Sažetak programa u Noći muzeja

Za ovogodišnju Noć muzeja tri hvarska muzeja (Stari Grad, Jelsa i Hvar) organiziraju humanitarnu akciju temeljem apela HMD-a. Cilj akcije je prikupljanje sredstava za kolegu iz Gradskog muzeja Sisak čija je kuća u Petrinji uništena u potresu. Akcija se organizira kao online prodajna izložba, odnosno prodaja publikacija na platformi Facebook, gdje će biti objavljeni svi detalji aukcije/prodaje.
Osim ovoga, Muzej općine Jelsa na svojim će Facebook stranicama prirediti virtualnu izložbu "Svitla prošlosti - o razvoju ribarskih ferala kroz stoljeća". U suradnji s Općinskom knjižnicom predstavit će se i izložba "Pisma i pismenost otoka Hvara", također u virtualnom prostoru. Ova izložba može se razgledati tijekom redovnog radnog vremena knjižnice.

Program

18.00 - 00.00
div
Humanitarna akcija "Muzealci za muzealce"
Za ovogodišnju Noć muzeja tri hvarska muzeja (Stari Grad, Jelsa i Hvar) organiziraju humanitarnu akciju temeljem apela HMD-a. Cilj akcije je prikupljanje sredstava za kolegu iz Gradskog muzeja Sisak čija je kuća u Petrinji uništena u potresu. Akcija se organizira kao višednevna prodajna izložba, odnosno prodaja publikacija na platformi Facebook, gdje će biti objavljeni svi detalji aukcije/prodaje.
18.00 - 00.00
div
Svitla prošlosti - O razvoju ribarskih ferala kroz stoljeća
Ovogodišnja virtualna izložba predstavlja najvrjedniji dio fundusa Ribarske zbirke u Vrboskoj – ribarske svjetiljke. Ferali, koji su već stoljećima neizostavan dio opreme za brojne noćne ribolovne tehnike i strategije, biti će predstavljeni u svojem evolucijskom nizu – od arhaičnih svićala na borovu luč, preko ferala na garburu, sve do petromasa i suvremenih plinskih varijanti.
18.00 - 00.00
div
Pisma i pismenost otoka Hvara
Izložba predstavlja do danas sačuvanu pisanu kulturnu baštinu otoka Hvara od 4. st. pr. n. e. do početka 20. st., nastalu na tri povijesna pisma, grčkom alfabetu, bosančici i latinici, te na različitim materijalima, kamenu, žbuci, keramici, metalu, pergameni i papiru, različitim tehnikama, pokazujući istodobno kulturni razvitak otoka kroz prošlost.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej općine Jelsa