Sažetak programa u Noći muzeja

Budući da Muzej Ivanić-Grada javno djeluje tek od travnja 2016., programom Noći muzeja 2020. želimo obuhvatiti nekoliko akcenata iz dosadašnjeg rada ustanove te istaknuti prioritete dugoročnog razvoja i temeljnih programskih sadržaja iz osnovne koncepcije rada muzeja.

U tom smislu namjeravamo prezentirati pojedina područja zavičajne baštine kojoj smo već do sada posvetili više vremena i rada, a to su:

a) povijest Ivanić-Grada i okolice, posebno od 16. do 20. stoljeća,
b) znamenite osobe iz povijesti grada
c) etnografsko blago kraja,
d) graditeljska baština
e) prirodna baština na širem području grada,

a naznačit ćemo i potrebu dobre komunikacije s lokalnom zajednicom te predstaviti djelovanje "muzeja izvan muzeja" na terenu.

Program

18.00 - 20.00
div
Iz programa Muzeja Ivanić-Grada od 2016. do 2019.
Uz izložbu fotografija Zdenka Vanjeka, nastalih u Muzeju Ivanić-Grada od 2016. do 2019., te izlaganjem uz prezentaciju slikovnih zapisa, nastalih kroz tri godine djelovanja našeg mladog muzeja, želimo ukazati na bogatstvo baštine grada i njegove okolice koja se stvarala tijekom gotovo pola stoljeća njegove dokumentirane povijesti, u cilju njezina daljeg istraživabnja, očuvanja i promidžbe.
20.00 - 21.00
div
Interaktivni kviz o baštini Ivanić-Grada za posjetitelje Noći muzeja 2020.
Interaktivnim kvizom koji se izvodi u virtualnom prostoru, uz pomoć računala i "pametnih telefona", želimo animirati prije svega mlađe posjetitelje za aktivnije istraživanje baštine zavičaja. Muzej ne smije živjeti u prošlosti, ali je dužan vrijednosti prošlih vremena čuvati za sadašnjost i budućnost. No, prezentacija i komunikacija tih vrijednosti bolje se odvija uz pomoć novih medija.
19.00 - 21.00
div
Dječje igraonice i radionice u Noći muzeja 2020.
Prigodne dječje igraonice i radionice namijenjene su djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola. Njima želimo popuniti prazninu koja može nastati u malim glavicama, ako program za odrasle posjetitelje za manju djecu nije dovoljno atraktivan da bi privukao njihovu trajniju pozornost. Program će biti kreativan, ne zahtjevan, prilagođen uzrastu i temama Noći muzeja 2020.
21.00 - 22.00
div
Glazbeni predah za ugodno druženje
Glazbeni predah namijenjen je opuštanju uz dobru glazbu, u živo ili sa starih gramofonskih ploča. Namijenjen je individualnim razgovorima posjetitelja s djelatnicima muzeja na teme povezane s programima rada našeg muzeja ili jednostavno, uživanju u dobrom raspoloženju među dragim ljudima! Jer glazba je čudesan dar, božanska iskrica stvaranja, koja na bezbroj načina oplemenjuje naš život.
22.00 - 22.30
div
Proglašenje rezultata kviza i dodjela nagrada za posjetitelje
Nakon obrade rezultata koje su postigli natjecatelji u kvizu o baštini Ivanić-Grada, vrijeme je za proglašenje najboljih. Kako naš muzej djeluje u relativno skromnim uvjetima, nagrade za najbolje neće biti bogate, no, potrudit ćemo se da budu poticajne. Smisao kviza je zapravo u širenju poruka o važnosti istraživanja zavičajne baštine, utkane u kulturni identitet grada u kojem živimo.
22.30 - 23.00
div
Mrvice i kapljice - iz gastronomske ponude grada Ivanić-Grada
Kako nijedan pravi pregled baštinskih sadržaja ne može izostaviti gastronomsku ponudu zavičaja, nastojat ćemo predstaviti isječak iz bogate ponude domaćih delicija sa šireg područja Ivanić-Grada. Imamo se čime pohvaliti, a nastavak druženja do 01 sat iza ponoći ipak iziskuje nešto malo dodatne energije. Neka nam bude na ponos i - u zdravlje i slast!
23.00 - 01.00
div
Iz razvojnih planova i programa Muzeja Ivanić-Grada
Na završetku programa želimo predstaviti područja kojima se želimo kao djelatnici MI-Ga posvetiti u 2020. i narednim godinama. Baština Ivanić-Grada je iznimno bogata, ali nedovoljno poznata i istražena. Stoga vjerujemo da ćemo kroz završnu prezentaciju, razgovore i rasprave s posjetiteljima te uz pomoć malog upitnika uspjeti uspostaviti još jedan dobar dijalog s vama, dragi prijatelji.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Ivanić-Grada