Sažetak programa u Noći muzeja

Gimnazija A. G. Matoša iz Đakova odlučila se uključiti u ovogodišnji program Noći muzeja. Ućenici su zajedno sa svojim profesoricama pripremili zanimljivi program iz fizike, povijesti i hrvatskog jezika i književnosti.

Program

08.00 - 01.00
div
Vidimo li svjetlost
S profesoricom Mirtom Lulić učenice će nam prezentirati pokuse iz fizike. Prezentirati će pokuse iz geometrijske optike koristeći pri tome pribor koji imaju kod kuće (figuru, izvor svjetlosti, laser...). Objasnit će da svjetlost ne vidimo, ali vidimo predmete koje osvijetlimo jer se svjetlost na njima odbija te koje predmete svakodnevno koristimo a ne znamo da su zrcala.
08.00 - 01.00
div
Što bi ti učinio?
Ovu izložbu radova učenici su izradili pod mentorstvom profesorice povijesti Ines Jančula. Prikazani su portreti hrabrih pojedinaca koji su se na različite načine usudili suprotstaviti nacističkom režimu tijekom Drugog svjetskog rata i holokausta. Posjetitelje izložba potiče na razmišljanje i pitanje što bi oni učinili u takvoj situaciji te na važnost širenja širenja tolerancije, nenasilja i mira.
08.00 - 01.00
div
Ljepota prirode kroz prizmu fizike
Izložbu fotografija pripremile su učenice pod mentorstvom profesorice fizike Spomenke Hardi. Izložbom su željele prikazati ljepotu prirode koju su zabilježile objektivom fotoaparata. Njihove fotografije skrivaju zakon pravocrtnog širenja svjetlosti, zakon refleksije, zakon loma, interferenciju svjetlosnih i drugih valova te raspršenje Sunčeve svjetlosti u atmosferi.
08.00 - 01.00
div
Josip Kozarac i slavonski hrast
U ovoj prezentaciji možete saznati rezultate istraživanja koje su proveli učenici zajedno sa svojom profesoricom hrvatskog jezika Vesnom Vuksanović. Josip Kozarac uveo je u hrvatsku književnost temu sječe hrvatskih šuma. Studirao je šumarstvo u Beču i kao diplomirani inženjer šumarstva spojio je svoj posao i književnost. Ova tema uvodi nas u današnji svjetski problem prekomjerne sječe šuma.

Sadržaj i oblikovanje programa: Gimnazija A. G. Matoša Đakovo