Sažetak programa u Noći muzeja

STARI GRAD, Šetalište J. J. Strossmayera 1
Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela

PALAČA HERZER, Franjevački trg 10
Stlani postav Entomološkog odjela "Svijet kukaca"
"Stoljeće tekstila", izložba u povodu 100. obljetnice djelovanja Varteksa

PALAČA SERMAGE, Trg M. Stančića 3
Izložba "Glazbena škola u Varaždinu - 190 godina djelovanja"

Program

18.00 - 00.00
div
PALAČA HERZER, Franjevački trg 10, Entomološki odjel
Na katu palače Herzer smješten je stalni postav "Svijet kukaca", s jedinstvenim zbirkama i modelima prof. Franje Košćeca, u kojemu se predstavlja život i karakteristike ove najbrojnije vrste na Zemlji. Dio postava, pod nazivom "Dodirom do spoznaje", namijenjen je slijepim i slabovidnim osobama, a zgrada je prilagođena i osobama s teškoćama u kretanju.
18.00 - 00.00
div
PALAČA HERZER, Franjevački trg 10, "Stoljeće tekstila"
U povodu 100. obljetnice djelovanja Varteksa priređena je izložba koja kroz povijesni razvoj, arhitekturu, modne izričaje, poslovne uspone i padove tekstilnoga giganta, prateće službe i udruge govori o utjecaju te najveće varaždinske tekstilne industrije na brojne generacije s ovog područja. Predmete za izlaganje poklonili su ili ustupili i mnogobrojni građani.
18.00 - 00.00
div
PALAČA SERMAGE, Trg Miljenka Stančića 3, "Glazbena škola u Varaždinu - 190 godina djelovanja"
Prigodna izložba kroz 200-tinjak predmeta ocrtava povijesni razvoj Glazbene škole u Varaždinu, uspjehe i rezultate te dugogodišnju tradiciju glazbene naobrazbe i glazbenog života u Varaždinu. U toj važnoj kulturno-obrazovnoj ustanovi stasale su brojne generacije učenika, među kojima su mnogi u daljnjem školovanju izgradili uspješne karijere solista, orkestralnih glazbenika i glazbenih pedagoga.
18.00 - 00.00
div
STARI GRAD, Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela
U gotičko-renesansnoj utvrdi izloženi predmeti svjedoče o povijesti Varaždina i životu ovdašnjih žitelja tijekom minulih stoljeća. Predstavljene su različite zbirke iz fundusa, a posebnost čine ambijentalne sobe s prikazom stilskih razdoblja. U sklopu utvrde nalazi se i kapelica, dok je jedna soba posvećena znamenitome jezikoslovcu, rođenome Varaždincu, Vatroslavu Jagiću.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Varaždin