Sažetak programa u Noći muzeja

Program sadražava izložbu "Slavonski Brod - 30 godina zaštićene arheološke zone" kojom se predstavlja vrijedna arheološka građa koja je rezultat arheoloških istraživanja. Dvije radionice CENTAR ZA EKSPERIMENTALNU ARHEOLOGIJU iz Zagreba "OD NITI DO TKANINE" i "PRAPOVIJESNI (O)TISAK". Prezentacije PRIKAZ POVIJESNIH ZDANJA I ONIH KOJA VIŠE NE POSTOJE U MATERIJALNOM OBLIKU DIGITALNOM TEHNOLOGIJOM -NOVI PRILOZI- Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu. Okusa tradicije - specijaliteti Udruge Regoč, Slavonski Brod. KUL TURA Broda - razgledavanje Broda uz vodstvo turističkog vodića, Udruge Lima i Zebrica. Prigodna prodaja muzejskih publikacija.

Program

18.00 - 00.00
div
"Slavonski Brod - 30 godina zaštićene arheološke zone"
Izložbom "Slavonski Brod - 30 godina zaštićene arheološke zone" predstavlja se vrijedna arheološka građa koja je rezultat arheoloških istraživanja. Prigodom više stotina probnih i zaštitnih arheoloških istraživanja pronađene su tisuće keramičkih, kamenih, staklenih i metalnih artefakata koji, uklopljeni u jednu cjelinu, ukazuju na raznolikost vremenskih i kulturnih pojava ljudskog djelovanja na ov
18.00 - 23.00
div
CENTAR ZA EKSPERIMENTALNU ARHEOLOGIJU iz Zagreba "OD NITI DO TKANINE"
Demonstracije i radionica na temu tehnika proizvodnje tkanine u prapovijesno doba. Posjetitelji će se upoznati s cjelokupnim procesom nastanka tkanine, od pripreme sirovine do izrade tkanine na rekonstrukciji vertikalnog tkalačkog stana na utege te alatki korištenih u procesu tkanja kao i rekonstrukcija drugih alatki za tkanje (tkalačka rešetka, tkalačke pločice).
18.00 - 00.00
div
CENTAR ZA EKSPERIMENTALNU ARHEOLOGIJU iz Zagreba "PRAPOVIJESNI (O)TISAK"
– otiskivanje motiva na tkaninu i kožu uz pomoć replika prapovijesnih keramičkih pintadera i izrada predmeta od tkanine. Korištena bojila napravljena su od prirodnih mineralnih i biljnih pigmenata. Sudionici će moći saznati odakle potječu pigmenti kakvi su korišteni u prapovijesti te što su to keramičke pintadere i čemu su mogle služiti.
19.00 - 00.00
div
PRIKAZ POVIJESNIH ZDANJA I ONIH KOJA VIŠE NE POSTOJE U MATERIJALNOM OBLIKU DIGITALNOM TEHNOLOGIJOM -NOVI PRILOZI-
PRIKAZ POVIJESNIH ZDANJA I ONIH KOJA VIŠE NE POSTOJE U MATERIJALNOM OBLIKU DIGITALNOM TEHNOLOGIJOM -NOVI PRILOZI- Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu
19.00 - 20.00
div
KUL - TURA Broda
KUL TURA Broda - razgledavanje Broda uz vodstvo turističkog vodića, Udruge Lima i Zebrica.
19.00 - 23.00
div
OKUSI TRADICIJE
Okusa tradicije - specijaliteti Udruge Regoč, Slavonski Brod
21.00 - 23.00
div
GLAZBENI TRENUCI
Glazbeni program
18.00 - 00.00
div
PRIGODNA PRODAJA MUZEJSKIH PUBLIKACIJA
Prigodna prodaja muzejskih publikacija uz popust od 30 %
19.00 - 20.00
div
S KAMEROM PO EUROPI- TV REPORTAŽA
Centar mladih, Starčevićeva 11, Slavonski Brod Platforma 42 - platforma neprofitnih lokalnih radijskih postaja / Radio 92 fm TV reportaže iz svakodnevnog života u državama EU. Budućnost EU ne ovisi samo o političkoj eliti nego i o svima nama, europskim građanima. Da bismo mogli oblikovati zajedničku budućnost po našoj mjeri prije svega moramo se međusobno bolje upoznati.

Sadržaj i oblikovanje programa: Muzej Brodskog Posavlja