Sažetak programa u Noći muzeja

Kombinacija izložbi, radionica, koncerata i prezentacija po svim odjelima muzeja

Program

22.00 - 22.30
div
Koncert i predstavljanje KUD-a Ondrej Pekar Soljani u susret 11. manifestaciji Dani Slovaka u Soljanima
Miluška Ožvátová Besek predsjednica KUD-a, Marija Okanović voditeljica KUD-a i mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica predstaviti će rad KUD-a kroz prigodne govore i glazbeno-plesni nastup.
18.00 - 01.00
div
Memento tradicijske baštine - 6/30 fenomena
Izložba povezuje odabrane i izdvojene fenomene tradicijske baštine s vinkovačkog kraja i područja Vukovarsko-srijemske županije u njenom izvornom, transformiranom i rekonstruiranom obliku: graditeljstvo, spomenici kulture, svetišta, rukotvorstvo, obrtništvo, običaje, narodno stvaralaštvo i druga očitovanja vezana uz starosjedilačke, doseljeničke obitelji i nacionalne manjine ovoga kraja.
18.00 - 19.00
div
Predstavljanje knjige Srednjovjekovno prstenje istočne Slavonije
Knjiga Srednjovjekovno prstenje istočne Slavonije predstavlja najveću zbirku srednjovjekovnog prstenja na području RH koju su skupili zainteresirani amateri. Zbirka broji 497 primjeraka i uz autora i urednika Mirka Adžagu, svoj doprinos u obradi zbirke dali su i djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci Anita Rapan Papeša i Danijel Petković.
18.00 - 21.00
div
Srednjovjekovno prstenje istočne Slavonije
Na izložbi je predstavljeno 497 komada srednjovjekovnog prstenja koji su obrađeni u knjizi Srednjovjekovno prstenje istočne Slavonije. Autor izložbe je Mirko Adžaga, a izložba se može posjetiti u Općinskom domu Nuštar u Nuštru
19.00 - 20.00
div
Promocija dokumentarnog filma Obrana Nuštra
U ovom filmu obrađen je 5. listopada 1991. godine gdje smo željeli točno, faktografski prikazati što se događalo u napadu u kojem je poginulo pet branitelja i ubijeno šest civila, riječi su autora filma Mirka Adžage. Radi se o jednoj od najvažnijih bitaka u Domovinskom ratu gdje je zaustavljen prodor neprijatelja prema Vinkovcima. Film će biti predstavljen u čitaonici DAVU Sabirnog centra.
18.00 - 01.00
div
Zbirka motocikala i automobila Oldtimer kluba Stari Sjaj
Olditmer klub ''Stari Sjaj'' iz Vinkovaca predstaviti će dio svoje bogate zbirke oldtimer automobila i motocikala koji će biti izloženi ispred muzeja i u dvorištu muzeja.
18.30 - 01.00
div
Izložba Jasmine Runje
Jasmina Runje rođena je u Splitu, a diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje je i magistrirala. Djela joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu, a živi i stvara u Splitu i Dubrovniku.
20.00 - 20.30
div
Predstavljanje novih suvenira Arheološkog i Etnološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci
Predstavljanje nove serije suvenira Arheološkog i Etnološkog odjela koji se sastoje od nakita izvedenog od motiva Avarske pojasne opreme i sapuna u obliku tradicionalnih paprenjaka i rimskog novca.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Vinkovci