Sažetak programa u Noći muzeja

Program pod nazivom „Sisački etno-praktikum“, organiziran u prostoru Muzeja u Tomislavovoj ulici, tematski je vezan uz izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“., a kroz njega će posjetitelji biti upoznati s tradicionalnim načinima i tehnikama stvaranja i ukrašavanja narodnog ruha, od tkanja, vezenja, heklanja, do dizajniranja, modeliranja, krojenja, šivanja i dr. U Holandskoj kući pak imamo nešto drugačiji program, a stvorili smo jednu zanimljivu poveznicu između originalnih predmeta i suvremenih tehnologija kojima je u osnovi zajednička strast i ljubav prema glazbi. Večer započinjemo prezentacijom Zbirke Velimira Krakera, zatim dvostrukog A-singla grupe L.H.D. te prezentacije sisačkih proizvođača gramofona i zvučnika.

Program

18.00 - 01.00
div
Prigodna prodaja publikacija, stručna vodstva izložbenim postavima.
Stručno vodstvo po izložbom "Tradicijska moda s početka 20. stoljeća". (Ulica kralja Tomislava 10, Sisak)
18.00 - 01.00
div
"Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti"
Stručno vodstvo stalnim postavom "Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti" uz stručno vodstvo. (Ulica kralja Tomislava 10, Sisak)
18.00 - 22.00
div
Sisački etno-praktikum"
Edukativno-kreativne radionice vezane uz umijeće izrade odijeće. (Ulica kralja Tomislava 10, Sisak)
18.00 - 22.00
div
RADIONICA „Dizajniranje, krojenje i šivanje“
U sklopu ove radionice bit će prezentirano tzv. „skidanje krojeva“, odnosno praktično dizajniranje, krojenje i šivanje po uzoru na tradicijske odjevne kaputiće. Radionica će biti popraćena videoprezentacijom, a mogu sudjelovati svi zainteresirani posjetiteji. (Izvođač: Gradski muzej Sisak) (Ulica kralja Tomislava 10)
18.00 - 22.00
div
PREZENTACIJA „Tkanje na tkalačkom stanu“
Prezentirat će proces tkanja na tkalačkom stanu, a posjetitelji će se i sami moći okušati u radu na njemu. (Izvođač: gđa. Ruža Ratkić) (Ulica kralja Tomislava 10)
18.00 - 22.00
div
PREZENTACIJA „Modeliranje na lutkama“
Demonstracija modeliranja kaputića po uzoru na postavljenu izložbu „Tradicijska moda s početka 20. stoljeća“. Korištenje materijala u funkciji odijevanja biti će prezentirano kroz demonstraciju na lutkama. (Izvođač: Srednja strukovna škola Sisak) (Ulica kralja Tomislava 10)
18.00 - 22.00
div
PREZENTACIJA „Zlatna igla-Siscia“
Kao usporednica tradicionalnom narodnom ruhu i tehnikama oblikovanja i ukrašavanja tekstila koje su već gotovo nestale, Zlatna igla Siscia predstavit će dio svoje kolekcije kao prikaz suvremene kulture odijevanja i industrijske proizvodnje. (Ulica kralja Tomislava 10)
18.00 - 22.00
div
PREZENTACIJA „Ukrašavanje narodnog ruha“
Izvođači će demonstrirati tehnike vezenja i heklanja, vez svilom, tradicionalan način izrade motiva na narodnoj nošnji od crtanja motiva na platnu do samog vezenja motiva svilom, tehniku heklanja čipke...
18.00 - 01.00
div
Prigodna prodaja publikacija, stručna vodstva izložbenim postavima.
Stručno vodstvo po izložbenim postavima "Info-centra industrijske baštine - Holandske kuće" .(Rimska ulica 10)
18.00 - 01.00
div
Akcija „DONIRAJ I UĐI U POVIJEST!“
Akcijom „Doniraj i uđi u povijest!“ Gradski muzej Sisak nastoji prikupiti što više predmeta koji su vezani uz sisačku industrijsku povijest. Svjesni smo kako se većina takvih predmeta danas nalaze na tavanima, u podrumima i nekim drugim mjestima, a dolaskom u Muzej mogli bi dobiti novi život i biti dio projekta prezentacije industrijske baštine. (Rimska ulica 10)
18.00 - 19.00
div
Prezentacija Zbirke Velimira Krakera
U Holandskoj kući prezentirana je jedinstvena zbirka starih gramofona, fonografa i radio aparata poznatog sisačkog kolekcionara Velimira Krakera. Zbirka se ujedno sastoji i od bogate fonoteke od gotovo 2000 ploča. Ovom prigodom gosp. Kraker će posjetiteljima prenijeti svoje znanje i dugogodišnje iskustvo u prikupljanju, održavanju i prezentaciji svoje zbirke. (Rimska ulica 10)
20.00 - 21.00
div
Susret tehnologija – spoj glazbe i vrhunske tehnologije nastale u Sisku
Prezentacija dvostrukog A - singl na vinilnoj ploči sisačke grupe L.H.D., te gramofona firme D.O. Analogue i zvučnika firme Dachorn vrhunske kvalitete. Prezentacija će se održati u okruženju Zbirke Kraker koju karakteriziraju stari gramofoni i radioaparati te je zbog toga cijeli program dobio naziv „Susret tehnologija“.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Sisak