Sažetak programa u Noći muzeja

U Gornjogradskoj gimnaziji smješteni su ostaci nekadašnje najveće i prve prirodopisne zbirke u Hrvatskoj, koja je 1911./12. brojala 4.512 predmeta. Današnju zbirku utemeljio je 1852. godine tadašnji namjesni učitelj za prirodopis Franjo Tkalec, a osnovana je po naputku Matije Pilera, savjetnika carice Marije Terezije, profesora prirodopisa iz Budima. Zbirka čiji se najveći i najstariji do čuva u Gornjogradskoj, smatra se nijemim svjedok njegovanja zorne nastave prirodopisa u hrvatskim školama.
2019. godine otvorena je učionica "Matoš", koja u svojem jednom dijelu ima stari inventar iz kraja 19. stoljeća. Posjetitelji će moći sjesti u stare klupe u kojima je sjedio i sam Matoš.

Program

19.00 - 00.00
div
IZLOŽBA
U Gornjogradskoj gimnaziji smješteni su ostaci nekadašnje najveće i prve prirodopisne zbirke u Hrvatskoj koja je posjetiteljima dostupna u cijelosti. 2019. godine otvorena je učionica "Matoš", koja u svojem jednom dijelu ima stari inventar iz kraja 19. stoljeća. Posjetitelji će moći sjesti u stare klupe u kojima je sjedio i sam Matoš.

Sadržaj i oblikovanje programa: GORNJOGRADSKA GIMNAZIJA