Sažetak programa u Noći muzeja

Noć muzeja u pandemijskim uvjetima nameće brojna ograničenja, ali i otvara tehnološke mogućnosti za nova iskustva i doživljaje. No,neposredan susret s muzejskim predmetom i njegovim okružjem, te stručnjacima koji publici mogu približiti brojna značenja, pa i potaći preispitivanje vlastitih sjećanja iskustava i vrijednosti utkanih u predmet su nenadomjestiva. Stoga će, sukladno propisanim mjerama, Gradski muzej Korčula U Noći muzeja biti otvorem od 18 do 22 sata do propisanog broja od 100 posjetitelja koji imaju važeću covid-potvrdu, a istovremeno ponuditi on -line sadržaje iz arheološke, pomorske, fotografske, glazbene te suvremene arhitektonske i dizajnerske baštine.

Program

18.00 - 22.00
div
Prikaz terenskog pregleda ''Čarske gradine i gomile''
Prigodom 17. Noći muzeja donosimo još jedan prikaz terenskog pregleda pod nazivom ''Čarske gradine i gomile''. Tematika gradina i gomila je, već u početnim fazama istraživanja, zaintrigirala lokalnu zajednicu. To se posebice odnosi na mlađu populaciju, koja je prilikom ovogodišnje manifestacije ''Mala arheološka škola otoka Korčule'' imali priliku i sudjelovati u iskopavanju prapovijesne gomile.
18.00 - 22.00
div
PREDSTAVLJANJE SNIMLJENOG NOTNOG MATERIJALA IZ FUNDUSA GRADSKOG MUZEJA KORČULA
Početkom prosinca završeno je snimanje materijala za novi CD ujedno i prvi autorski CD fra Bernardina Sokola. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu snimljen je njegov najvažniji ciklus ANGELUSI (11 Angelusa i 2 Ave Maria) u izvođenju; Lidija Horvat Dunjko sopran, Emanuel Tomljenović tenor, Mario Čopor, glasovir i Josip degl Ivellio kao umjetnički voditelj. Prigodom Noći muzeja predstavljamo 2 Ave Marie.
18.00 - 22.00
div
FOTOGRAFIJE RESTAURATORSKH RADOVA NA STUDIJSKOJ FOTO KAMERI FOTOGRAFA NIKA SESSE IZ 1. pol.
Ovaj projekt obuhvaća web izložbu konzervatorsko-restauratorskih radova na velikoformatnoj studijskoj fotografskoj kameri s kožnim mijehom iz dvadesetih godina 20. stoljeća koja je pripadala korčulanskom fotografu Niki Sessi. Njegove fotografije izložene su u novom stalnom muzejskom postavu. Projekt je omogućen dorotom Kristijana Nakića i Mihovila Depolo.
18.00 - 22.00
div
''Pomorski instrumenti u Gradskom muzeju Korčula''
Tea Marinović, vrsna poznavateljica pomorske baštine Korčule i autorica monografije Korčulanski jedrenjaci približit će nam pomorske instrumente koji se u Inventarnoj knjizi Gradskog muzeja Korčula nalaze od osnutka muzeja 1957. To su suhi kompas, oktant, sekstant, brodski monokularni dalekozor i manometar te živin barometar, kao vrlo rijedak sačuvani predmet pomorske baštine.
18.00 - 22.00
div
Bernardo Bernardi – Isječci iz ostavštine
Gradski muzej Korčula u suradnji s udrugom Siva zona obilježava 100 godina od rođenja Bernarda Bernardija. Autori Sani Sardelić i Darko Fritz pripremili su dugoročni izlagački program. Prikupljaju se, obrađuju i izlažu dizajnirani uporabni predmeti, fotografije, intervjui i dokumentarna građa vezana za ostavštinu znamenitog arhitekta, dizajnera i teoretičara dizajna Bernarda Bernardija.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gradski muzej Korčula