Sažetak programa u Noći muzeja

U Noći muzeja Muzej Gacke bit će mjesto susreta i stjecanja novih znanja, mjesto gdje prezentiramo pojedince i priče važne za lokalnu zajednicu i mjesto gdje stvaramo novu publiku. Sve posjetitelje dočekat ćemo s glagoljskim kolačićima - glagoljačićima - a one najmlađe s igraonicom i njihovim novim (na)crtanim muzejskim prijateljima. U lokalnu prošlost zavirit ćemo kroz izložbu koja će raskrinkati stare kuće, zgrade i druge objekte na starim otočkim razglednicama, a o sadašnjosti i budućnosti svojih ekspedicija i avanturističkih pothvata govorit će dva Otočana - članovi Alpinističkog kuba Annapurna Milan Krznarić i Stipe Piršljin. Za najneumornije pripremili smo i dva nesvakidašnja muzejska vodstva - kojima ćemo zaključiti 15. Noć muzeja!

Program

18.00 - 23.15
div
„SLOVO POJEDI - NEZNANJE POBIJEDI!“
Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“ iz Otočca osmislila je jedinstven suvenir - kolačiće u obliku glagoljskih slova ili kraće rečeno - glagoljačiće! Glagoljačići su kolačići koji dolaze u tri okusa i tri imena, a sve o njima, podrijetlu njihovih imena i njihovim tvorcima moći ćete doznati i okusiti u Muzeju Gacke u Noći muzeja jer će Vas na ulazu dočekati slasni zalogaji.
18.30 - 19.15
div
ANA I MARKO I ZELENA PTICA - U MUZEJU GACKE!
Muzej Gacke ove je godine pripremio zabavne knjižice namijenjene najmlađima - predškolcima i osnovnoškolcima - koje će ih kroz igre pogađanja, nadopunjavanja, povezivanja te kroz crtanje i bojanje provesti kroz muzej. Glavni junaci ovih knjižica - Ana, Marko i njihova zelena ptica - nasmijat će i zabaviti naše najmlađe posjetitelje. Jer - na mladima muzej ostaje!
19.30 - 20.00
div
ŠTO JE GDJE I GDJE JE ŠTO NA STARIM RAZGLEDNICAMA OTOČCA
Muzej Gacke posjeduje zbirku razglednica koje svjedoče o izgledu grada Otočca od kraja 19. st. do današnjih dana. Što je gdje na starim razglednicama i gdje je što od toga na ulicama grada kakvog danas poznajemo - otkrit će ova izložba. Upoznat ćemo vas s kućama, zgradama i drugim objektima koji više ne postoje, a one koji su odoljeli zubu vremena povezat ćemo sa svježim fotografijama.
20.00 - 20.15
div
NAGRADNA IGRA: 10 KNJIGA STARIH RAZGLEDNICA NA POKLON
Muzej Gacke i Gacko pučko otvoreno učilište Otočac tiskali su veliku monografiju naziva „Otočac na starim razglednicama“ koja sadrži oko 100 starih i novih razglednica Otočca. Svakom posjetitelju izložbe dodijelit ćemo redni broj (iako svaki posjetitelj za nas nije samo broj!), a 10 najsretnijih izvlačenjem će na poklon dobiti novo izdanje ove knjige!
20.15 - 21.30
div
KRZNARIĆ I PIRŠLJIN: DVOJAC S CILJEM
Otočani Milan Krznarić i Stipe Piršljin dvojac su s ciljem - članovi su Alpinističkog kluba Annapurna i glavni akteri brojnih alpinističkih, biciklističkih i kajakaških ekspedicija. O granicama ljudske izdržljivosti, pomnom planiranju, neplaniranim nedaćama i svime čime se valja opskrbiti kada očekujete neočekivano govorit će - uz fotografije i video snimke - u Noći muzeja u Muzeju Gacke!
21.45 - 22.30
div
VODSTVO KROZ MUZEJ ZA NOĆOBDIJE: TURA PRVA
U prvom kasnonoćnom vodstvu kroz stalni postav Muzeja Gacke provest ćemo vas kroz pet muzejskih zbirki i upoznati s predmetima o kojima inače ne stignemo mnogo govoriti. Poseban dio ovog vodstva posvetit ćemo priči o najstarijim stanovnicima današnjeg prostora Otočca i Gacke - lasinjskoj kulturi i Japodima.
22.30 - 23.15
div
VODSTVO KROZ MUZEJ ZA NOĆOBDIJE: TURA DRUGA
U drugom kasnonoćnom vodstvu provest ćemo vas kroz etnografsku zbirku i izložbu o industrijskoj baštini grada Otočca. Upoznat ćemo vas s time koji su sve industrijski pogoni motivirali stanovnike Otočca i Gacke da počnu napuštati seoski način života te kako se sve u konačnici odrazilo na čuvanje i jedne i druge baštine - etnografske i industrijske.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Gacke