Sažetak programa u Noći muzeja

Muzej Prigorja redovito sudjeluje u obilježavanju Noći muzeja od 2010. godine. Za ovogodišnju manifestaciju pripremio je raznovrsne programe: muzejske igre, izložbe, predstavljanje kalendara za 2020. godinu, predavanje te razgovor s istraživačem. Možda se nakon obilaska Muzeja Prigorja vratite u svoj dom bogatiji novim znanjima, novim prijateljstvima, a tko zna, možda i s primjerkom kalendara!

Program

18.00 - 00.00
div
Muzejske igre: "Razgovor s fotografijama Ive Kirina", "Gdje se krije ključ Muzeja Prigorja?", "Pamtilica Muzeja Prigorja"
Dio programa koji će voljeti djeca! Ako mislite da nije namijenjen Vama, citirat ćemo Vam Alberta Einsteina: "Igra je najviši oblik istraživanja".
18.00 - 00.00
div
"Najstarija zagrebačka grobnica i drugo arheološko blago Moravča"
Jeste li znali da je baš u Sesvetskom prigorju pronađena najstarija poznata grobnica na području Grada Zagreba? Otkrivena je prije 40 godina u selu Moravče i stara je otprilike 3500 godina. Građena je od , dimenzije su joj iznosile metara, a u nju su ukopana pokojnika. Čini Vam se da smo ispustili dio teksta? Ili da ne znamo sve pojedinosti? Vašu će nedoumicu riješiti izložba.
18.30 - 21.30
div
Razgovor s istraživačem:"Pitaj znalca"!
Ništa nije zanimljivije od razgovora sa svjedocima! Dr. sc. Vladimir Sokol vodio je arheološka istraživanja u selu Moravče prije 40 godina i živa je riznica znanja o prapovijesnoj i povijesnoj baštini ovog prigorskog naselja. Kad će Vam se sljedeći put ukazati prilika da ga ispitate i saznate sve što Vas zanima?
18.00 - 00.00
div
"Snimio: Ivo Kirin"
Pogledajte fotografije prvog sesvetskog fotografa Ive Kirina (1911-1956). Kao istaknuta javna osoba međuratnih Sesveta fotografskom kamerom zabilježio je različite segmente i događaje društvenog života od kraja dvadesetih do sredine četrdesetih godina 20. stoljeća. Sačuvani fotografski opus predstavlja vrijedan i autentičan povijesni dokument međuratnih Sesveta.
20.30 - 21.00
div
Kalendar za 2020. godinu "Snimio: Ivo Kirin"
Kalendar "Snimio: Ivo Kirin" nastao je u suradnji sa sesvetskom tvrtkom Tokić d.o.o. kako bi se afirmirao trag djelovanja i postojanja prvog sesvetskog fotografa Ive Kirina, koji je svaki trenutak slobodnog vremena koristio kako bi uhvatio duh autentičnog života Sesveta nastojeći svakodnevne prizore sačuvati od zaborava. U kalendaru su prikazani grupni i pojedinačni portreti.
21.30 - 22.15
div
"Ivo Kirin i moderna fotografija 1930-ih"
Predavanje povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Branke Hlevnjak o modernoj fotografiji tridesetih godina 20. st. te o najznačajnijem predstavniku hrvatske moderne u mediju fotografije Ljudevitu Griesbachu (1890-1946) koji je odigrao neizmjernu ulogu u fotografskom razvoju sesvetskog fotografa Ive Kirina.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Prigorja