zlatka Kopljara - stručno vodstvo kustosice Leile Topić i razgovor s umjetnikom Zlatkom Kopljarom
Izložba Konstrukcije Zlatka Kopljara, stručno vodstvo kustosice Leile Topić i razgovor s umjetnikom Zlatkom Kopljarom
18.00 - 22.00
div
Program GLOBE: The Global Learning and Observations to Benefit the Environment (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša), MSU galerija
Program GLOBE predstaviti će se izložbom “Oblaci” u koju su uključena djeca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola. Bit će predstavljena i Udruga Znanstvenici amateri koja će u suradnji s djecom u 19 sati održati radionicu za građanstvo svih uzrasta na temu održivog razvoja.
18.30 - 19.30
div
Kratki film Mountain, autorica: MOON Martina Zelenika, produkcija Zebra - kreativna mreža, 2019., projekcija filma i razgovor s umjetnicom, dvorana Gorgona
Mountain (Planina) je debitantski eksperimentalni film interdisciplinarne umjetnice Martine Zelenike, koji metaforički prikazuje dušu planine. Film je inspiriran eko-filozofijom kojom se želi utjecati na ljudsku svijest za očuvanjem planete Zemlje. Film je uprizoren kadrovima Velebita.
19.30 - 21.30
div
Performing arts program, izvedba i inkluzivna radionica “ISKUSTVO IZVEDBE”, predvorje muzeja
Program se sastoji od izvedbenog i radioničkog dijela uz vodstvo plesnog pedagoga Žaka Valente i dramskog pedagoga Vilima Matule. Radionica je namijenjena svim posjetiteljima bez obzira na dob, spol i fizičko stanje, osobe s invaliditetom i posebnim potrebama su dobrodošle.
20.00 - 21.00
div
Predstavljanje radova Kluba mladih MSU, Baunet caffe
Predstavljanje video rada "10 pitanja za 10 godina" - intervjua s arhitektom zgrade MSU-a Igorom Franićem, koji su osmislile i provele članice Kluba mladih MSU te projekta ArtWorks, novog međunarodnog projekta u kojem Klub mladih MSU sudjeluje, a koji istražuje različite oblike antifašističkog otpora kroz umjetničke radove za vrijeme II. svjetskog rata u Europi.
20.00 - 21.50
div
Zagreb film u dvorani Gorgona, Tajna Nikole Tesle, režija: Krsto Papić, scenarij: Ivo Brešan, Ivan Kušan i Krsto Papić, 1980., trajanje: 106'27'', dvorana Gorgona
Tesla već u djetinjstvu pokazuje čudesne sposobnosti. Senzibilan i povučen, rano se zanima za fiziku i intuitivno spoznaje tajne energije elektriciteta. Po završetka studija tehnike u Grazu i Budimpešti dolazi u Ameriku, u centar svjetske moći. Patent izmjenične struje postaje povijesni izum. Međutim, unatoč velikim uspjesima Tesla će odnijeti sa sobom u grob veliku tajnu i dilemu čovječanstva.
22.15 - 23.15
div
Antisezona – ples u Gorgoni, plesna predstava Podivljalo, autorice Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad, dvorana Gorgona
Za Podivljalo autorice kažu da je “opera diranja - spekulativna forma koja je utočište za superheroine dodira i njihove moći senzoričko-senzualnog science fictiona. Jednim dijelom to je pejzaž u kojem svjetlo, prostor, zvukovi, tekstovi, tijela i objekti sačinjavaju različita tkiva jednog tijela osjeta, a drugim je i reakcija na to kako svijet u 2019. dodiruje naša (plešuća) tijela”.
18.00 - 00.00
div
Prostorno-zvučna instalacija 12,1 po Richteru Tonija Meštrovića, Zbirka Richter - MSU, Vrhovec 38
U Noći muzeja posjetitelji mogu pogledati prostorno-zvučnu instalaciju Tonija Meštrovića 12,1 po Richteru. Vodeći se izjavom Vjenceslava Richtera da su njegove skulpture instrumenti koje samo treba znati svirati, Toni Meštrović je kontaktnim mikrofonom zabilježio rezonancije udaraca skulptura te pomoću softverskog instrumenta SuperCollidera komponirao pet kompozicija.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI