Sažetak programa u Noći muzeja

Najduža muzejska noć će se u 2021. godini u specifičnim uvjetima, ali uz brojne programe u muzejskim i galerijskim prostorima, na otvorenom i na mrežnim platformama. Poseban će naglasak biti na edukaciji uz zvučne instalacije na desetak lokacija te Galeriji Ivan Sabolić kao najava obilježavanja ovogodišnje 100. obljetnice rođenja velikog majstora hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. Vrijedi posjetiti i Galeriju naivne umjetnosti gdje Izložba Umjetnost u zajednici predstavlja likovne radove na temu redefiniranja nasljeđa grupe Zemlja. Stalni postav Muzeja, Koprivnički kvartovi i Galerija Mijo Kovačić moći će se razgledati samostalno ili uz vodstva , a Galerija Koprivnica ugostila je nove radove mladog domaćeg autora Darka Markića.

Program

18.00 - 00.00
div
Muzej grada Koprivnice, Koprivnički kvartovi
Na prvom katu Muzeja je stalni postav koji prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća, sakralnu umjetnost i provincijalne umjetničke domete, potom arheološku i etnografsku baštinu te sudjelovanje u Domovinskom ratu. U prizemlju ćemo projekcijom prezentirati akcija „Koprivnički kvartovi“, kao novoakviziranu fotografsku baštinu razvoja Koprivnice u 20. stoljeću.
18.00 - 00.00
div
Darko Markić – Landscapes, Galerija Koprivnica
Rođen u Vukovaru, Markić živi i radi u Koprivnici, a u Galeriji se samostalno predstavlja drugi puta. Svoje nove „eksperimente“ započeo je tijekom 2020. godine u trenutku kad je već etabliran kao figurativni slikar. Putem te eksperimentalne faze došao je do 34 krajolika predstavljenih u Galeriji koji su mu omogućili da prikladno i aktualno drži razmak u odnosu na promatrača, ali i u odnosu na temu
18.00 - 00.00
div
Galerija Mijo Kovačić
Najmlađa galerija u Koprivnici predstavlja radove najstarijeg živućeg slikara hlebinske škole – Mije Kovačića koji se počeo baviti slikanjem na staklu 1953., a prvu je izložbu imao 1954. godine u Koprivnici. Već 1961. godine samostalno izlaže u Galeriji primitivne umjetnosti, a do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi u brojnim svjetskim galerijama.
18.00 - 22.00
div
Galerija Ivan Sabolić
Galerija sa stalnim postavom u zgradi Kapetanije u centru Peteranca čuva originalne skulpture, odljeve i crteže, koje je izradio kipar Ivan Sabolić, rođen u Peterancu. Na prvom katu zgrade čekaju vas Picasso, Krleža, Podravke, Koritarke i druge skulpture koje je za sobom ostavio veliki kipar. Ispred Galerije je poprsje pjesnika Frana Galovića i skulptura Zimsko sunce sa Sabolićevom urnom.
18.00 - 22.00
div
Umjetnost u zajednici, Galerija naivne umjetnosti
Izložba participativnih radova studenata zagrebačke akademije likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara predstavlja fotografije, video radove, slike, grafike i umjetničke objekte stvorene u okviru projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja. Predstavljamo radove nastale u suradnji umjetnika mentora i studenata te film o stvaralaštvu Ivana Večenaja.
18.00 - 00.00
div
Minijature za radoznale
Edukativne zvučne instalacije koje donose sakrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta umjetnosti, kulture i svakodnevnog života bit će predstavljene u centru i okolici Koprivnice – Muzej grada Koprivnice, kompleks Gradske tržnice, Zrinski trg, Galerije u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama. Projekt je nastao u partnerstvu s Hrvatskim radijem. Pronađite zvuk i učite s nama!
18.00 - 00.00
div
Ivan Večenaj: Z on kraj Drave: mali čovjek velikih ideja, Mrežna platforma Youtube
Polusatni dokumentarni film o stvaralaštvu Ivana Večenaja temeljen na dostupnim arhivskim materijalima (izjavama autora te novinara, likovnog kritičara Tonka Maroevića) iz obiteljskog vlasništva i suvremenim zapažanjima uz 100. obljetnicu rođenja. Film dijeli naziv s izložbom održanom 2020. godine u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, a u koprodukciji s tvrtkom Nexus.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Koprivnice