Sažetak programa u Noći muzeja

Program Memorijalnog centra Lipa pamti bit će u znaku obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. siječnja). Započet će predstavljanjem nove publikacije o kulturi pamćenja Lipe naziva "Kako Lipa pamti - 75 godina sjećanja na stradanje" autorice Vane Gović, više kustosice Centra. Potom će uslijediti predavanje Miljenka Ujčića iz Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije "Istraživanja o doktoru Ivanu Kalčiću-Bareli iz Lipe s posebnim osvrtom na izvore u Mađarskoj i Češkoj". Program će se završiti projekcijom nagrađivanog igrano-dokumentarnog filma "Dnevnik Diane Budisavljević" autorice Dane Budisavljević. Film donosi priču o humanitarnoj akciji spašavanja preko 10 000 djece iz logora NDH-a.

Program

18.00 - 18.30
div
Predstavljanje knjige "Kako Lipa pamti - 75 godina sjećanja na stradanje" autorice Vane Gović
Predstavljanje knjige naziva "Kako Lipa pamti - 75 godina sjećanja na stradanje" autorice Vane Gović, više kustosice Memorijalnog centra Lipa pamti, sažima 75 godina postojanja kolektivnog sjećanja na stradanje 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti u Lipi ubili 269 stanovnika.
18.30 - 19.30
div
Predavanje Miljenka Ujčića "Istraživanja o doktoru Ivanu Kalčiću-Bareli iz Lipe s posebnim osvrtom na izvore u Mađarskoj i Češkoj"
Miljenko Ujčić iz Rodoslovnog centra Kastavštine i Liburnije održati će predavanje "Istraživanja o doktoru Ivanu Kalčiću-Bareli iz Lipe s posebnim osvrtom na izvore u Mađarskoj i Češkoj". Doktor Kalčić- Barela istaknuta je ličnost našeg kraja, pogotovo Lipe. Zaslužan je za gradnju škole u Lipi i za prva obrazovanja malih Lipljana.
20.00 - 21.30
div
Projekcija filma "Dnevnik Diane Budisavljević"
Nagrađivana igrano-dokumentarna drama autorice Dane Budisavljević donosi jednu od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata. Film govori o doktorici Diani Budisavljević koja pokreće riskantnu akciju spašavanja više od 10 000 djece iz logora Nezavisne države Hrvatske.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Memorijalni centar Lipa pamti