Sažetak programa u Noći muzeja

Etnografski muzej u Noći muzeja priprema raznovrstan program za sve uzraste. Uz stalne postave narodnih nošnji i izvaneuropskih kultura, razgledajte i izložbu Kapa Dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave, kojom smo obilježili 100. obljetnicu osnivanja Muzeja. Najmlađi posjetitelji moći će uživati u pričaonici ''O šeširima i ljudima'', a oni nešto stariji imat će priliku okušati se u raznim igrama s ludim šeširima. Za glazbene sladokusce pripremili smo glazbeni program kroz koji ćemo upoznati neka od nematerijalnih dobara RH. Povodom 25 godina od izložbe PAŠKA ČIPKA u Etnografskom muzeju imat ćemo predstavljanje knjige „PAŠKA ČIPKA na izložbama u Zagrebu i inozemstvu“, autora Iva Palčića.
Prigodna prodaja suvenira i muzejskih publikacija.

Program

18.00 - 18.30
div
Pričaonica ''O šeširima i ljudima''
Pričaonica ''O šeširima i ljudima'' namijenjena je svima od 5 do 105 godina koji uživaju u slušanju priča, pogotovo onih koje pričaju o čudesnim šeširima.
19.00 - 19.45
div
Igre s ludim šeširima
Zabavite se uz lude igre s čudesnim, šarenim šeširima i kapama. Igraonica je namijenjena djeci od 7 do 11 godina.
20.00 - 20.45
div
Igre s ludim šeširima
Zabavite se uz lude igre s čudesnim, šarenim šeširima i kapama. Igraonica je namijenjena djeci od 7 do 11 godina.
18.00 - 00.00
div
Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave
Izložba Kapa dolje! predstavlja pokrivala za glavu u različitim kulturama, ne samo u prošlosti, nego i danas. Putem reprezentativnih izložaka i zanimljivih priča koje će oduševiti posjetitelje ukazuje na značenje oglavlja u različitim kulturama te ujedno podiže svijest o kulturnoj i vjerskoj raznolikosti.
18.00 - 00.00
div
Narodne nošnje Hrvatske
U sklopu stalnog postava na prvome katu izložene su narodne nošnje Hrvatske s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Iako je riječ pretežito o odjeći za svečane prigode, raznolikost inačica nošnje pojedinog područja govori i o društvenoj dimenziji njezinih nositelja – životnoj dobi i položaju unutar obiteljske cjeline, što je naročito istaknuto kod ženske odjeće.
18.00 - 00.00
div
Izvaneuropske kulture
U prizemlju Muzeja smješten je dio vrlo vrijedne, u kontekstu Hrvatske jedinstvene Zbirke izvaneuropskih kultura. Braća Seljan, Dragutin Lerman, Milka Trnina, Tibor Sekelj te Renata i Joža Horvat samo su neki od zaslužnih pojedinaca zahvaljujući kojima su nastale ova zbirka i postav. Upoznajte kulture Afrike, Azije, Južne Amerike i Australije i krenite na put oko svijeta u Etnografskom muzeju.
21.00 - 22.00
div
Glazbeno-scenski program
U Noći muzeja pripremili smo za vas glazbeni program kojim putujemo kroz Hrvatsku i otkrivamo nematerijalnu kulturnu baštinu naših krajeva.
19.00 - 20.00
div
Predstavljanje knjige „PAŠKA ČIPKA na izložbama u Zagrebu i inozemstvu“, autora Iva Palčića
Povodom 25 godina od velike izložbe PAŠKA ČIPKA u Etnografskom muzeju u Zagrebu koja je gostovala i u drugim europskim gradovima (Beč, Hamburg, Vicenza, ...), imamo priliku putem fotografija i tekstova svjedočiti o Pagu kao gradu čipke.

Galerija

Sadržaj i oblikovanje programa: Etnografski muzej