Sažetak programa u Noći muzeja

Predavanjem s temom "Elementi performansa u djelu Joze Kljakovića" koje će održati Lidija Fištrek, voditeljica Zbirke, želimo upoznati stručnu i širu javnost o djelu Joze Kljakovića. Nakon predavanje gost umjetnik će izvesti performans i prikazati kako ova izvedbena umjetnička forma ne zastarijeva još od njegovog začetnika. Prisutnost novih medija u interpretaciji klasičnih umjetničkih djela sve više zadobiva na važnosti. Tijelo kao medij odašilje poruke koje se kanalizirano prenose pomoću novih medija do primatelja, tj. gledatelja, čineći vizualnu teatralizaciju. Umjetnost performansa je uvijek izvedba za nekoga, neku publiku koja prepoznaje i vrednuje ga kao takav, čak i u slučaju da je publika dio performansa.

Program

18.00 - 23.00
div
Performans kod Joze Kljakovića/ Elementi performansa u stvaralaštvu Joze Kljakovića
Ovim programom kroz predavanja i izvedbu umjetničkog performansa u Memorijalnoj zbirci Jozo Kljaković želimo upoznati stručnu i širu javnost s djelom Joze Kljakovića. U korak sa suvremenim i digitalnim dobom uz predavanja, održati će se performans. Ovom izvedbenom umjetničkom formom željeli smo prikazati važnost medija neovisno o vremenu, te koliko je Jozo Kljaković bio suvremen autor.
19.00 - 19.30
div
O umjetničkom performansu Tomislava Gotovca
U suradnji s Institutom Tomislava Gotovca, Darko Šimičić će održati predavanje uz prigodne video snimke o značaju umjetničkog stvaralaštva Tomislava Gotovca. Predavanjem želimo prikazati presjek kroz povijest umjetničkog performansa u Hrvatskoj od 20-tih godina prošlog stoljeća sve do suvremenog doba.
19.30 - 20.00
div
Ja i Jozo, performativni video
Performativni video pod nazivom „Ja i Jozo“, autorice Ive Matije Bitange nastao je za Memorijalnu zbirku Jozo Kljaković kao jedna od suvremenih interpretacija i analiza umjetničkog djela koju možemo usporediti s gledanjem kroz tekst ili čitanjem umjetničkog djela.
20.00 - 20.30
div
Integration, umjetnički performans Nikole Vudraga
Umjetničkim performansom pod nazivom "Integration ",, Nikola Vudrag završiti će ciklus prikaza razvoja i poimanja ove umjetničke forme u ciklusu od 100 godina, dakle od 1920-2020. godine.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Memorijalna zbirka Jozo Kljaković