Sažetak programa u Noći muzeja

Program Noći muzeja započinjemo u 18:00 sati u Općinskoj knjižnici i čitaonici Jelsa stručnim vodstvom kroz izložbu naslovljenu Jelšanska čitaonica i knjižnica kroz povijest koja je nastala u suradnji jelšanske Knjižnice i Muzeja povodom obilježavanja 150. obljetnice osnutka Narodne čitaonice u Jelsi. Program se nastavlja u Kući Dobrović, sjedištu Muzeja općine Jelsa, obilaskom stalnog postava koji čine autentični interijer građanske kuće s kraja 19. i početka 20. stoljeća i Zbirka grafika, slika i reljefa avangardnog umjetnika Jurja Dobrovića. Zatim će se u galeriji Kravata održati predavanje o iseljeništvu središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća nakon čega program završava prigodnim druženjem.

Program

18.00 - 18.30
div
Vodstvo kroz izložbu "Jelšanska čitaonica i knjižnica kroz povijest"
Noć muzeja započinjemo stručnim vodstvom kroz izložbu "Jelšanska čitaonica i knjižnica kroz povijest" u Općinskoj knjižnici Jelsa. Ova je izložba nastala u suradnji Knjižnice i Muzeja povodom obilježavanja 150. obljetnice osnutka Narodne čitaonice u Jelsi.
18.30 - 19.15
div
Vodstvo kroz stalni postav Kuće Dobrović
Posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo razgledati stalni postav rodne kuće umjetnika Jurja Dobrovića. Povijesni ambijent kuće iz vremena procvata Jelse ovaj je umjetnik oplemenio retrospektivom vlastitih radova koji će se razgledati tijekom vodstva. Stalni postav biti će otvoren za posjetitelje u Noći muzeja do 23 sata.
19.30 - 20.15
div
Iseljeništvo središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća
Predavanje o iseljeništvu središnjeg dijela otoka Hvara s kraja 19. i početka 20. stoljeća održat će se u galeriji Kravata, a rezultat je istraživanja koje provode dr. sc. Mladen Domazet sa Sveučilišta u Splitu i Marija Plenković iz Muzeja općine Jelsa. Ujedno je to i najava istoimene izložbe koja će se otvoriti u galeriji Kravata tijekom ožujka 2019. g.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej općine Jelsa