Sažetak programa u Noći muzeja

Posjetite Muzej grada Koprivnice smješten u staroj gradskoj vijećnici pored gradskih bedema gdje vas povijest, arheologija, etnologija, sakralna umjetnost i rekonstrukcija građanskog života u Koprivnici čekaju na jednom mjestu; Galeriju Koprivnica na središnjem gradskom trgu u zgradi nekadašnje Gradske štedione koja već više od 40 godina djeluje izlagački prostor predstavljajući klasičnu i suvremenu umjetnost u različitim medijima; Galeriju Mijo Kovačić, najnoviju galeriju u Koprivnici predstavlja opus jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva i Galeriju skulptura Ivan Sabolić u Peterancu koja od 1983. godine čuva i javnosti predstavlja skulpture, odljeve, crteže, skice, studije i makete kipara Ivana Sabolića.

Program

18.00 - 21.00
div
Hrvoje Glavan: Uzdizanje, Galerija skulptura Ivan Sabolić, Peteranec
Galerija od 1983. godine čuva i javnosti predstavlja skulpture, odljeve, crteže, skice, studije i makete kipara Ivana Sabolića, a ugostit će i skulpture Hrvoja Glavana (1996.), zagrebačkog akademskog slikara. Izložbom „Uzdizanje“ prvi put se predstavlja u Podravini i donosi zanimljivo kiparsko ostvarenje sa semantičkom dimenzijom. Izložba je ostvarena u suradnji s Galerijom Antuna Augustinčić.
19.00 - 19.30
div
Plemenka: sakralno-vinska tematska ruta kroz Podravinu, Muzej grada Koprivnice
Predstavljanje nove kulturno turističke rute kroz Podravinu putem tiskane mape i aplikacije za pametne telefone. Ona se pokreće pomoć beacona - uređaja koji kad mu se približite ponudi virtualno vodstvo putem ove besplatne mobilne aplikacije. Aplikacija na brojnim lokacijama u Podravini korisnicima pruža edukativno, zabavno, moderno, multimedijalno i autentično iskustvo.
19.00 - 22.00
div
Svetačke sličice
Izložba predstavlja izbor svetačkih sličica iz fundusa Muzeja grada Koprivnice. Popularno nazivani i „kipcima“ bili su obavezan suvenir s hodočašća, a koristili su se i kao straničnici u molitvenicima. Prikupljanje i korištenje ovakvih predmeta jedan je od osnovnih i najstarijih primjera pučke pobožnosti, a tijekom 2022. godine predstavit će se i u novom stalnom postavu u podrumu Muzeja.
19.30 - 20.30
div
Celog sveta prestolnica
Otkrijte priče o poznatim stanovnicima Koprivnice, onima koji su u našem gradu ostavili neizbrisiv, ali često manje poznat ili zaboravljen trag. Šetnja počinje ispred Muzeja, traje sat vremena, a saznati možete kako je Koprivnica oduvijek bila dom zanimljivim, modernim i sposobnim ljudima. Oni su baš ovdje pokazali od čega su sazdani – od ideja, hrabrosti, velikih želja i vizija.
18.00 - 22.00
div
Stalni postav i predstavljanje radova provedenih u podrumu tijekom 2021., Muzej grada Koprivnice
Muzej grada Koprivnice smješten je u staroj gradskoj vijećnici u kojem su tijekom 2021. godine provedeni građevinski radovi na sanaciji vlage i obnovljeni podrumski prostori u sklopu EU projekta reVITAlize gdje će se do kraja ljeta 2022. stvoriti novi postav na temu tradicijskog vinogradarstva i pučke pobožnosti. Stalni postav na prvom katu zgrade prikazuje povijest Koprivnice na jednom mjestu.
18.00 - 22.00
div
Krleža i Koprivnica (i okolica), Galerija Koprivnica
Izložbom na temelju objavljene i neobjavljene građe u Muzeju grada Koprivnice te do sada nepoznate građe iz okolice Koprivnice kritički će se interpretirati odnos koji je Miroslav Krleža od 1919. do 1973./74. godine imao prema Koprivnici, književnicima i književnosti, umjetnicima i umjetnosti, gospodarstvenicima i arealima Podravine i prikalničkog gorja.
18.00 - 22.00
div
Ivan Andrašić: prezentacija slikanja uljem na staklu, stalni postav i foto kutak, Galerija Mijo Kovačić
Najmlađa galerija u Koprivnici na autentičan način predstavlja opus jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva, jedinstvenog pokreta koji je nastao u Podravini početkom 20. stoljeća, a glavna mu je odrednica tehnika slikanja na staklu. Interaktivnom prezentacijom koprivnički autor Ivan Andrašić publici će prezentirati ovu posebnu tehniku, odnosno umijeće slikanja u maniri Hlebinske škole.
18.00 - 22.00
div
Pisma iz Koprivnice, Galerija Koprivnica, prizemlje
U jednom svom „Pismu“, širokom esejnom razmišljanju sa sjajnim slikovitim opservacijama od toga kako je umjesto u Beč (zbog oduzete putnice) morao otputovati za Koprivnicu, Krleža piše i o podravskim vinogradima. Pritom je u jednom dijelu nadahnut ispjevanim pjesmama Frana Galovića iz poznate kajkavske zbirke Z mojih bregov, koju je i prvi objavio u Književnoj Republici 1925. godine.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Koprivnice