Sažetak programa u Noći muzeja

Muzej grada Pregrade obilježit će Noć muzeja '22. nizom zanimljivih i atraktivnih događanja. Manifestaciju ćemo započeti u Galeriji Muzeja putopisnim predavanjem pod nazivom „Iza Mjesečevih planina“ koje će održati poznati zagorski književnik Hrvoje Ivančić. Nakon virtualnog putovanja u Afriku, slijedi nam popularno-znanstveno predavanje pod nazivom „Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama“ koje će održati varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek. Potom će mladi grada Pregrade ukratko predstaviti projekt „Zvjezdane staze“, a zatim je na redu zajednički odlazak Lenartovim stubama do Vrha Pregradskih, gdje će svi zainteresirani uz pomoć teleskopa moći promatrati noćno nebo.

Program

18.00 - 22.00
div
Obilazak stalnog postava Muzeja grada Pregrade
Za vrijeme trajanja manifestacije, svi posjetitelji Muzeja grada Pregrade moći će besplatno razgledati stalni postav muzeja, smješten na prvom katu zgrade, kojeg čine Numizmatička zbirka, Zbirka rudarstva i geologije i Ljekarnička zbirka Thierry. Ukupan broj osoba koje istovremeno mogu biti u objektu je 100.
18.00 - 19.00
div
Hrvoje Ivančić: Iza Mjesečevih planina
Poznati zagorski književnik Hrvoje Ivančić u galerijskom prostoru muzeja odvest će nas na virtualno putovanje u Afriku. Svojim predavanjem koje nosi naziv "Iza Mjesečevih planina" , kao i njegova posljednja knjiga, upoznat ćemo se sa slikama i prizorima iz Konga. Za sudjelovanje u događanju potrebno je unaprijed rezervirati mjesto zbog ograničenog broja sudionika.
20.00 - 20.45
div
Dubravko Šincek: Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama
Varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek u galerijskom prostoru muzeja održat će popularno-znanstveno predavanje o osnovama astronomije i orijentacije među zvijezdama. Za sudjelovanje u događanju potrebno je unaprijed rezervirati mjesto zbog ograničenog broja sudionika.
20.45 - 21.00
div
Mladi grada Pregrade: Projekt "Zvjezdane staze"
Skupina mladih grada Pregrade u galerijskom prostoru muzeja predstavit će projekt "Zvjezdane staze". Riječ je o projektu koji su osmislili i izabrali za realizaciju upravo mladi. U Vrhima Pregradskim, kod Lenartovih stuba nedavno je postavljena kućica s teleskopom. Za sudjelovanje u događanju potrebno je unaprijed rezervirati mjesto zbog ograničenog broja sudionika.
21.00 - 22.00
div
Zajednički odlazak do teleskopa i promatranje noćnog neba
Manifestaciju Noć muzeja '22. zaključit ćemo organizacijom zajedničkog odlaska iz muzeja preko Lenartovih stuba do teleskopa u Vrhima Pregradskim, gdje će svi zainteresirani moći koristiti teleskop za promatranje zvijezda i noćnog neba.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina