Sažetak programa u Noći muzeja

Tema ovogodišnje izložbe je svjetlo(st) koja će se obraditi iz različitih aspekata. U palači Fritzi p(r)ovest ćemo posjetitelje daleko u prošlost, u vrijeme nastanka svemira i zvijezda, pri čemu je (nama) najvažnije Sunce bez kojeg ne bi bilo života na Zemlji. Zatim ćemo putovati prema natrag, do pronalaska vatre, jednog od ključnih trenutaka u razvoju ljudske vrste, pa sve do današnjice prožete (pre)obiljem svjetlosti stvorene električnom energijom. Lošinjski muzej povodom Noći muzeja tradicionalno priređuje izložbu u suradnji s lokalnim stanovništvom koje izlaže vlastite predmete koji su vezani uz temu.

Izložba u Muzeju Apoksiomena rasvijetlit će estetske ideale antičkog doba, posebice poimanje ljepote i umjetnosti u Staroj Grčkoj.

Program

18.00 - 00.00
div
Svjetlo u noći (muzeja)
Tema izložbe je svjetlo(st) koja će biti obrađena iz različitih aspekata. Od Sunca, preduvjeta života na Zemlji, preko otkrića vatre i raznih izuma za stvaranje svjetla doći ćemo do današnjice prožete (pre)obiljem svjetlosti stvorene električnom energijom. Na izložbi sudjeluje lokalno stanovništvo donošenjem vlastitih predmeta vezanih uz temu: etnografskih, umjetničkih, arheoloških itd.
18.00 - 00.00
div
U svjetlu antičke ljepote – je li lijepo sve što sja
Izložba u Muzeju Apoksiomena rasvijetlit će estetske ideale antičkog doba, posebice poimanje ljepote i umjetnosti u Staroj Grčkoj. Kip Apoksiomena kao svjetla točka antičkog načela ljepote i dobrote biti će polazište za kratki pregled povijesti ljepote, vrjednovanja originala i kopije, vrijednosti mjere i prikladnosti, te apolonijskog i dionizijskog pogleda na život.

Sadržaj i oblikovanje programa: Lošinjski muzej