Sažetak programa u Noći muzeja

Kratke filmove o izložbama i istraživanjima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u protekloj godini možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/channel/UCxM5VIs6ZAoGuOLndNqaJdQ . Tu vas očekuje i serija naših podcasta "ArheoCast" o zanimljivim temama i s još zanimljivijim gostima, a kratki film o crkvi sv. Jere i ermitažu na Marjanu najava je skorašnje izložbe koju Muzej hrvatskih arheoloških spomenika priređuje u suradnji s JU za upravljanje Park-šumom Marjan i Institutom za povijest umjetnosti.

Program

18.00 - 01.00
div
Film: Crkvica i ermitaž sv. Jere na Marjanu
Ckvicu i ermitaž na splitskom Marjanu, u filmu nam predstavlja dr. sc. J. Belamarić. Asketska kamena arhitektura sljubljena s marjanskim liticama i bogata duhovna tradicija ovog mjesta, stvorili su jednu od najromantičnijih splitskih lokacija. Ovo je ujedno prilika za najavu izložbe koja će u suradnji s JU PŠ Marjan i Institutom za povijest umjetnost uskoro biti postavljena u našem Muzeju.
18.00 - 01.00
div
Film: Izložba Numizmatička zbirka muzeja hrvatskih arheoloških spomenika
Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih spomenika vuče svoje porijeklo iz osamdesetih godina 19. stoljeća, kada je franjevac Lujo Marun, na prostoru sjeverne Dalmacije prikupljao i popisivao raznu spomeničku građu pa tako i novac. Kroz zbirku nas vodi autor izložbe dr. sc. Tomislav Šeparović.
18.00 - 01.00
div
Film: Izložba Splitska vrata-arheologija Brača i Šolte
Izložba Splitska vrata-arheologija Brača i Šolte autora Zorana Alajbega i dr. sc. Nikoline Uroda donosi fotografije kojima je arheološka baština ovih dvaju otoka ostala zabilježena, te njihovu interpretaciju u povijesnim i umjetničkim okvirima. Izložbom se ukazuje na zajedničke elemente ali i specifičnosti nedovoljno poznate i valorizirane arheološke baštine obaju otoka pred Splitom.
18.00 - 01.00
div
Film: Srednjovjekovni simboli
Srednjovjekovne su crkve bile osvijetljene slabim i neusmjerenim, treperećim svjetlom voštanih svijeća. U takvom je ugođaju igra svjetla i sjene naglašavala trodimenzionalnost reljefa, a treperenje plamičaka stvaralo efekt neprestanog kretanja. Zato je i doživljaj promatrača morao biti znatno drukčiji. Autor izložbe (i glazbe) Ante Alajbeg, autor svjetla Vedran Kundić, video: Mladen Matijaca
18.00 - 01.00
div
Film: Forenzična facijalna rekonstrukcija
Film ukratko objašnjava što je forenzična facijalna rekonstrukcija i proces izrade trodimenzionalne rekonstrukcije manchesterskom metodom. Predstavlja se facijalna rekonstrukcija ženske osobe čiji su koštani ostaci pronađeni u srednjovjekovnom grobu na lokalitetu Rižinice u Solinu. Kustos lokaliteta i autor projekta "Lica s Rižinica" je Ljubomir Gudelj, a autor rekonstrukcije je Josipa Marić.
18.00 - 01.00
div
Film: Istraživanja 2020 Šuplja crkva
Uz obljetnicu krunjenja kralja Zvonimira u crkvi sv. Petra i Mojsija, poznatoj i kao Šuplja crkva, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika donosi vam posljednja istraživanja i planove za budućnost ovog neizmjerno važnog lokaliteta nacionalne prošlosti. Kroz lokalitet i istraživanja vodi nas dr. sc. Miroslav Katić.
18.00 - 01.00
div
Podcast #1 Tajna sarkofaga s hipokampima
Razgovor s dr. sc. Majom Petrinec, dugogodišnjom istraživačicom lokaliteta Crkvina u Biskupiji, odakle potječe sarkofag s hipokampima. Glavni zadatak bio nam je otkriti njegovu tajnu u smislu datiranja, identifikacije pokojnika i smještaja nalaza iz sarkofaga, ali smo se dotakli i mnogih drugih zanimljivosti i zalutali na razne fenomene koji obilježavaju Crkvinu, ali i hrvatski srednji vijek.
18.00 - 01.00
div
Podcast #2 Srednjovjekovni Ostrog - zajednica slobodnih seljaka
U drugoj epizodi Arheocasta ugostili smo našeg dugogodišnjeg djelatnika, dr. sc. Tonča Burića. Dr. Burić je cijeli svoj radni vijek proveo u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a njegova istraživanja posebno su bila koncentrirana na prostor Kaštela. Po sredini tih Kaštela, nalazi se jedan zanimljiv skup lokaliteta, u srednjovjekovnim izvorima poznat kao Ostrog.
18.00 - 01.00
div
Podcast #3 Vizualizacija povijesti - primjer splitske rive
Ovog puta razgovaramo o vizualnoj umjetnosti poput animacije i ilustracije, koje imaju važnu ulogu u predstavljanju rezultata arheoloških istraživanja širokoj publici. Gost epizode #3 je Dalibor Popovič, viši restaurator i dugogodišnji djelatnik našeg Muzeja, koji nas uvodi u tajne nastajanja dobre povijesne ilustracije

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika