Sažetak programa u Noći muzeja

U Hrvatskom povijesnom muzeju posjetitelji će u Noći muzeja moći razgledati dvije izložbe - povijesnu izložbu "1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj" i gostujuću izložbu umjetničkih fotografija "Hrvatski ratnici - Ukrajina" Moto kluba Specijalne policije iz Domovinskog rata. Osim toga, u razdoblju od 20 do 22 h moći će poslušati sačuvane bećarce iz vremena Prvog svjetskog rata u izvedbi Muške vokalne skupine "Sinovi atara".
Posjetitelji će, stoga, moći saznati mnoštvo informacija o posljednjoj godini rata, kako putem izložene muzejske građe, tako i putem bećarca, veselog oblika usmene književnosti, koji je sačuvao autentično i objektivno svjedočanstvo o ratu te je nama danas dobar prozor u svijet ratnih i svakodnevnih zbivanja iz 1918.

Program

18.00 - 00.00
div
1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj
Za povijesni razvoj hrvatskog naroda godina 1918. bila je prijelomna. Krajem 1918. Hrvatska raskida sve državnopravne veze s Austro-Ugarskom Monarhijom i ulazi u novu jugoslavensku zajednicu. Izložbom se daje pregled ratnih i političkih događaja tijekom 1918. i ukazuje na specifične pojavnosti u društvu i povijesne procese koji su utjecali na život stanovnika Hrvatske u posljednjoj ratnoj godini.
18.00 - 00.00
div
Hrvatski ratnici - Ukrajina
Izložba umjetničkih fotografija dio je istoimenog projekta Moto kluba Specijalne policije iz Domovinskog rata, koji je posvećen hrvatskom ratniku u svim povijesnim vremenima. Projekt je uključivao putovanje motociklima od Hrvatske do Ukrajine, odavanje počasti poginulim hrvatskim vojnicima na području Galicije i Bukovine tijekom Prvog svjetskog rata, te susret s lokalnim vlastima i policijom.
20.00 - 22.00
div
Godina 1918. kroz bećarac
Ratna zbivanja i svakodnevnicu 1918. godine predstavljamo putem slavonskog bećarca. Pozivamo vas da otkrijete kako su rat i njegove posljedice utjecali na naše (pra)bake i (pra)djedove te od 20 do 22 sata poslušate što se sve može doznati iz bećarca, koji je od 2011. na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva! Program izvodi Muška vokalna skupina „Sinovi atara“.

Sadržaj i oblikovanje programa: Hrvatski povijesni muzej