Sažetak programa u Noći muzeja

Noć muzeja 2021. – Muzej grada Kaštela

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 16. po redu Noći muzeja u Hrvatskoj predstaviti će publici u prostoru Muzeja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću izložbe „Povismo i sukno – evo nas doma!“, izložbu skulptura akademskog kipara Vena Jerkovića te virtualnu izložbu „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela 2009. – 2021.“.
U prostoru Muzeja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu biti će postavljena izložba Arheološkog muzeja Zadar „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“. Izložbe će se moći pratiti kroz virtualna vodstva na YouTube kanalu Muzeja grada Kaštela.

Program

00.00 - 00.00
div
Virtualno vodstvo kroz izložbu „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“ / Muzej grada Kaštela - Kaštel Lukšić
Izložba „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“ nadovezuje na izložbu „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“, realiziranu 2015. godine kao rezultat višegodišnje suradnje Etnografskog muzeja Split i Muzeja grada Kaštela. Izložba je monografski prikaz tradicijskog odijevanja na prostoru Grada Kaštela, a prati je i virtualni prikaz. Autorice izložbe su Sanja Acalija (MGK) i Sanja Ivančić (EMS).
00.00 - 00.00
div
Virtualno vodstvo kroz izložbu Vena Jerkovića / Muzej grada Kaštela - Kaštel Lukšić
Kaštelanski kipar Veno Jerković predstavljen je u Muzeju grada Kaštela ciklusom skulptura od reciklirane opeke nastalih između 2014.–2020. Pronađene fragmente kipar prilagođava i vješto povezuje u cjeline bez vidljiva spoja u skulpture komornih dimenzija. Čistoća redukcije oblicima daje monumentalnost a blagi prijelazi i nepravilnosti arhaičnu toplinu. Autorica izložbe je Mirela Duvnjak Vujević.
00.00 - 00.00
div
Virtualna izložba „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela 2009. – 2021.“ / Muzej grada Kaštela - Kaštel Lukšić
Izložba „13 Noći muzeja Muzeja grada Kaštela“ virtualna je šetnja fototekom Muzeja kroz izložbe, pedagoške radionice, predavanja te druženja uz koncerte, predstave, igre … održane tijekom Noći muzeja u Muzeju grada Kaštela od 2009. do 2021. godine.
00.00 - 00.00
div
Virtualno vodstvo kroz izložbu „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ / Muzej grada Kaštela - Kaštel Sućurac
Izložba Arheološkog muzeja Zadar predstavlja ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.). Posjetitelji će se upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more. Autorica izložbe je Dušanka Romanović (AMZD).

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej grada Kaštela