Sažetak programa u Noći muzeja

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec bit će u znaku međimurske općine Selnica. Uz već uobičajen besplatan obilazak stalnih muzejskih postava posjetitelji će se moći upoznati s veoma bogatom i raznovrsnom povijesnom, kulturnom, vjerskom, gospodarskom i športskom baštinom općine Selnica. Osobito će biti zanimljivo u atriju palače Zrinskih u Starome gradu Čakovcu, u kojoj će biti izloženi stari automobili i motocikli dopremljeni direktno iz Oldtimer muzeja Šardi iz Selnice. Selničani se već uvelike pripremaju za svoj dan/noć pa možemo očekivati brojna iznenađenja koja će nam prirediti vrijedni ljudi te veoma poduzetne međimurske općine.

Program

18.00 - 01.00
div
Svečano otvorenje Noći muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec
Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec bit će u znaku međimurske općine Selnica. Među ostalim, posjetitelji će se moći upoznati s veoma bogatom i raznovrsnom povijesnom, kulturnom, vjerskom, gospodarskom i športskom baštinom općine Selnica. Osobito će biti zanimljivo u atriju palače Zrinskih u Starome gradu Čakovcu, u kojoj će biti izloženi automobili i motocikli iz Oldimer muzeja Šardi
18.00 - 19.00
div
Svečano otvorenje
U 18 sati, u atriju palače Staroga grada Čakovca bit će upriličeno otvorenje Noći muzeja. Pjevačka skupina i tamburaši KUD-a Selnica izvest će Svečanu pjesmu općine Selnica, a prisutne će pozdraviti ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan i predstavnici Općine. Selnički Muzej oldimera predstavit će njegov vlasnik, Ignac Šardi, a otvorenje će uveličati tamburaši.
19.00 - 20.00
div
Prigodna izložba o općini Selnica
U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec bit će postavljena prigodna izložba o kulturnoj, povijesnoj, športskoj i gospodarskoj baštini ove veoma poduzetne međimurske općine. Na posebnim panoima posjetitelji će moći pratiti razvoj selničkoga kraja od najdavnijih dana do danas. Jedan od najstarijih sakralnih objekata u Međimurju, crkva sv. Marka u Selnici, spominje se već 1334. godine.
20.00 - 21.00
div
Namatanje Pikača
Pikač je originalna selnička fašnička maska i predstavlja jednu od prepoznatljivijih općinskih atrakcija. Riječ je o svojevrsnoj maski-odijelu, koje se kao slamnato uže namata oko čovjeka, a na glavu mu se stavlja pčelinja košnica. Članovi udruge Selnički pikač zorno će prikazati cijeli postupak namatanja. Pikač je 2007. godine zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro RH.
18.00 - 23.00
div
Razgledavanje stalnih postava MMČ-a
Posjetitelji će cijelo vrijeme trajanja Noći muzeja moći razgledavati stalne muzejske postave: Povijesni odjel, Kulturno povijesni odjel, Arheološki odjel, Etnografski odjel i Likovnu galeriju. Na usluzi će im biti djelatnici i volonteri.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Međimurja Čakovec